HÍRHATÁR ONLINE - Az árstopok mellett húshelyettesítő termékekkel is kísérleteznek

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2025.05.15.
 Csütörtök
Ma Zsófia napja van.
Holnap Botond, Mózes napja lesz.
   EUR árfolyam
   404,22 Ft
   CHF árfolyam
   430,37 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2025. 04. 30. 09:56     


Az árstopok mellett húshelyettesítő termékekkel is kísérleteznek
Az Állatorvostudományi Egyetem vezetésével megkezdődött CONTEMFood projekt, amely a modern, alternatív húshelyettesítő élelmiszerek kémiai élelmiszerbiztonsági kockázatait Magyarország mellett, Svédországban és Portugáliában is vizsgálja.

A kutatás középpontjában a feldolgozás során keletkező szennyezőanyagok, köztük a rákkeltő akrilamid, a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) és különböző fémek állnak, amelyek az egyre népszerűbb húshelyettesítő termékekben is jelen lehetnek

 

A vizsgálatok során a kutatók olyan népszerű alternatív fehérjeforrásokat analizálnak, mint a búzából, borsóból, babból, szójából készült termékek, de a mikoprotein- és rovaralapú élelmiszerek is „terítékre” kerülnek majd. A kutatás célja a feldolgozás során keletkező szennyezőanyagok, úgy, mint a rákkeltő, mutagén akrilamid, policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok), valamint a különböző fémek vizsgálata. A kutatók a feldolgozási módszerek szerepét is vizsgálják, vagyis azt, hogy az elkészítési eljárások miként befolyásolják a szennyezőanyagok mennyiségét. Az eredmények alapján kidolgozott kockázatbecslés segíti a fogyasztókat és az ipari szereplőket abban, hogy tisztább képet kapjanak a modern húshelyettesítő termékek biztonságáról.

 

A nemzetközi kutatói háttérnek köszönhetően a vizsgálatokat Magyarországon kívül Svédországban és Portugáliában is elvégzik, így a projekt végén átfogó képet kapunk a különböző európai régiókról a szennyezőanyagok tekintetében.

 

A CONTEMFood projekt keretében létrejön egy, a húshelyettesítő élelmiszerek szennyezőanyag-tartalmát átfogóan tartalmazó adatbázis is, amely az élelmiszerbiztonsági adatok mellett a nyilvánosan elérhető szennyezőanyag-információkat is rendszerezi. Ezen felül a projekt egy modern tudásgráfot is fejleszt, amely segít az élelmiszertípusok, szennyezőanyagok és biztonsági aspektusok közötti összefüggések feltárásában.

 

A kutatás hiánypótló, mert a fogyasztók számára is elérhető adataival hozzájárul majd az egészségtudatos vásárlói szokások kialakításához és az egyre népszerűbb alternatív élelmiszerek biztonságának növeléséhez – véli állásfoglalásában az intézmény.

 


További hírek

  Czóbel Béla remekműve Kanadában
2025. 05. 14. 17:18 pecsi-hirhatar.hu
  Miért igényel szakértelmet a költöztetés?
2025. 05. 14. 12:03 kecskemeti-hirhatar.hu
  Nem diktátorváltás kell
2025. 05. 14. 11:37 hirhatar.hu
  Pride fesztivál: a világhírű magyar rendező mond beszédet a megnyitón
2025. 05. 14. 11:37 hirhatar.hu
  Egymilliós fehér gatya és egy csepp bor
2025. 05. 14. 11:37 hirhatar.hu
  Orbán és a háború felé vezető út
2025. 05. 13. 10:26 hirhatar.hu
  Karácsony Gergely döbbenetes információk birtokában döntött a BKV-vezér sorsáról
2025. 05. 13. 10:26 hirhatar.hu
  Egy év alatt kiszerettek a nyugdíjasok a DK-ból
2025. 05. 13. 10:26 hirhatar.hu
  Lakásdekorálási tippek csillagjegyek szerint
2025. 05. 12. 13:59 pestmegyei-hirhatar.hu
  Orbán hatalmas öngólt lőtt az erdélyi magyarok kapujába
2025. 05. 12. 11:13 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport