![]() |
|
![]() |
|
Tweet |
|
|
![]() |
|
Úgyhogy ennek jegyében fogunk szemezgetni az izgalmas sajátosságok témaköréből. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy ebben a formában meg is hozhatjuk talán a kedvet egy kis kortyoláshoz.
Kezdjük az agávé lényegének ismertetésével!
Az alkoholos italok iránt előszeretettel érdeklődők számára bizonyára nem ismeretlen növényről van szó. Amiről lényeges megjegyezni, hogy végtelenül szárazságtűrő, ami a mexikói vidéken nem elhanyagolható tulajdonság.
Az agávé kapcsán persze a legfontosabb tudnivaló, hogy például az iDrinks tequila választék valamennyi darabjának elkészítéséhez egyaránt felhasználásra kerül. A növény fő jellegzetességei a levelek, amik a bazális rozettából nőnek ki, és kaktuszokra hasonlítanak.
A bazális rozetta lényege, hogy a levelek a szár legalacsonyabban lévő részéből sarjadnak, a hasznosulásuk pedig a víztartalom megőrzése érdekében történik. Az agávé Mexikó egyik legősibb lakója, amit a szakácsok és a tequilakészítők is előszeretettel alkalmaznak az élettel teli és édes ízek miatt.
Folytassuk még néhány kevésbé ismert érdekesség felsorolásával!
A kaktuszhoz való hasonlóság kapcsán talán sejthető, hogy a levelek kimondottan szúrósak, ami kiváló védekezési mechanizmust biztosít a növény számára. Bár ennek ellenére is legfeljebb három évtizedig élhet.
Érdekesség, hogy az agávénak egészen sok fajtája lehet. Közülük egyes fajták akár a 10 lábnyi magasságot és szélességet is elérhetik. Kuriózumnak számít még, hogy akár arany és fehér színűek is lehetnek.
Az igazi esszenciát persze a beltartalom szolgáltatja. Amely a hamisítatlan karamellás édességével egyre több ételt segít a maximumra pörgetni, emiatt nemcsak a tequilakészítők, hanem a szakácsok is egyre nagyobb vállalkozó kedvvel hasznosítják.
A növény az egészségre vonatkozóan is valóságos csodafegyver
Avagy nemcsak puszta szórakozásból, illetve tequila formájában lehet nyerő ötlet a fogyasztása. Kiváló példa az egészségügyi hasznosításra, hogy étkezés előtt vagy után fogyasztva nagyszerűen serkenti az emésztést.
De hasonlóképp nem elhanyagolható, hogy agávé fogyasztásával elősegíthető a megfelelő csontfejlődés élénkítése, a vércukorszint kiegyensúlyozása. Sőt, a szakértők szerint hatást gyakorolhat a fogyás felpörgetésére is, miközben még az idegrendszert is nyugtatja. Úgyhogy sokkal nagyobb megbecsülés is kijárna talán a növénynek, mint amennyire jelen állás szerint ismerik a nagyvilágban. Persze azt sem lehet vitatni, hogy a tequila kortyolása egyfajta tiszteletadásnak is nevezhető. |
|
|
|