HÍRHATÁR ONLINE - „Elindulhatunk egy úton” – már nem zárja ki az ésszerű együttműködést az LMP

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.09.23.
 Vasárnap
Ma Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.
   EUR árfolyam
    Ft
   CHF árfolyam
    Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 27. 12:05     


„Elindulhatunk egy úton” – már nem zárja ki az ésszerű együttműködést az LMP
Most a politikával egy picit is foglalkozó ember a hódmezővásárhelyi vasárnapi ellenzéki győzelemről beszél – mintha nem is kicsit – változóban lenne a pártok hozzáállása a követendő politikájukról. A Lehet Más a Politika (LMP) szóvivőjét, Kanász Nagy Mátét kérdeztük pártja véleményéről.

Úgy tudjuk, az LMP megkereste azokat a pártokat, amelyek Hódmezővásárhelyen is támogatták az egyébként függetlenként induló Márki-Zay Pétert a polgármesterségért indult választáson.

 

Úgy fogalmaznék, hogy ez már előző héten megtörtént, tehát nem – az egyébként nagy örömünkre szolgáló eredmény miatt tettünk ilyen lépéseket. Konkrétan a Magyar Szocialista Pártot (MSZP) és a Jobbikot kerestük meg a választásokkal kapcsolatos lehetséges együttműködéssel kapcsolatban. Azonban az LMP, mint eddig is, most sem a sajtón keresztül kíván üzenni a tárgyalófeleknek vagy az érdeklődőknek, hanem a részletek tisztázása után áll ki a média elé és mondja el a részleteket, a lehetséges megállapodásokat.

 

Azt azért elárulja, hogy egyáltalán milyen összefogásról lehet szó alig hat héttel az országgyűlési választások előtt?

 

Nyilván bizonyos határidők már lejártak, tehát – bár korábban sem gondolkodtunk róla – közös lista nem lehet. Van azonban számos olyan tényező, amiben nem ártana együttműködni. Ilyen például, hogy a sok ezer szavazókörben és a számlálóbizottságokban is mindenhol legyen ellenzéki részvevő. Természetesen ez csak egy példa, amely valóban mindegyik ellenzéki pártnak az érdekében állna, és nem sérülnének vele a politikai érdekei.

 

Azt kizárja, hogy az LMP visszaléptesse néhány, a számára szinte nyerhetetlen egyéni körzetben a jelöltjét cserébe azért, hogy más, a párt által behozható körzetben ne induljon másik ellenzéki aspiráns?

 

Semmi nem elképzelhetetlen, de ilyen súlyú technikai kérdésben a párt megfelelő szerveinek kell döntést hoznia.

 

Most a hódmezővásárhelyi fölényes ellenzéki siker miatt a közvélemény kormányváltást kívánó része, még inkább szeretné a pártok együttműködését, ez nem változtat semmit az LMP eddigi gyakorlatán?

 

Rögtön azzal kezdeném, hogy az LMP már a múlt héten, tehát az eredmények ismerete előtt felvette a két, már említett párttal a kapcsolatot. Ebből az is következik, hogy bár nagyon örülünk Márki-Zay Péter sikerének, a kapcsolatfelvételi döntésünk megelőzte azt.

 

Ezek szerint közvetlen összefüggés már az időrendiség miatt sincs a két esemény között?

 

Konkrétan ezzel összefüggésben nincs, de azért két fontos mondanivalóm lenne a hódmezővásárhelyi eredménnyel kapcsolatban.

 

Egy az egyben nem lehet átkonvertálni ezt a választást az április 8-i országgyűlési referendumra. Azonban a magas részvételi arány mindenhol fontos lenne, mert úgy látszik a Fidesz nem tudja növelni meglévő választói táborát: ha minél többen mennek el az urnákhoz úgy fogy arányaiban kormánypártokkal szimpatizálók tömege. A másik, hogy olyan kihívója legyen a Fidesz-KDNP jelöltjének, amely bírja az adott körzetben élők többségének a szimpátiáját: rátermett a feladatra és képes is legyen megszólítani a változást akarók széles tömegét. A legjobb az, ha, mint Márki-Zay Péter, egy új politikai közszereplő lenne ez a személy.

 

Akkor az LMP-t nem a Hódmezővásárhelyen történtek lelkesítik most fel?

 

Dehogynem, mi is támogattuk az ellenzéki jelöltet, nekünk is nagy eredménynek számít a kiemelkedő győzelme. Azt is mondhatnám, elindulhatunk egy úton, amin érdemesnek látszik végigmenni.

 

Kertész Z István/kép: LMP


További hírek

  Jótékonysági hangversenyből korszerű műszer
2018. 09. 23. 00:39 pecsi-hirhatar.hu
  Rendíthetetlen az Orbán-rendszer..?
2018. 09. 22. 18:06 hirhatar.hu
  Kizárhatják az Európai Zöldek az LMP -t
2018. 09. 22. 18:06 hirhatar.hu
  Groteszk útikalauz a Magyarországra érkezőknek
2018. 09. 22. 18:06 hirhatar.hu
  Nyolc kisgyerekkel végzett egy aknarobbanás
2018. 09. 22. 14:48 hirhatar.hu
  Katonai parádén mészároltak le legalább 25 embert Iránban
2018. 09. 22. 14:48 hirhatar.hu
  Velence bekeményít: 430 euróra is büntethetik az össze-vissza ücsörgő turistákat
2018. 09. 22. 14:48 hirhatar.hu
  Annácska újra felteszi, hogy szétteszi (+18)
2018. 09. 22. 14:13 hirhatar.hu
  Ez már nem kedélyes mackóskodás – újabb véres medvetámadás Erdélyben
2018. 09. 22. 14:13 hirhatar.hu
  A celebvilág sem egy IQ-háború: Miley Cyrus húga a könnyeit árulja
2018. 09. 22. 14:13 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport