HÍRHATÁR ONLINE - Gyógytorna: mire jó és milyen rendszerességgel kell végezni?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.04.17.
 Szerda
Ma Rudolf napja van.
Holnap Andrea napja lesz.
   EUR árfolyam
   394,88 Ft
   CHF árfolyam
   407,19 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 08. 28. 11:39     


Gyógytorna: mire jó és milyen rendszerességgel kell végezni?
Szinte mindenkiben felmerült már az a kérdés, hogy vajon mire jó a gyógytorna és milyen rendszerességgel kell eljárni ahhoz, hogy hosszan tartó eredményt érhessünk el. Amíg valaki meg nem tapasztalja a tüneteket és a betegségeket, addig eszébe sem jut mindez.

Egy idő után, mozgásból fakadó sérülések vagy életmódbeli szokások miatt az ízületi vagy egyéb fájdalmak bizony megjelennek, így kezelésre van szükség. De vajon mikor?

 

Ebben a cikkben beszámolunk arról, hogy vajon kinek és miért érdemes gyógytornászhoz fordulnia, valamint kitérünk arra, hogy milyen rendszerességgel és meddig kell járni.

 

Mi a gyógytorna?

 

A gyógytorna, más néven fizioterápia egy olyan terápiás módszer, amely során olyan speciális gyakorlatokat végzünk, ami az adott páciens gyenge vagy sérült testrészeinek kezelésére alkalmas. A gyógytorna rengeteg problémára nyújthat megoldást, nem befolyásolja, hogy milyen állapotban vagyunk, hiszen a legtöbb esetben pár alkalom után javulás érhető el. A Gyógytornászom rendelő weboldalán erre is kitérnek, valamint megemlítik azt, hogy mi a különbség a mai technikák között.

 

A gyógytornáról sokaknak a műtét vagy egy trauma után végezendő torna feladatok jutnak az eszébe, pedig sokkal gyakoribb gond az ülő vagy az álló munkavégzés, a fizikai megterhelés. A fizioterápia csoportjába tartozó módszer ma már sokkal több annál, mint hogy egy szakember megmutatja, hogy milyen mozdulatokat végezzünk otthon. A terápia során nemcsak a gyógytornász veszi ki a részét a munkából, hiszen a páciensnek legalább annyira ott kell lennie a mozdulatok során.

 

Mire jó a gyógytorna?

 

Az első és legfontosabb, hogy a megfelelő kezeléssel segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, főleg az izom- és az ízületi problémák, mint a nyak- és hátfájdalmak kapcsán. Megmutatják, hogy milyen a megfelelő testtartás, a testmozgás során pedig javaslatokat adnak arra, hogyan javíthatjuk az izmokat és az ízületek állapotát, hogy bírjuk a strapát.

 

Másik remek hatása, hogy helyreállítja és javítja a testmozgás, valamint a mozgástartomány, illetve a mobilitási képességeket. A gyógytornász mindig ügyel arra, hogy a gyakorlatok, valamint a manuális (kézzel végzett) terápia segítsen visszanyerni az izmok és az ízületek rugalmasságát. Nem véletlen, hogy megannyi sportoló rendszeresen jár gyógytornászhoz, hiszen ahhoz, hogy a teljesítményt fenn tudják tartani, folyamatos kezelésre van szükségük.

 

A gyógytorna erősíti az izmokat, legyen szó sérült vagy gyengült területekről. Javulhat a testtartás, az egyensúly, ráadásul csökken az izomsérülések újbóli kialakulásának kockázata. Egy jó gyógytornász tulajdonképpen javítja a mindennapi életminőségünket, a napi feladatok elvégzése sokkal könnyedebbé válik.

 

Megelőzés és rehabilitáció

 

A gyógytornának nagyon fontos szerepe van a rehabilitációban, főleg egy nagyobb sérülés vagy műtét után. Ahhoz, hogy a felépülés gyors és teljes legyen, megfelelő gyakorlatokra és fizioterápiára van szükség. A regeneráció felgyorsításának köszönhetően sokkal előbb térhetünk vissza a mindennapi életünkbe. Többé nem okoz majd problémát a mozgás, a járás, a sport, vagy éppen a hajolás sem.

 

Hozzá kell tenni, hogy a gyógytorna nemcsak kezelésre alkalmas, hiszen megelőzésre is használható. A helyes testtartás és a testmozgás, valamint az izmok egészségesen tartása segíthet abban, hogy elkerüljük a sérüléseket a krónikus fájdalmakat, a műtéteket. A rendszeres gyakorlatokkal fenntartható a test egészségének állapota, ami hatással lehet a közérzetünkre. Fontos, hogy minden esetben szakember végezze el a terápiát.

 

Milyen rendszerességgel és mennyi ideig?

 

Felmerülhet az a kérdés is, hogy vajon mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a helyzet javuljon. Sérüléstől és tünetektől függ, hogy hány alkalom kell hozzá, de általánosságban a páciensek egy nagy része pár alkalom után javulásról számolt be. Sokan 10-15 alkalom után már nem igénylik a segítséget, hiszen megtanulják a gyakorlatokat, amiket aztán otthon egyedül tudnak tovább csinálni. Nem ritka azonban, hogy valaki későn fordul segítségért, így a probléma már elhatalmasodott, komolyra fordult, így akár egy év kellhet ahhoz, hogy minden ismét a régi legyen.


További hírek

  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  A mosogatógépek innovatív fejlődésen mentek át
2024. 04. 16. 14:26 pestmegyei-hirhatar.hu
  Hogyan érdemes a vakolt falat festeni?
2024. 04. 16. 09:42 hirhatar.hu
  Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
2024. 04. 15. 15:34 gyomroi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A falpanelek használatának 3 előnye
2024. 04. 11. 17:14 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport