HÍRHATÁR ONLINE - Hajósi Virág: Gladiátorok, vagy házi kedvencek? Mit illik tudni a bullokról

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.07.24.
 Szerda
Ma Kinga, Kincső napja van.
Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,96 Ft
   CHF árfolyam
   406,84 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 11. 12:22     


Hajósi Virág

Gladiátorok, vagy házi kedvencek? Mit illik tudni a bullokról
Gyilkosok, vagy csodás családi kutyák? Esetleg a média uborkaszezonjaiban a tuti befutó borzongásos hírek főszereplői? Mi az igazság? Miért vannak tele a menhelyek bull típusú kutyákkal? KI a hibás? Van eredendően gonosz kutyafajta? Erről beszélgettünk Gacs Melindával, az Ürömi Állatotthon önkéntesével.

Mielőtt konkrétan a bullokról beszélnénk, bemutatnád az Ürömi Állatotthont, mit illik tudnunk róla?

Mint Ürömi Állatotthon Alapítvány, októberben leszünk kettő évesek, de maga a menhely régóta üzemel. Csöpi néni, az állatotthon jelenlegi vezetőjének nagymamája, aranykoszorús tenyésztőként már befogadott kutyusokat. Sokan ismerhetik a nevét , hozzá kapcsolódik a Duhajdombi-kennel. Csöpi néni szellemiségét magunkénak valljuk mindannyian, ami a következő:  „Alázattal dolgozni a kutyákkal, a kutyákért” Helyben működik egy kutyakiképző iskola is, ami szervesen kapcsolódik a menhely életéhez is. Szakmai irányítója az aranykoszorús kiképző Szűcsné M. Adrienn, aki egyben az állatotthon vezetője is.


Hogy finanszírozzátok a menhelyet?


Adományokból és a panzió segítségével oldjuk meg a finanszírozást, mivel még nem vagyunk jogosultak az adó 1%-a. Ahhoz két éves működést ír elő a törvény, előfeltételnek. Amikor a menhelyen teltházunk van, nem tudunk panziós kutyákat fogadni. Ez bevétel kiesést jelent, de prioritást élveznek a mentett kutyusok. Sajnos, általában teljes kapacitáson működik az állatotthon. Nagyon sok súlyosan hátrányos kutyusunk van, aki sok időt tölt el nálunk.


Ennyire nehéz örökbe adni? Vagy ennyire válogattok?


Nagyon nehéz manapság felelősen gazdihoz helyezni kutyust. A mostani világban azt látom, hogy divathullámtól függ, mikor éppen milyen kutyákat tudunk könnyebben gazdásítani. Például a kicsi yorkik a cukimuki tacsik, azok hamarabb találnak otthonra. Mondhatjuk, a kistestű kutyákat viszik, mint a cukrot. De ha egy kutyus, fekete, vagy idős, már problémás kategóriába sorolható. Sokan félnek idős kutyát fogadni, mert szembesülni kell az elmúlás gondolatával. A bull típusú kutyusok „ trendik”. Ennek ellenére, őket is a problémás és hátrányos helyzetű kutyusok közé sorolhatjuk.  Jelenleg a menhelyen, 6-7 bull típusú kutyánk van.  Ez egy kicsi menhely esetében nagy szám. Pláne úgy, hogy befelé jönnek, de kifelé nem.


Azt mondtad, a bullok trendik, akkor ezt, hogy értsük?


Ennek több oka van, hogy azt mondom problémások. A legfontosabb az, hogy a jelentkezők többsége nem felel meg a minimális elvárásnak sem. Regényeket lehetne írni, kik jelentkeznek ezekre a kutyusokra. A bullok borzalmasan jól néznek ki, izmosok, kidogozottak, brutális a fejük.  Azoknak, akik nem beszélgetnek olyanokkal, akiknek ilyen típusú kutyáik vannak, körülbelül ennyi jön le erről a kutyafajtáról. Lehet velük „menőzni”. A bull típusú kutyák azonban, nevelést igényelnek és határozottságot. Nem elég hozzájuk a „szeretke mindent megold” hozzáállás, még ha ez a legnagyobb jóindulattal is történik.


Minden kutya nevelést igényel, miért hangsúlyozod ezt a bulloknál?

 

Minden kutyafajtának vannak jellemzői. A genetikai azonban létezik és bármennyire is túlszaporított a bull típusú kutyák tábora és példányoknak kevés közük van az eredeti génállományhoz, jelen vannak a fajta bizonyos jellemzői. Fontos a „szeretke” is, kell is, de a bull típusú kutyákhoz jellemében határozott gazdi szükséges, hogy meg tudja húzni a kutyusnak a határokat. Ezeknek a kutyusoknak kellenek a szabályok. Ha ez nincs meg, akkor a kutya irányítani fog. Ilyen fajta esetében ez borzasztóan kemény. A kutyát kutyaként kell kezelni, nem hiába ismétlem a fegyelem és határozottság jelzőt folyamatosan. Ha ez hiányzik, könnyen sarokba szorítva találhatja magát a gazdi. A bull típusú kutyák határozottak, makacsok. Nem engedheti meg magának a gazdája, hogy elgyengüljön, mert azt a kutya megérzi.

 

Érdekes, ezek a tulajdonságok elmondhatók például egy airedele terrierről is, tapasztalatból tudom. Konok és makacs…  egyes embereknek azonban a bullokról  az a véleményük, hogy gyilkológépek…


Nincs eredendően gyilkos kutyus, bármelyik kutyát gyilkológéppé lehet félrenevelni. A bull típusú kutyák úgy nevezett viador kutyák, így nehezebben jönnek ki fajtársaikkal. Ahogy egy vadászkutya vérében benne van a vadászat, úgy az övékében az úgy nevezett „kutyázás”. A bull típusú kutyákkal rengeteget kell foglalkozni, és a nevelésüket nem végezhetjük ad hoc jellegűen. Igénylik és megkövetelik a kutyaiskolai képzést. Saját kutyám is ezt támasztja alá, iskolázott, szocializálódott, de ha meglát egy másik kutyát, akkor nagyon határozottnak kell lennem, hogy érezze, mik a határok.

 

Most mondhatja valaki, jó ezt mondod, de mást olvas, lát a hírekben

 

Amit most rányomunk a bull típusú kutyákra, ugyanazt végig jártuk már a dobermannok esetében, vagy a rottweilereknél. A statisztikai tények ezt nem igazolják, hisz az is kiderült már, nem ők a legharapósabbak. Egy bull típusú kutya mindig jó lehetőség egy borzongással teli, fröcsögő, harcikutya ellenes cikkhez. Mint említettem, nekem is bull típusú kutyám van itthon, beilleszkedett a családba. Én szerettem volna ilyen fajtát, pontosan a vele szembeni előítéletek miatt.  „Harci kutya, vérengző fenevad, megöl mindenkit.”. Ez volt a családom véleménye is. Én erre azt mondtam nem és bebizonyítom, hogy ezek a sztereotípiák nem igazak.

 

Mi az igazság akkor?


A bull típusú kutyák családba illeszthetők, szeretik az ember közelségét. Ők alapjáraton mindenkit szeretnek, így nem egy házőrző kategória, bármilyen meglepő is. Bár túlzásnak tartom a dajka kutya szerepben való megjelenésük, de gyerekekkel is jó a kapcsolatuk. A bull más állatokkal való kapcsolatában, valóban szakértő, tapasztalt gazdit igényel. Nagyon meg kell nézni, kinek a kezébe adható, első kutyának semmiféleképpen nem való, vagy dívány disznek.  A bullokra különösen igaz, a minőségi foglalkozás fontossága.

 

Sokat hallom az állatmentőktől ezt a fogalmat, „minőségi foglalkozás”. Ha arra gondolok, egy bernáthegyi egészen más, akár mozgásigényben is, mint mondjuk egy tacskó, a bulloknál mit jelent ez a fogalom?


Én azt vallom, hogy a fáradt kutya a boldog kutya, az, amelyik agyilag és testileg is le van fárasztva. Az ilyen kedvenc nem rombol, és kiegyensúlyozott. A legjobb, ha képzéssel fárasztjuk le az agyukat, akár trükkök tanításával, akár alapkiképzéssel. Arról nem is beszélve, hogy ebből mi is profitálunk. Alapképzés része az is, hogy a kutya pórázon fegyelmezetten közlekedjen. A bullokban hihetetlen energia lapul, amit le kell vezetniük valahol. A saját kutyámmal például naponta "sulizok" ül, fekszik, marad, hozzám, láb mellett séta stb.. ez mellett vagy nagy sétára megyünk erdőbe 6-10 km vagy futópadon fut, hogy a felesleges energiát levezessük. Nyilván nem tud minden nap az ember több kilométeres sétára menni, erre kiváltó otthoni tevékenység a futópad vagy a "peca”. Hiába van nagy udvar, a kutya nem fogja magát lefárasztani. Arról már nem is beszélve, hogy ez szorosabbá fűzi a kutya gazdi viszonyt és bizony a gazdáknak se árt a mozgás. Sok ember azt mondja, ott a nagy kert futkoshat, minek vigyem sétálni? Azért, mert kint új idegen szagok ingerek várnak a kutyára... és az nagyon kevés hogy háromszor eldobjuk a labdát..

 

MI az a „peca”?


Egy bot a végén madzag arra pl egy labdát rákötünk, és azzal futtatjuk a kutyát, neked csak forogni kell a labda ugye "gurul" a földön a kutya meg rohan utána, hogy elkapja.

 

Térjünk vissza az Ürömi Állatotthonhoz. Azt mondtad, sok a bekerülő bull kutyus, ha ilyen népszerű, akkor ennek mi az oka?


Sokan teljesen felkészületlenül fogadnak be a családjukba ilyen típusú kutyákat. Az optimális az lenne tenyésztőket, vagy egy menhelyet keresnének fel első körben. Ettől azonban megrémülnek, mert különböző kellemetlen kérdések merülhetnek fel, milyen kerítése, van e tapasztalata az ilyen kutyákkal, mennyi időt tud a kutyusra szánni. Ezek fontos kérdések, mert vannak kritériumok, amit egy ilyen típusú kutyus megkíván. A kontrolltól megrémülve, inkább felkeresnek egy apróhirdetési oldalt és háziszaporítóktól szerzik be a kutyust, holott lehet teljesen alkalmatlanok egy ilyen típusú kutya tartására. Sokszor a kutyus nem fedi az elvárásait a fajtával szemben, ilyenkor utcára, vagy menhelyre kerül a kutyus, vagy felelőtlenül tovább ajándékozzák. A menhelyre bekerülő kutyusok a szerencsésebbek, a szerencsétlenebbek másik szaporítóhoz kerülhetnek, vagy ami a legrosszabb, kutyaviadalokra.

 

Kutyaviadalok, sokan azt gondolják, ez az állatmentők túlzása…


Sajnos a jelentkezők nagy része nem családi kedvencnek szeretné, hanem egészen más célra.. ne szépítsük a dolgot ! Szaporítani vagy harcoltatni kell nekik. Igen, ki kellett mondanunk már ezt is! Azok a kutyák elképzelhetetlen kínokat élnek át, ha túl is élik a meccset, de súlyos sérüléseik vannak, akkor se kapnak orvosi ellátást, hanem agyonverik, felakasztják.  A súlyosan sérült védekezésre szinte teljesen képtelen még élő kutyát bedobják " edzőkutyának" akin a többi szerencsétlen sorsú kutya gyakorolhatja a gyilkolást, míg teljesen szét nem marcangolják. Sokszor azoknak a kutyáknak akik "csak " edzőpartnerként kerülnek, az ilyen emberek kezébe, kihúzzák a fogaikat - de nem ám altatásban orvos által sterilen -, nehogy kárt okozzon a "meccs kutyában " Tudom, ez durván hangzik, de sajnos ez a valóság. Mi ezt mélységesen elítéljük!

 

A magyar állatvédelmi törvény tiltja a kutyaviadalt…


Nyomokban fellelhető szabályozás, azonban a hatályos állatvédelmi törvények lényegében kijátszhatók. A kutyaviadal is olyan dolog, hogy tetten kéne érni ezeket a rendezvényeket. A rendőröknek konkrétan egy cselekvés közepette kéne találnia ezeket az embereket.  Ezek a tevékenységek azonban nagyon szervezettek, riadólánccal vannak biztosítva a helyek, sokszor nincsenek is jelen a fogadók például a helyszínen, neten folyik a közvetítés. Az első járőr fennakadna a biztonsági gyűrű szélén, akik riasztást adnak ki és elegendő idő marad a tevékenység eltüntetésére. Kiér a helyszínre a hatóság az állatvédőkkel és tiszta vér minden, esetleg ráutaló jelek is vannak, akár egy kutyát is találhat az árokban, azonban maga a tevékenység nem folyik, így nincs helye intézkedésnek. Az egyedüli bizonyíték az aktív tevékenység lenne.Azt említteted, hét bull típusú kutyátok van az Ürömi Állatotthonban. Nálatok hogy folyik egy ilyen típusú kutyus örökbeadása?

A bull típusú kutyáknál a gazdagításánál a legfőbb gond, hogy a jelentkezők nem felelnek meg a minimális feltételnek sem. „ Ugye agresszív” „Ugye ivaros” Van már tapasztalatunk, hogy kiszűrjük a jelentkezőket, első pár kérdés után kiderül számunkra, ők nem házikedvencnek és családtagnak szeretnék ezt a kutyát. Nagyon sokszor előfordul, hogy már az ivartalanítás problémát okoz, amitől nem tudunk eltekinteni, mert nem adunk ki úgy kutyát, hogy szaporításra használjak. Ide soroljuk a házi „váratlan almokat „is. De nem szabad elmenni amellett sem, hogy a bull típusú kutyák sajnos a kutyaviadalok fő áldozatai .

 

Említetted, hogy az ivartalanítást is sokan nehezményezik..


Igen.  Nem adunk ki ivaros kutyát se, nem hiszünk az ivartalanítási kötelezettségben hisz tudjuk kijátszható. Nagyon sokan otthoni szaporításra szeretnék elvinni a kutyusokat. Mi ezt maximálisan megpróbáljuk megelőzni. Nem kedvezünk az ilyen embereknek! Nem adunk nekik lehetőséget, hogy aztán évről évre fialtassák a kutyát és árulják a kölyköket, amíg a szuka teljesen le nem épül.  Akit aztán kidobnak, éheztetnek, vagy agyonvernek, nem csak a bull típusoknál.

 

Ezzel meg tudjátok akadályozni a szaporítást?


Ezzel sajnos csak azt tudjuk elérni, mi nem adunk ki felelőtlenül kutyust ilyen jelentkezőknek, de a közösségi oldalakon, apróhirdetési felületeken bárhol hozzájut sajnos a kölkökhöz. A szaporítók ellen sincs sok lehetőség, a kereslet generálja a kínálatot. Magát a szaporítót maximum a NAV-val lehet megfékezni. DE ez csak nagy volumennél, tetten érhető dolgok esetén alkalmazható. A házi rejtett szaporítás ellen még ez se megoldás, hisz a törvény évente bizonyos értékösszegig szabaddá teszi a kereskedést. Külön, szabályozva az állatokra nincs.

 

Tegyük fel, nincs okotok feltételezni, hogy szaporítóval, vagy bűnözővel álltok szemben, hogy zajlik le egy örökbefogadási folyamat?


Ha valaki jelentkezik, ő látta Asimot, -ő egy bull típusú kutyus pont- és nagyon szeretne róla többet megtudni, vagy örökbefogadni, akkor egy belső protokoll szerint járunk el. Nem csak bull típusú kutyáknál, hanem általában. Minimum kétszer ki kell jönni a kutyushoz az állatotthonba. Ettől senki kedvéért nem térünk el. Sokat elmondanak a non-verbális és verbális jelek, ahogy a jelölt kommunikál a kutya felé. Ha megjelenni látjuk a „szikrát” a kutyus és a gazdijelölt között, akkor jön a következő fázis. Leellenőrizzük, milyen élettérbe kerül a kutyus. Nagyon fontos, hogy kutyabiztos legyen a környezet, ennek egyik pontja a szőkésbiztos kerítés. Ennek hiánya megakaszthatja az örökbeadás folyamatát, csak ennek teljesülése után léphetünk tovább. Ha minden stimmel, a kutyus ivartalanítását, ha még nem történt meg, az állatotthon intézi. Ehhez ragaszkodunk, tőlünk ivaros kutya nem kerülhet ki és ennek megtörténte után, két hét próbaidő következik. A folyamat végén véglegesítjük az örökbefogadási szerződést, utánkövetést tartalmazva.

 

Ez mit jelent konkrétan?


Minden mentvényünk sorsát figyelemmel kísérjük. Ezzel nem szokott probléma lenni, mivel a gazdik szívesen dicseksznek az új családtag fejlődésével. Mentvényeinket visszavárjuk kutyaiskolánkba is, tovább segítve a gazdikat. Ha azonban a nyilvántartásunkban látjuk, rég nem kaptunk hírt, vagy esetleg valami gyanú merül fel, akkor mi indítunk megkeresést az örökbefogadó irányába. Problémás, zavaros esetben ez nem csak szóban, vagy telefonon történik meg, hanem látogatási szándékot jelzünk és a gazdival egyeztetve ki is megyünk.

 

Végezetül, van lehetőség, hogy az olvasók meglátogassanak titeket és személyesen is fel tudjanak tenni kérdéseket? Anélkül, hogy konkrét örökbefogadási szándékkal mennének.


Mindennap látogatható az állatotthon, reggel 9–órától ott vagyunk és 13-óráig a kutyusaink sétáltathatók.  Szeretettel várjuk az érdeklődőket állatotthonunkban. Ezen kívül, február 25-én a menhely nyitott napot tart. Gyertek el és ismerjetek meg minket és kutyáinkat!

(a képen látható kutyusok az Ürömi Állatotthon lakói, a menhely a Facebookon is elérhető )


További hírek

  3 dolog, amit kevesen tudnak a minőségi ajtók gyártásáról
2024. 07. 24. 10:13 fovarosi-hirhatar.hu
  Mire figyeljünk etikett címke beszerzésekor?
2024. 07. 23. 11:22 hirhatar.hu
  Milyen iparágakban van szükség nyomtatott címkére?
2024. 07. 23. 11:13 gyomroi-hirhatar.hu
  Címkék a vállalkozás szolgálatában
2024. 07. 23. 11:09 pestmegyei-hirhatar.hu
  Gyönyörű és biztonságot adó kerítés, amelyre nem lesz gondod
2024. 07. 23. 09:33 kecskemeti-hirhatar.hu
  Így lesz egy terméknek luxus kinézete
2024. 07. 23. 09:31 kecskemeti-hirhatar.hu
  Digitális lábnyomunk csökkenthető!
2024. 07. 22. 10:04 fovarosi-hirhatar.hu
  Tudnivalók a felhőszolgáltatások működése kapcsán
2024. 07. 22. 09:59 13keruleti-hirhatar.hu
  Elhasználódtak a céges informatikai eszközök? Itt a megoldás!
2024. 07. 22. 09:53 gyomroi-hirhatar.hu
  Aranyér és sport: mit szabad és mit nem?
2024. 07. 22. 09:43 kecskemeti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport