HÍRHATÁR ONLINE - Hogyan működik a kvarcóra?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.02.21.
 Szerda
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   387,99 Ft
   CHF árfolyam
   407,91 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 12. 23. 13:26     


Hogyan működik a kvarcóra?
A mechanikus órák nagyon bonyolult szerkezetek, a hagyományos órák számtalan apró fogaskereket, rugót, pici alkatrészt tartalmaznak, amelyek összehangolt működése mozgatja a mutatókat, így mindig tudhatjuk, hogy éppen mennyi az idő.

A kvarcórák a 70-es években jelentek meg, és nagyon hamar igen népszerűvé váltak. A mechanikus órák kezdtek kiszorulni a piacról, mivel a digitális kijelzős változatok pillanatok alatt meghódították az embereket. Mindenki kvarcórát akart, és ennek folyományaként a svájci óraiparnak is majdnem leáldozott.

 

De miért van még napjainkban is szükség a karórákra?

 

A mobiltelefonok és az okosórák elterjedésével sokan vizionálták azt, hogy a hagyományos karóráknak leáldozott. Mára már szerencsére bebizonyosodott az, hogy mekkorát tévedtek! Az Órashop.hu változatos karórái ugyanis a mai napig hihetetlenül közkedveltek, és ennek az a magyarázata, hogy ez a kiegészítő ma már ékszerré avanzsált. Imádjuk viselni, hiszen olyan mutatós, annyiféle kinézetben készül, egy komolyabb márka pedig igazi presztízst ad a viselőjének, és minden helyzetre, alkalomra találhatunk a ruhánkhoz illő darabot.

 

A kvarcszerkezet feltalálása

 

Pierre Curie a nagy kémikus is rendkívüli módon érdeklődött a kvarckristályok iránt. Már 1880-ban észrevette ugyanis azt a jelenséget, hogy a kristályok felületén piezoelektromosság keletkezik. Ezt használták fel az órákban is, mivel az elektromos impulzus hatására szabályos rezgést tapasztaltak a kvarckristály felszínén, ez a szabályos, másodpercenkénti egy rezgés pedig időmérésre is alkalmassá tette.

 

A kvarcórák kifejlesztése

 

Hosszú volt az út addig, amíg a kísérleti modellektől eljutottunk a mai apró szerkezetekig. Kezdetekben ugyanis a kvarckristály mérete igen jelentős volt, valamint a hőmérséklet szabályozására is szükség volt. A kristály méretét azonban fokozatosan sikerült lecsökkenteni, ezáltal pedig ma már egy 4 mm-es kristály meg tudja oldani a kvarcórák működtetését, mivel az egy meghatározott frekvencián rezeg. 

 

A kvarcórák működése

 

A vekkerben tehát egy apró kvarckristály található, mely az oszcillátor része. A működéshez energiaforrásra van szükség, amelyet az elem biztosít. Érdemes megjegyezni, hogy a világ első piacra került kvarcórája a méltán híres és nagyon közkedvelt Seiko Astron volt.

 

Miért érdemes kvarcszerkezetű modellt vásárolni?

 

Elmondható az, hogy minden szerkezetnek megvannak a maga előnyei, így van ez a kvarcnál is. A legnagyobb előnyük a pontosság, egyes modellek rádiójel által vezéreltek, így képesek mindig korrigálni a működésüket. Vannak olyan modellek, melyek öntanulók, így lesznek egyre pontosabbak, de még környezeti hőmérséklet alapján történő korrekcióra alkalmas órák is léteznek. További előnyük, hogy folyamatosan működnek, csupán a lemerült elem cseréjét kell időnként elvégezni.

 

A kvarcórák tehát a bennük lévő kvarckristály rezgése által működnek, a kristály az oszcillátor segítségével adja a folyamatos impulzusokat a léptetőmotor számára, így biztosítja a problémamentes és pontos működést.


További hírek

  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Hogyan kell ápolni az ekcémás bőrt?
2024. 02. 20. 09:57 hirhatar.hu
  Új évszak, új otthon?
2024. 02. 20. 09:45 pestmegyei-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Fabinyi püspök bocsánatot kért a bántalmazott gyermekektől
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Bukni fog a rendszer, közölte Márki-Zay – feljelentették
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport