HÍRHATÁR ONLINE - Bevállalja..?; Most megnézheti a holnapot

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.05.27.
 Hétfő
Ma Hella napja van.
Holnap Emil, Csanád napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,57 Ft
   CHF árfolyam
   387,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 05. 13:00     


Bevállalja..?; Most megnézheti a holnapot
Sokan és sokszor szeretnék tudni, hogy mi lesz holnap: jó, vagy rossz dolgok történnek-e vele kapcsolatban. Arra azonban ma még világszerte kevesen gondolnak, hogy a holnapot is együtt, közösen kell megélni, és közösen kell tenni azért, hogy jobb és élhetőbb legyen.

Az erről szóló filmet hamarosan az ország húsz helyszínén mutatják majd be az Ökofilmklub és a Védegylet közreműködésével. Erről beszélgetünk Gajárszki Áronnal, az Ökofilmklub Egyesület elnökével.

 

Bevallom még én is alig hallottam az Ökofilmklubról és az azt működtető egyesületről, először erre kérdeznék rá!

 

Nem lep meg, mert ma még valóban a kívánatosnál sokkal kevesebben ismernek minket és még kisebb azoknak a száma, akik azonosulni tudnak vagy legalábbis szeretnének a mi céljainkkal.

Fogalmazhatnék tömören úgy is, hogy ökopolitikai témájú alkotásokat vetítünk a nézőinknek, de ez így túlságos leegyszerűsítése lenne a céljainknak.

 

Miben nyilvánul meg a társadalmi haszna ennek a vetítéssel elkezdődő folyamatnak?

 

Először is leszögezném, hogy nem feltétlenül mindenki csak a vetítések, illetve a mi rendezvényeink révén jut ilyen elhatározásra, más utat is bejárhat, mire látókörünkbe kerül. A cél azonban közös, létrehozni egy olyan előre gondolkodó állampolgári réteget, amelyik: a társadalmi, gazdasági és fenntarthatósági szempontokat összeegyeztetve száz év múlva is élhető állapotban tartja majd a teljes földgolyót.

 

 

Akkor ez nem csak hazai, hanem nemzetközi téren is szükséges lenne Ön szerint?

 

Természetesen, már most a világ sok országában vannak hasonló, gyakran a miénknél nagyobb szerveződések. Mi azonban idehaza szeretnénk ezt a gondolkodási folyamatot fejleszteni, erősíteni. Ennek egyik alappillére lehet az Ökofilmklub.

 

A riport egyeztetésekor arról beszélt, hogy egy nagyszabású projektre készülnek, ezért is lenne fontos, hogy bemutatkozhassanak. Mit lehet erről most tudni?

 

Bemutatjuk a Holnap című kétórás, egészestés filmet. Ezzel a mi, mozgalomnak is felfogható tevékenységünk mérföldkőhöz érkezik. Behoztunk a franciáktól egy olyan filmet, amelynek itthoni terjesztésében is aktív szerepet vállaltunk.

 

Az alkotás szinte megtestesíti az összes olyan alapértéket, amit mi is vallunk. Már a címe is arra utal, hogy van jövője az embernek és lennie kell száz és ezer év múlva is. A nézők majd olyan emberekkel találkozhatnak a vásznon, akik az alapvető zöld-gondolatokat magukévá téve tudatosan készülnek a holnapra. A szereplők egy jól felépített logikai sorrendben mutatják be tevékenységeiket. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy  tudatosan kezdtek bele új életükbe, hogy a holnapjuk ígéretesebb legyen a tegnapjuknál. A cél az, hogy az országban minél több helyen és alkalommal levetítésre és megtárgyalásra kerüljön ez a film. A ’Holnap” a többi „zöld” filmmel szemben azt mutatja meg, hogy már a jelenben is tehetnek érdemi lépéseket a zöld-gondolkodásra fogékonyak. Ezzel megszületett egy olyan alkotás, amely nagyon inspiráló és lelkesítő összképet nyújt a lehetőségekről.

 

Hol és mikor lehet majd megnézni?

 

Jelen állás szerint húsz helyszínen lesz megtekinthető országszerte, de igazából szeretnénk még tovább bővíteni ezt a kört.  A most egyeztetett városokban február 14-én, szándékosan a Valentin napra időzítetten, egyszerre mutatjuk be ezt a művet. Mert ez most a szívügyünk, ahogy a wekerlei átalakuló közösség egyik tagja mondta. Természetesen utána mindenhol szakértőkkel elemezzük a látottakat – közösen beszélgetünk a felmerülő kérdésekről, ötletekről.

 

 

Mit tudhatunk az Ökofilmklub előéletéről?

 

A vetítések 2010-ben kezdődtek el és három évvel később alakultunk egyesületté. A tavalyi évben már 23 eseményt szerveztünk, idén ezt szeretnénk jelentősen bővíteni. Persze, mint mindennek, a mi működésünknek is vannak anyagi vonzatai, amit nem mindig egyszerű előteremteni. 

 

Mennyibe kerül a programokon való részvétel?

 

Eddig az önkéntes hozzájárulás volt a rendszer, külön belépődíjakat nem szedtünk és nem is kértünk. A gyakorlatban, aki tudott az adott valamennyit. Most azonban a Holnap című filmet még szinkronizáltatni is szeretnénk, ami már milliós kategória, szóval aktívan keressük most ehhez a támogatókat. Továbbá, mint említettem újabb helyszíneket szeretnénk bevonni a programsorozatba, az is részben pénz kérdése.

 

A helyszínek hol találhatók?

 

Budapesten az I., a II. az V. a XIII. a XIV. és a XIX. kerületben, illetve vidéken: Békéscsabán Érden Gödöllőn, Hajdúböszörményben Kecskeméten, Nagykovácsiban, Pázmándon Pécsen, Szekszárdon. Szentendrén és Szombathelyen vannak programok.

 

Végül mivel ösztönözné azokat, akik fontolgatják, hogy ők is ellátogassanak valamelyik programjukra?

 

A jelenlegi gazdasági rendszerünk a tömegek befolyásolására épül. Ha szeretnék kidugni a fejüket a marketingzajból és valóban önállóan döntéseket hozni, harmóniában élni, akkor az Ökofilmklub az egyik legjobb választás.

 

Kertész Z István


További hírek

  Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
2024. 05. 27. 14:03 13keruleti-hirhatar.hu
  Az asztalláb javítása nem ördöngösség
2024. 05. 27. 13:58 13keruleti-hirhatar.hu
  Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
2024. 05. 24. 22:00 pecsi-hirhatar.hu
  Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
2024. 05. 24. 21:47 pecsi-hirhatar.hu
  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai gyermekfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Milyen árakkal találkozhatunk műanyag ablak esetén?
2024. 05. 24. 10:29 gyomroi-hirhatar.hu
  A vadhús fogyasztásának előnyei
2024. 05. 22. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint három évtizede a munkaerő-szolgáltató piacon
2024. 05. 21. 17:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport