HÍRHATÁR ONLINE - A blokád 72. napján egyelőre búcsúzik az SZFE

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.08.04.
 Szerda
Ma Domonkos napja van.
Holnap Krisztina napja lesz.
   EUR árfolyam
   354,80 Ft
   CHF árfolyam
   330,55 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 11. 11. 20:14     


A blokád 72. napján egyelőre búcsúzik az SZFE
A november 6-i fenntartói intézkedést, miszerint egyetemünkön az oktatás felfüggesztésre kerül, a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg.

Többek közt a Hallgatói Önkormányzat véleményezési jogát sérti a rendelkezés, így a Hallgatói Önkormányzat november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, így a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig végrehajtani nem lehet.

 

A bíróság döntésének megalapozottsága érdekében, az Egyetemen zajló oktatási tevékenység elismeréséért az Oktatási Hivatalhoz fordultunk, a bizonyító erejű dokumentációt, az általunk el nem ismert vezetés akadályozó magatartása ellenére, benyújtottuk. A dokumentáció befogadására a holnapi napon kerülhet sor.

 

A blokád alá vont épületekben az elmúlt két hónapban minden tanóra és kurzus megtartásra került – bízunk benne, hogy az Oktatási Hivatal ezt elismeri, és így nem juthat érvényre az oktatásunk és a félévünk ellehetetlenítésére játszó illegitim fenntartó és vezetőség szándéka.

 

A vírus terjedését megelőzni hivatott, központi járványügyi rendelkezéseket, ahogyan eddig, úgy továbbra sem csak állampolgári kötelességünk, de kollektív, megkerülhetetlen felelősségünk is maradéktalanul betartani.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Magyarország összes, még jelenléti oktatást folytató felsőoktatási intézményével összhangban, november 11-től digitális oktatásra áll át.

 

Az éjfélkor életbe lépő járványügyi korlátozások értelmében az Egyetem létesítményeit, tehát a Vas utcai, a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületet, valamint a kollégiumot, a mai napon, el kell hagynunk.

 

Mivel követeléseink továbbra sem teljesültek, a minisztériummal pedig, minden igyekezetünk ellenére, nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük. Az ellenállást most egy ideig az épületeken kívül folytatjuk.

 

Akár ezek közt a falak közt, akár az otthonainkban, karanténban kell az egyetemi autonómiáért küzdenünk – az Egyetem mi vagyunk. A blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik.

 

Az Egyetem fizikai foglalásának első hetven napja azt demonstrálta, hogy szerintünk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak közössége szerint, hogyan érdemes nemet mondani az elnyomásra. Ezt az ellenállást olyan mértékű támogatás övezi, amelyhez hasonlóra sem számítottunk.

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Vas és a Stáhly utca lakóinak a türelmet, a rendőröknek a gyülekezéseink biztosítását és a magyar társadalomnak azt, hogy amikor csak tudja, szóval és tettel áll ki mellettünk és velünk, a felsőoktatás szabadságáért.

 

Nélkületek - az erőt adó jelenlétetek nélkül a megmozdulásainkon, a lelkesítő szavaitok nélkül nap mint nap az utcán, a nagylelkű adományaitok és felajánlásaitok nélkül most talán nem lennénk ilyen betonbiztosak abban, hogy képesek vagyunk folytatni a küzdelmet az ügyünkért. Akkor is, ha ellenállásunk eddigi leglátványosabb eszközének fenntartására, az épületek fizikai foglalására a pandémia miatt most épp nincs lehetőségünk.

 

Ez a világjárvány azonban nálunk jóval közvetlenebbül is sújtja azokat, akik a frontvonalban harcolnak ellene: az orvosokat, az ápolókat, a mentősöket – az egészségügy dolgozóit. Ők azok, akik most is ott vannak és a következő hetekben is ott lesznek, értünk.

 

Tavasszal, esténként, megálltunk egy pillanatra és az egészségügyi dolgozókra gondoltunk. Most igazán nagy a baj, ha lehet, még nagyobb szükségük van a szolidaritásunkra. Emlékezzünk erre a gesztusra, kezdjük el újra, és legyen ez az első lépés afelé, hogy megmutatjuk: mellettük állunk, szóval és tettel, ahogyan csak tudunk.

 

Színház- és Filmművészeti Egyetem

 


További hírek

  Eljött a várva várt pillanat
2021. 08. 03. 14:21 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges fotók az íriszről
2021. 08. 03. 14:00 pecsi-hirhatar.hu
  A fürdőruhás Tüttő Kata lóháton lovagolt ki a tengerből – a kormánymédia támadása miatt törölte a posztot
2021. 08. 02. 16:20 hirhatar.hu
  A Nemzeti Múzeumot is lenyúlta a Fidesz - a volt költő és volt államtitkár L. Simon László lett a főigazgatója
2021. 08. 02. 16:20 hirhatar.hu
  Ma van a Holokauszt Roma áldozatainak az emléknapja
2021. 08. 02. 16:20 hirhatar.hu
  Az olimpiai bronzérem után coming outolt az olasz íjász
2021. 08. 01. 21:15 hirhatar.hu
  Közöd...?: még nagyobb luxusjachttal szeli a tengert a NER-elit
2021. 08. 01. 21:15 hirhatar.hu
  Igen erős üzenetet küldött Vettel a magyar kormánynak a Hungaroringról
2021. 08. 01. 21:15 hirhatar.hu
  Horrorárak a Hungaroringen: 4500 a gyros tál, 3500 a hamburger, 1150 a sör
2021. 07. 31. 18:54 hirhatar.hu
  A kínai olimpiai bajnok meghajolt az úszó pályafutását lezáró Cseh László előtt
2021. 07. 31. 18:54 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport