HÍRHATÁR ONLINE - Alkotmányellenes az egészségkárosodott munkanélküli emberek kizárása a segélyből

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2017.06.25.
 Vasárnap
Ma Vilmos napja van.
Holnap János napja lesz.
   EUR árfolyam
   309,21 Ft
   CHF árfolyam
   285,24 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 11. 14:00     


Alkotmányellenes az egészségkárosodott munkanélküli emberek kizárása a segélyből
Kassai Dániellel, a Lehet Más a Politika (LMP) pestlőrinci önkormányzati képviselőjével beszélgetünk újból, abból az alkalomból, hogy a párt korábbi felvetése beigazolódni látszik, az ombudsman állásfoglalása szerint is alkotmányellenes az egészségkárosodott munkanélküli emberek kizárása a segélyből.

Kassai Dániellel március végén beszélgettünk először. Azért ővele, mert képviseleti területén - Budapest XVIII. kerületében - jelentkezett nála egy érintett, akinek nem csak a segélyét, de a társadalombiztosítását, és majdnem a napi szociális étkezési lehetőségét is elvették egy 2016-os kormányhatározat miatt. Mi változott most meg?

 

-A legalapvetőbb kérdésben, hogy nem lehet mindenféle ellátás nélkül hagyni egészségkárosodott embereket, az ombudsman, Székely László is egyetértett velünk. Most nyilvánosságra hozott jelentésében, kifejezetten alkotmányellenesnek ítélte meg azt a gyakorlatot, ami lehetővé teszi, hogy az egészségkárosodott embereket a hivatalok a megélhetésükhöz szükséges minimális ellátástól is megfosszák. A munkaügyi hivatalok cserbenhagyják azokat a beteg embereket, akiknek nem találnak speciális, egészségi állapotuknak megfelelő, elvégezhető munkát, törlik őket az álláskeresők nyilvántartásából és ennek következménye, hogy elveszítik a szociális ellátásra való jogosultságukat is.

 

Az hogyan, lehet, hogy csak az LMP tartotta elfogadhatatlannak ezt az állapotot, és fordult az ombudsmanhoz?

 

-Mi egy konkrét panasz alapján kezdtünk el foglalkozni a kérdéssel, a becslésünk szerint, országosan 50 ezer embert érinthető üggyel, de azonnal átláttuk, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Tárgyaltunk szakértőkkel, jogászokkal, és arra a következtetésre jutottunk, hogy ebben a kérdésben az ombudsmanhoz fordulunk. Utólag azt is megtudtuk, hogy az LMP-é mellett, az Esély Labor Egyesület és a Magyar Szegénység Ellenes Hálózat is hozzánk hasonlóan az ombudsmanhoz fordult.

 

 

Jó, most megvan az állampolgári jogok biztosának 16 oldalas állásfoglalása, a megfelelő indoklásokkal, de ez még nem törvény. Mit tesz most az LMP – félúton a győzelem felé?

 

-Még valóban nem értük el ebben az ügyben a kívánt célt, de egy igen nagy lépéssel vagyunk előrébb, hiszen egy ombudsmani állásfoglalást még ez a kormányzat sem söpörhet le az asztalról. Az LMP társelnöke, Szél Bernadett révén, tegnap az Országgyűlés házbizottsági ülésén felhívta a figyelmet arra, hogy még a nyári szünet előtt rendezni kell a segélytől (is) megfosztottak ügyét. Társelnök és frakció-vezetőnőnk még azt is kérte, hogy a ház „lexceus” sebességgel vegye napirendre az LMP-nek ezt a problémát megoldó törvényjavaslatát. Még aznap délután a parlament összes pártját levélben kérte az LMP, hogy tegyék lehetővé ennek a törvénymódosításnak a nyári szünet előtti letárgyalását és elfogadását.

 

Ez nagyon jól hangzik, de mi van, ha még sem sikerül olyan gyorsan átverni ezt a törvénymódosítást?

 

-Az ország összes kormányhivatalának levelet fogunk írni, hogy vegyék vissza az ellátásba, az egészségkárosodott embereket, hiszen az ombudsman e tekintetben egyértelműen letette az asztalra az állásfoglalását.

 

És akkor ettől megijed minden kormányhivatal és bokacsattogtatással és sűrű elnézéskéréssel visszaveszi az összes érintettet?

 

-Egyáltalán nem gondoljuk így, de rajta leszünk az ügyön, hiszen, ha valami alkotmányellenes, akkor a hivataloknak mégis csak lépnie kellene, ráadásul visszamenő hatállyal!

 

Visszamenőleg?

 

-Igen, mert az alkotmányellenes gyakorlat minimum 1 éve már tart, tehát az érintetteket azóta éri joghátrány, a kormány pedig milliárdokkal lett gazdagabb.

 

 

Felhívtuk a Kormányhivatal XVIII. Kerületi Hivatalának Foglalkoztatási osztályvezetőjét, de ő nem akart nyilatkozni nekünk, hanem tovább irányított, a feletteseihez, akik szintén ugyanezt tették. Addig azonban egy másik hasonló poszton dolgozó osztályvezető – szigorúan név nélkül – úgy nyilatkozott, hogy az ügyben érintett emberek közül szerinte sokan nem is akarnak dolgozni, mindenféle kifogásokat keresnek a munkába állás elkerülése végett, csak a segély kell nekik. Erről mi a véleménye?

 

-Az érintett, aki hozzám fordult segítségért, 20 évi kemény munka után került a jelenlegi nehéz helyzetbe, tehát, amíg tudott, ő is beletett abba a közös kalapba. Tehát nem nevezném ezt az állapotot élősködésnek, vagy jogszerűtlen előny megszerzésének, szerintem kötelessége az államnak támogatni ezeket az embereket. Inkább az a baj, hogy a hivatalokban sokszor dolgoznak, akár vezetői pozícióban olyan személyek, akik nem tudnak semmilyen módon azonosulni a bajbajutottak helyzetével, nem látják meg a jogszabályok között az embert.

 

Riportunk készítése közben megérkezett a Fővárosi Kormányhivatal reagálása az üggyel kapcsolatban. Pászti András szóvivő szerint: Ha egy aktív korú személy egészségkárosodása nem éri el az 50 százalékot és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó foglalkoztathatósági szakvéleménye szerint nem alkalmas munkavégzésre, úgy az illetékes kerületi foglalkoztatási osztály törli az álláskeresők nyilvántartásából. Ettől függetlenül – mivel a törlés az ügyfélnek nem felróható magatartás miatt történt – továbbra is jogosult a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, amit az illetékes járási hivatal folyósít a számára.

 

Ön, hogyan értékeli ezt a választ?

 

-Örülök neki, ez azt jelenti, hogy az LMP fél év befektetett munkájának gyümölcse kezd beérni. Előreléptünk az ügyben. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a Kormányhivatalokat köti a törvény, ezért bármennyire is próbának rugalmasan hozzáállni a kérdéshez, az elemi felháborodás miatt most már a vonatkozó jogszabályok módosításnak kell megtörténnie. És ne felejtsük el, hogy vissza kell adniuk egy évre visszamenőleg a beteg emberek járandóságát. Ha ez megvalósul, akkor mondhatjuk majd, hogy megvédtük ezeket az embereket.

 

Kertész Z István/kép: LMP


További hírek

  Ha az érdeke úgy hozza, Orbán Viktor kivezeti az országot az unióból
2017. 06. 25. 18:58 debreceni-hirhatar.hu
  LMP szerint balesetveszély és korrupció jellemzi a metrófelújítást
2017. 06. 25. 18:53 debreceni-hirhatar.hu
  Hálaadást tartottak Debrecenben az 500 éves reformációért
2017. 06. 25. 18:49 debreceni-hirhatar.hu
  A Nagytemplomban tartott beszédet Áder János
2017. 06. 25. 18:46 debreceni-hirhatar.hu
  Napokig marad a Bocskai-jogar Debrecenben
2017. 06. 25. 18:43 debreceni-hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc 75 milliárdért építhet 31 kilométer sínt
2017. 06. 25. 18:39 debreceni-hirhatar.hu
  Titkolja a Fidesz és a kormány, hogy hirdetett-e kedvezményesen
2017. 06. 25. 18:35 debreceni-hirhatar.hu
  Elvették az állami támogatást a német neonáciktól
2017. 06. 25. 18:30 debreceni-hirhatar.hu
  A szeretet nyelvén kampányol Gyurcsány Ferenc és a DK
2017. 06. 25. 15:52 debreceni-hirhatar.hu
  Újjászületik a Maglódi Lakodalmas
2017. 06. 25. 09:58 maglodi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport