Hiába kéri ezt a szakma minden évben, így marad a szürke- és feketegazdaság magas aránya a sütőiparban – hívta fel a figyelmet egy névtelenséget kérő ágazati szakember. A magyar pékek helyzetét nemcsak adóelkerülő riválisaik és a saját pékséget üzemeltető élelmiszerláncok, hanem az is nehezíti, hogy a kenyér előállítása egyre többe kerül.
A gyenge forint felhajtja a főleg külföldről beszerzett adalékanyagok árát, az üzemanyagok drágulása pedig a szállítási költségeket.
Ráadásul idén az előzetes becslések szerint kevesebb lesz a gabona s bár még nincs pontos adat a termés mennyiségéről, minőségéről, de ha a malmi búza drágul, az hat a liszt árára is.
A malomipar nehéz gazdasági évet zárt, és az idei sem lesz könnyebb, mert a növekvő gabonaárakat nem tudták érvényesíteni a verseny miatt, az üzletláncokkal kötött szerződések bebetonozzák a kiskereskedelmi liszt árát.
A sütőipar tavaly 5-6 százalékos átadási áremelést tudott elérni, miközben a kötelező és az azzal párhuzamos további béremelések elérték az átlagosan 10 százalékos mértéket. A tendencia idén is folytatódott, sok kis pékség, főleg Csongrád és Békés megyében tönkrement, amiben szerepet játszott a szakemberhiány is.