HÍRHATÁR ONLINE - Hazaárulkodó vagy patrióta ketrecharcos a Momentum...?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.09.18.
 Péntek
Ma Diána napja van.
Holnap Vilhelmina napja lesz.
   EUR árfolyam
   360,95 Ft
   CHF árfolyam
   335,03 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 11. 22. 14:55     


Hazaárulkodó vagy patrióta ketrecharcos a Momentum...?
Schiffer András az LMP (Lehet Más a Politika) alapítója és sokáig társelnöke közösségi oldalán lényegében árulkodásnak titulálja Cseh Katalin, a Momentum európai képviselőjének viselkedését. Ezt járjuk körbe.

„A világnak értesülnie kell a Magyarországon zajló folyamatokról, ezért az Amerikai Kongresszus elé viszem a hazai jogállamiság kérdéseit az Európai Parlament amerikai delegációs csoportjának tagjaként” - számol be közösségi oldalán a Momentum képviselője, Cseh Katalin.

 

„Az Egyesült Államok Kongresszusának szerdai meghallgatására tájékoztató anyagot küldtem, amelyben világossá tettem, hogy a világ közvéleménye nem maradhat közömbös a magyarországi demokratikus jogsértésekkel kapcsolatban. A magyar jogállamisággal kapcsolatos visszásságokat, a növekvő orosz befolyást és Orbán Viktor egyre szorosabb kapcsolatát a világ diktátoraival mind nehezebben rejti el a kormány.

 

A Kongresszust a jogállamiság és a külpolitika témakörében összesen 18 területen tájékoztatom a Magyarországon jelen levő problémákról – többek között – a médiaszabadságról, a civil szervezetek vagy a CEU ellehetetlenítéséről.

 

A meghallgatáson a magyar folyamatok mellett a NATO jövője is szóba fog kerülni, amelyhez három pontos javaslatcsomagot mellékeltem:

 

1. A NATO szerveinek élénk figyelemmel kell kísérniük azon tagországokat, amelyek autoriter országokkal működnek együtt és megfelelő lépéseket kell tenniük velük szemben.

2. Az orosz dezinformáció elleni küzdelem fontos eleme a média szabadság erősítése, amit például a Szabad Európa Rádió újraindítása és a független magyar média támogatása szolgálhat.

3. Az EU mellett a NATO-nak is szerepet kell vállalnia a jogállamiság normáinak kikényszerítésében – akár a NATO országokon belül is– tájékoztatott közösségi oldalán Cseh Katalin.

 

Schiffer András, az LMP alapítója valamint sokáig társelnöke és mondhatni a magyar politikai élet egyik legbölcsebb alakja, nem ért egyet azzal, ahogy a Momentum európai képviselője, Cseh Katalin külföldi szervezeteknél (szerinte) árulkodik Magyarországról.  Közösségi oldalán Schiffer András azt írja:

 

„Soha nem tudtam megérteni a gyarmati mentalitást, ami folyton külföldi beavatkozástól, elismeréstől vagy fizetőeszköztől reméli a haza fényre derülését. Eddig mondjuk nem tudtam, hogy magyar állampolgárok számára fellebbviteli fórum az amerikai Kongresszus, azt viszont valahogy nagyon nem szeretném megtapasztalni, hogy a NATO úgymond szerepet vállal a magyar jogállamiság normáinak kikényszerítésében. Orbán Viktor éppúgy a saját népének, és nem a NATO-nak, tartozik elszámolással, ahogyan mondjuk Nicolas Maduro, vagy Evo Morales is. A külföldi „szerepvállalással” kikényszerített ezt-azt ugyanis a legkevésbé sem demokráciának és jogállamnak hívják, sokkal inkább újgyarmatositásnak. A segélykérés komolyan vehetőségét persze erősen rontja, hogy hazánknak nincsen sem kőolaj-, sem lítium-vagyona, márpedig ilyesmik nélkül a demokrácia-szállítás valahogy akadozni szokott” – írja az LMP volt vezetője.

 

Politikai szakértőnk szerint Schiffer András felvetésében vannak jogos észrevételek, vagyis Cseh Katalinnak jobban meg kellett volna magyaráznia, hogy miként képzelné egy NÁTO, vagyis egy katonai szövetség által kikényszerítendő jogállamiságot. Szintén múltbéli tapasztalatai alapján jogosan állapítja meg Schiffer, hogy ahol nincs amerikai vagy nyugat-európai szemmel pénzben kifejezhető érték, például egyes fontos nyersanyagok, ott kevésbé érdekeltek és legfeljebb apróbb segítségről lehetne szó egy nagyobb konfliktus esetén is. És valóban Orbán Viktor a saját népének tartozik elszámolással és nem katonai szövetségnek vagy államok uniójának. Ugyanakkor Cseh Katalin jogosan veti fel a hazánkban egyre jobban elburjánzó – kormányszintű visszaéléseket, amelyek nem, hogy csillapodnának, hanem egyre inkább vérmesebbekké válnak. Mivel Magyarország egyre jobban sodródik bele egy kiszámíthatatlan diktatúrába, Cseh munkáját egy egész ország segélykiáltásának is tekinthetjük. Mint a politikusnő írja, az Európai Parlament amerikai delegációs csoportjának a tagja. Tehát ez a tisztsége egyértelmű felhatalmazást ad arra, hogy a hazai problémákat ne a szőnyeg alá söpörje, hanem nyilvánosságra hozza, akár egy nagyhatalom kongresszusának is. Sőt még megoldásokat is javasol, amelyek döntő többsége igen csak megalapozott, valóban átgondolt és szükséges is lenne.

 

Több kommentelő írja, hogy amit Cseh Katalin csinál az árulkodás, mi több hazaárulás. Azonban ha valami biztos ebben a történetben az, hogy ez nem igaz.

 

A jelenlegi kormánypártokat a teljes lakosság alig egyharmada választotta meg, ugyanakkor akik nem értenek egyet a jelenlegi hatalommal egyre kevesebb szóhoz jutnak, sőt az egzisztenciájukat is nagy mértékben kockáztatják ha a kormányzatnak nem tetsző véleményük van. Ha ezek után valaki mégis próbálja a nemzetközi közvélemény szemét felnyitni a hazai egyre inkább eszkalálódó helyzetről, az éppen nem árulkodik, hanem segíteni próbál legalább annak a kétharmadnyi embernek az életén, amelyik nem támogatta szavazatával a regnáló hatalmat. Ugyanakkor ennél még nagyobb azok aránya, akiknek bizonytalanná válik a jövőjük, mert bizony a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak jó része sem fog jól járni az egyre erősödő, egyre központosodó, egy személytől függő hatalomtól. Ezen tények fényében érdemes véleményt alkotni!

 

Kertész Z István

 


További hírek

  Az Otthoni Szolgáltatás igénylésében rejlő hozzáadott érték
2020. 09. 17. 22:06 gyomroi-hirhatar.hu
  Hogyan programozd az öntözőrendszered?
2020. 09. 17. 21:58 dunakeszi-hirhatar.hu
  A takarítás legfontosabb íratlan szabályai
2020. 09. 17. 21:52 13keruleti-hirhatar.hu
  Hogy zajlik egy kutya örökbefogadása?
2020. 09. 17. 21:42 pestmegyei-hirhatar.hu
  Hazánk legkeresettebb papagájfajtái
2020. 09. 17. 21:40 pestmegyei-hirhatar.hu
  Minőségi gyerekzoknik a hűvösebb napokra
2020. 09. 17. 21:29 14keruleti-hirhatar.hu
  Skechers, a család cipőmárkája
2020. 09. 17. 21:23 21keruleti-hirhatar.hu
  Exkluzív ajánlatok, exkluzív vendégeknek
2020. 09. 17. 21:20 21keruleti-hirhatar.hu
  Korszerű LED meghajtók a zavartalan világítás biztosításához
2020. 09. 17. 21:17 21keruleti-hirhatar.hu
  Megjelenésünk kiegészítője; az öv
2020. 09. 17. 21:07 veresegyhazi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport