HÍRHATÁR ONLINE - Csökken a magánszemélyek adóterhelése - legalábbis a XVIII. kerületben

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.12.15.
 Vasárnap
Ma Valér napja van.
Holnap Etelka napja lesz.
   EUR árfolyam
   328,82 Ft
   CHF árfolyam
   299,35 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 11. 28. 15:42     


Csökken a magánszemélyek adóterhelése - legalábbis a XVIII. kerületben
A főváros XVIII. kerületében döntött a képviselőtestület, a helyi adórendelet módosítását, amelyet Szaniszló Sándor polgármester terjesztett be, 13 igen és 8 tartózkodás mellett elfogadták. A jövő évtől bővül azok köre, akik a „garázsadó” alól mentesülnek.

Két helyi adónem, a telek- és az építményadó változásáról döntött a mai napon a képviselőtestület. A módosítás eredményeként várhatóan 1,5 milliárd forinttal nő majd a városrész helyi adókból származó bevétele.

 

A javaslat érdekessége, hogy miközben jelentős bevételnövekedést realizálhat a kerület, az itt élő magánszemélyek adóterhei nem nőnek, sőt a garázsadó alól az eddigieknél lényegesen, csaknem tízszer több kerületben lakó mentesül majd.

 

A jelenlegi 16 négyzetméteres maximumot ugyanis 30 négyzetméterre emelték, ami azt jelenti, hogy a jövőben csak azoknak kell garázsadót fizetni, akik ennél nagyobb gépkocsibeállóval rendelkeznek. Fontos információ, hogy a mentesség csak egy garázsra vonatkozik.

 

Jelentősen emelkedik ezzel párhuzamosan a telekadó, amely azonban szintén nem érinti a magánszemélyeket, hiszen a 10 ezer négyzetméter (ez két focipálya mérete) alatti ingatlanokra továbbra is a korábbi adómérték vonatkozik majd. Az ennél nagyobb telkek esetében azonban az önkormányzat a törvényileg kiszabható maximumot kéri a jövőben.

 

Szaniszló Sándor polgármester (kép: nepszava.hu) ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az egész kerületben összesen kevesebb, mint 60 ilyen ingatlan található. Az adómérték emelést egyéb gazdasági hatások is szükségessé teszik, így 2014-től a bruttó jövedelmek jelentős, 138,8 %-ra való növekedése, valamint a nemzetgazdaság szolgáltató szektorában a kivitelezési árak emelkedése, amely a beruházások és a felújítások költségigényének nagy mértékű növekedését is maga után vonta.

 

Az utóbbi években az ingatlanok piaci értékének robbanásszerű növekedése, a kereslet-kínálat folyamatos bővülése megalapozta, hogy a vállalkozások magasabb szinten járuljanak hozzá a közösségi kiadásokhoz, amellyel részt vállalnak az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak finanszírozásában. Ennek ellenére érthetetlen módon a kerületben hét éve nem volt semmiféle adókorrekció.

 

Eddig sávosan csökkenő adózás volt, ami azt jelentette, hogy minél nagyobb volt az ingatlan, annál alacsonyabb négyzetméterenkénti adót kellett a tulajdonosának fizetnie. Ez most megfordul, és az igazságos közteherviselés jegyében a kisebb telkek tulajdonosai fizetik majd négyzetméterenként a kevesebb adót. A telekadó új mértéke egyébként nem kirívó, például a szomszédos XVII. kerületben már évek óta az majdnem ekkora volt, így az ottani önkormányzat az elmúlt években több milliárd forinttal nagyobb bevételre tett szert.

 

Az emelésre azért volt szükség, mert az októberben menesztett korábbi vezetés – bár állításuk szerint mintegy 5 milliárd forint plusszal adták át a kasszát – csaknem 11 milliárd forintnyi kötelezettséget is hagyott hátra. A Városgazda Nonprofit Zrt-nél például annyira kiürítettek mindent, hogy az októberi bértömeg kifizetéséhez az Önkormányzatnak kellett szanálnia a céget – emelte ki Kőrös Péter gazdasági alpolgármester.

 

A megemelt telekadóból befolyó pluszforrást ezeknek a kötelezettségeknek a fedezetéül szánják. Ezek közé tartozik a csapadékvíz elvezetés problémájának megoldása, amelyre az elmúlt években egy forintot sem költöttek, miközben a rendezése nem tűr halasztást, továbbá a Fáy utca 2 számú ingatlan rehabilitációja, amelyet már évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni. Ugyanilyen sürgető feladat a Havanna piac és a Lőrinci sportcsarnok felújításának valamint a pestszentimrei gyermekorvosi rendelő építésének befejezése és a korábban megkezdett járdafelújítási program folytatása, amelyek együttesen 11 milliárd forintnyi forrást igényelnek. 

 

Kertész Z István


További hírek

  A hangverseny lemezen is hallható lesz
2019. 12. 14. 20:32 pecsi-hirhatar.hu
  Újbuda DK-s polgármestere máris lecserélte a kabinetfőnökét
2019. 12. 14. 16:31 hirhatar.hu
  Miközben nagyszülői gyedről döntött az országgyűlés – hétszázezer ember tb-ellátása kerül veszélybe
2019. 12. 14. 16:31 hirhatar.hu
  Szövetséget hoztak létre az ellenzéki megyei jogú városok
2019. 12. 14. 16:31 hirhatar.hu
  Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában
2019. 12. 13. 21:56 pecsi-hirhatar.hu
  Megosztja a budapestieket a tervezett új atlétikai stadion kérdése
2019. 12. 13. 18:08 hirhatar.hu
  Megmenekül a patinás utasváró – virágbolt lesz belőle a Zugligetben
2019. 12. 13. 18:08 hirhatar.hu
  Ferencváros nem fizet a szabadságokért a volt polgármesternek
2019. 12. 13. 18:08 hirhatar.hu
  Addig jár a korsó…
2019. 12. 12. 20:31 pecsi-hirhatar.hu
  VÉRADÁS! VÉRADÁS!
2019. 12. 12. 12:57 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport