HÍRHATÁR ONLINE - „Elindulhatunk egy úton” – már nem zárja ki az ésszerű együttműködést az LMP

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.12.10.
 Hétfő
Ma Judit napja van.
Holnap Árpád napja lesz.
   EUR árfolyam
   323,21 Ft
   CHF árfolyam
   286,17 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 27. 12:05     


„Elindulhatunk egy úton” – már nem zárja ki az ésszerű együttműködést az LMP
Most a politikával egy picit is foglalkozó ember a hódmezővásárhelyi vasárnapi ellenzéki győzelemről beszél – mintha nem is kicsit – változóban lenne a pártok hozzáállása a követendő politikájukról. A Lehet Más a Politika (LMP) szóvivőjét, Kanász Nagy Mátét kérdeztük pártja véleményéről.

Úgy tudjuk, az LMP megkereste azokat a pártokat, amelyek Hódmezővásárhelyen is támogatták az egyébként függetlenként induló Márki-Zay Pétert a polgármesterségért indult választáson.

 

Úgy fogalmaznék, hogy ez már előző héten megtörtént, tehát nem – az egyébként nagy örömünkre szolgáló eredmény miatt tettünk ilyen lépéseket. Konkrétan a Magyar Szocialista Pártot (MSZP) és a Jobbikot kerestük meg a választásokkal kapcsolatos lehetséges együttműködéssel kapcsolatban. Azonban az LMP, mint eddig is, most sem a sajtón keresztül kíván üzenni a tárgyalófeleknek vagy az érdeklődőknek, hanem a részletek tisztázása után áll ki a média elé és mondja el a részleteket, a lehetséges megállapodásokat.

 

Azt azért elárulja, hogy egyáltalán milyen összefogásról lehet szó alig hat héttel az országgyűlési választások előtt?

 

Nyilván bizonyos határidők már lejártak, tehát – bár korábban sem gondolkodtunk róla – közös lista nem lehet. Van azonban számos olyan tényező, amiben nem ártana együttműködni. Ilyen például, hogy a sok ezer szavazókörben és a számlálóbizottságokban is mindenhol legyen ellenzéki részvevő. Természetesen ez csak egy példa, amely valóban mindegyik ellenzéki pártnak az érdekében állna, és nem sérülnének vele a politikai érdekei.

 

Azt kizárja, hogy az LMP visszaléptesse néhány, a számára szinte nyerhetetlen egyéni körzetben a jelöltjét cserébe azért, hogy más, a párt által behozható körzetben ne induljon másik ellenzéki aspiráns?

 

Semmi nem elképzelhetetlen, de ilyen súlyú technikai kérdésben a párt megfelelő szerveinek kell döntést hoznia.

 

Most a hódmezővásárhelyi fölényes ellenzéki siker miatt a közvélemény kormányváltást kívánó része, még inkább szeretné a pártok együttműködését, ez nem változtat semmit az LMP eddigi gyakorlatán?

 

Rögtön azzal kezdeném, hogy az LMP már a múlt héten, tehát az eredmények ismerete előtt felvette a két, már említett párttal a kapcsolatot. Ebből az is következik, hogy bár nagyon örülünk Márki-Zay Péter sikerének, a kapcsolatfelvételi döntésünk megelőzte azt.

 

Ezek szerint közvetlen összefüggés már az időrendiség miatt sincs a két esemény között?

 

Konkrétan ezzel összefüggésben nincs, de azért két fontos mondanivalóm lenne a hódmezővásárhelyi eredménnyel kapcsolatban.

 

Egy az egyben nem lehet átkonvertálni ezt a választást az április 8-i országgyűlési referendumra. Azonban a magas részvételi arány mindenhol fontos lenne, mert úgy látszik a Fidesz nem tudja növelni meglévő választói táborát: ha minél többen mennek el az urnákhoz úgy fogy arányaiban kormánypártokkal szimpatizálók tömege. A másik, hogy olyan kihívója legyen a Fidesz-KDNP jelöltjének, amely bírja az adott körzetben élők többségének a szimpátiáját: rátermett a feladatra és képes is legyen megszólítani a változást akarók széles tömegét. A legjobb az, ha, mint Márki-Zay Péter, egy új politikai közszereplő lenne ez a személy.

 

Akkor az LMP-t nem a Hódmezővásárhelyen történtek lelkesítik most fel?

 

Dehogynem, mi is támogattuk az ellenzéki jelöltet, nekünk is nagy eredménynek számít a kiemelkedő győzelme. Azt is mondhatnám, elindulhatunk egy úton, amin érdemesnek látszik végigmenni.

 

Kertész Z István/kép: LMP


További hírek

  Beperelték az államot a menekültek embertelen bánásmódja miatt
2018. 12. 10. 12:30 hirhatar.hu
  Merkel útját folytatja az új CDU-elnök
2018. 12. 10. 12:30 hirhatar.hu
  Megnyitják a templomokat a menekültek előtt - Olaszországban
2018. 12. 10. 12:30 hirhatar.hu
  Végre egy jó döntés - szex a parlamenti mosdóban
2018. 12. 10. 12:11 hirhatar.hu
  Újabb 56 gyilkosságot bizonyítottak rá egy orosz sorozatgyilkosra
2018. 12. 10. 12:11 hirhatar.hu
  Uma Thurman és Owen Wilson a sárga mellényesek között Párizsban
2018. 12. 10. 12:11 hirhatar.hu
  120 milliót fizet az MLSZ egy alkalmazottak nélküli cégnek
2018. 12. 10. 11:24 hirhatar.hu
  Hosszú Katinka beperelte a nemzetközi szövetséget
2018. 12. 10. 11:24 hirhatar.hu
  Drámai csatában, egy góllal nyert a magyar kézilabda-válogatott
2018. 12. 10. 11:24 hirhatar.hu
  De most őszintén: Mi lett volna, ha betörnek az Országházba a tüntetők...?
2018. 12. 09. 18:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport