HÍRHATÁR ONLINE - Gyurcsány-projektet nyúlt le a Tiborcz-féle ingatlanbotrány

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.11.18.
 Hétfő
Ma Jenő napja van.
Holnap Erzsébet napja lesz.
   EUR árfolyam
   335,36 Ft
   CHF árfolyam
   306,01 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 09. 02. 12:46     


Gyurcsány-projektet nyúlt le a Tiborcz-féle ingatlanbotrány
A József nádor téren felállított és (jogos) közfelháborodást kiváltó Életfa első változata egy veszprémi körforgalom díszítését szolgálta. Tervezője minden látszat ellenére nem holmi dilettáns, hanem diplomás iparművész, aki Schrammel Imre növendékeként végzett az Iparművészeti Egyetemen. Neve maradjon homályban.

Nem csitul a vita az Orbán-vej Tiborcz István érdekeltségébe tartozó ingatlan miatti József nádor tér felújítása körül, amelynek aktuális fókuszában a Herendi-féle Életfa áll. A stilizált porcelánfa ráadásul úgy került a térre, hogy 22 fát kivágtak a felújítások miatt. Cserébe 54 új fát ígért az felszínt rendező Belváros-Lipótváros önkormányzat, ami finoman szólva sehol sincs – írja a Hvg.hu.

 

Eddigi hallgatását megtörve pénteken megszólalt a szerencsétlen térdíszként odapottyantott porcelán-„Életfa”alkotója s megtudhattuk: a projekt már a Gyurcsány-kormány alatt született.

 

Persze nem így, nem oda, nem ezért.

 

„ALL ABOUT PORCELÁNFA avagy ismerd meg az igazságot de előbb saját érzelemmechanikádat, majd ha nem értesz valamit kérdezz! Bulváros felvezetéssel: tények titkok, trükkök, meglepő adalékok. Ha már kultúrpolitika...

 

A porcelánfa tervei a 2. Gyurcsány kormány idején készültek 2008- ban.*

 

Már akkor is az szerepelt a briefben hogy LEGYEN ERŐS REKLÁMHORDOZÓ mely a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájának tudásvagyonát mutatja be egy fontos közlekedési csomópontban. (Veszprém Aréna)

 

A herendi tudásvagyon legerősebb sarokpontját a kézi festést eleve kihagytuk a tervezésből, a terv emiatt kapta a bimbókon látható litofán körablakokat, a kézműves jelleget inkább így hangsúlyozva, a giccset elkerülendő. Mivel a porcelánkészítés alapvetően sokszorosító eljárás, és a szobor tulajdonosa a Manufaktúra, nem állít valótlant amikor azt mondja DIREKT IDE KÉSZÜLT. Az adott legújabb példány valóban ide KÉSZÜLT, viszont nem most és nem ide TERVEZTÉK, ráadásul szándékoltan festetlenül tehát NEM ÍGY. Rendeltetése tehát az volt, hogy a nyugatról ( Győr felől) érkező forgalmat Herend felé irányítsa. Akkoriban mindenki boldog volt, hiszen hazai körforgalmaink ékességei zömében szalmabála hóemberek voltak.

 

Aki már foglalkozott porcelánnal, pontosan tudja hogy méretét és kivitelezését tekintve a világon egyedülálló technikai csoda, hazánkban pedig példaértékű csapatmunka és emberi teljesítmény. (Minden nagyrabecsülésem a kivitelezőké és erre kérek mindenkit próbálja meg innen nézni).

 

Mint azt egy korábbi interjúban el is meséltem, a végső forma erősen aláment a funkciónak, az eredeti terveket az akkori Képző és Iparművészeti Lektorátus javaslatára jóval robosztusabbra és szimmetrikusra módosítottuk, mondván erős szélnek és középre csúszó kamionoknak kell ellenállnia.

 

Szóval azt látom, hogy ebben a helyzetben (is) leginkább a szerencsétlen kontextus és az érzelmi projekciók számítanak sok összemosott, kitalált részlettel. (Ami teljesen érthető, a kivágott fákat természetesen még ennél is jobban sajnálom. )

 

* Nem politizálás, a helyzet abszurditását mutató TÉNY, kis fricska, bukfenc, mely "a NER ízléssel" kapcsolatos összemosásokat hivatott tompítani. Köszönet mindenkinek, aki felhívta rá a figyelmemet, igazatok volt!” – írta közösségi oldalán az alkotó  Meixner-Hegyi Etelka.


További hírek

  Messziről magasra
2019. 11. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Ilyen fáin stadiont csak a legtutibb diktátorok tudnak építeni
2019. 11. 17. 13:41 hirhatar.hu
  Áder dupla adag csaliravalót kap – igen, tőlünk
2019. 11. 17. 13:41 hirhatar.hu
  Karácsony a tegnap esti Horthy-vircsaftról: „Budapest nekünk nem a bűnös, hanem a bűvös város”
2019. 11. 17. 13:41 hirhatar.hu
  Erősödő Civil Közösségek pályázat újra
2019. 11. 16. 21:02 pecsi-hirhatar.hu
  Átadták a Puskás Arénát
2019. 11. 16. 12:43 kecskemeti-hirhatar.hu
  Minden rendben, Orbán megtalálta Aczél elvtárs politikai végrendeletét
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  „Nettó árulás” – kirakják az MSZP-ből a budafoki kollaboránsokat
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  Puskás stadionavató: minden és mindenki a papírforma szerint égett le
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  Saját receptek az étlapon
2019. 11. 15. 23:30 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport