HÍRHATÁR ONLINE - Lázár után burjánzik a kultúrpoloska-invázió

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.03.23.
 Szombat
Ma Beáta napja van.
Holnap Emőke napja lesz.
   EUR árfolyam
   315,83 Ft
   CHF árfolyam
   280,41 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 07. 14. 13:00     


Lázár után burjánzik a kultúrpoloska-invázió
Engem nagyon szórakoztat a Magyar Idők hasábjain dúló, leginkább a német romantika harmadvonalát erősítő festők monumentális, grandiózus és fergeteges viharjaira emlékeztető, tomboló, dühöngő, tajtékzó Kulturkampf-vita – Gábor György írása.

Még a jó öreg Zeusznak is érvelnie kellett, mielőtt a fellegeket rázó villámaival lesújtott a borszínű tengeren hánykolódókra: itt érvek alig-alig, maradt az izmozás, a politikai győztes duzzadó magabiztossága, s a félreértések kanyargó szerpentinje.

 

Kegyelmi pillanat lenne, ha végre valaki ráeszmélne arra, hogy a Mediciek, avagy mondjuk II. Gyula pápa lófaszt csináltak kultúrpolitikát, csupán baromi gazdag, jó és pontos kvalitásérzékkel rendelkező mecénások voltak (még szép, naná, érdekből!), akik egyszerűen zseniket foglalkoztattak, s nem a korabeli Római Idők vagy a Firenzei Idők hasábjain vitatták meg, hogyan fessen az a Raffaello vagy Michelangelo, hogy a melójuk népies is, plebejus is és forradalmi is legyen.

 

Ám a (ma) megjelent harci munka tényleg mindent alulmúlt. A nagy és sokat tapasztalt stratégák után megszólalt egy Orbán János Dénes nevű párbajsegéd, aki az alábbiakat írta: “ugyebár liberális felebarátaink egy égtájat ismernek: a nyugatot.” Szinte egy évtizede azt halljuk, hogy a gonosz kormány le akar tépni minket a nyugat tápláló kebeléről, és kétes keleti irányokba terel bennünket. Ugyanis a liberális elképzelések alapján nekünk semmi egyebet nem kellene tennünk, mint a nyugati trendeket majmolnunk, a Trianon-téma helyett például a 72 gender szivárványszínű világát boncolgatnunk, társadalmi érzékenyítés céljából, és művészi fotókat a Pride-ról készítenünk, nem pedig az ezer székely leány napjáról.

 

Móra Ferenc művei helyett Harry Potter szerepeljen a tankönyveinkben, és úgy egyáltalán, áhítattal lessük, mi történik a berlini kultúrkörökben, és ha azok lenyisszantják a himbilimbijüket, azonnal vágjuk le mi is. A nyugat ugyanis valahogy úgy él a képzeletünkben, mint az a kultúrkör, amelyet Platón, Arisztotelész, Szent Ágoston, Dante, Shakespeare, Goethe stb. neve fémjelez. Csakhogy ez már a múlté, ezeket a jeles urakat a nyugati bölcsészkarokon már „halott fehér csávóknak” titulálják a legújabb bölcsészgenerációk, és helyettük feminista és gyarmati írókat, “gondolkodókat” követelnek tananyagként. Az előbbiekhez mérhető alkotó, gondolkodó már rég nem érkezik onnan, ellenben a szemét, a fekália, a kulturális szenny csak úgy ömlik.”

 

No, kedves Orbán János Dénes! Bizonyára jól megalapozottak a nyugati egyetemeken szerzett ismeretei, tapasztalatai. Én szerényebb leszek Önnél, nem rendelkezvén az Önéhez hasonló enciklopédikus tudással, s a közzétett kulturális kisenciklopédiájából kizárólag Szent Ágoston nevét emelném ki. Több, most nem részletezendő ok miatt, én kb. negyven éve követem a legtöbb nyugati és tengerentúli egyetem Szent Ágoston-kínálatát, magam is viszonylag sokat hallgattam belőlük, s a tapasztalataim pont ellentétesek: sok van, egyre több!

Egyúttal üzenem a kiváló Orbán János Dénesnek, hogy Szent Ágostont legfeljebb ő titulálja “halott fehér csávónak”, ugyanis Szent Ágoston, az észak-afrikai Thagaste szülötteként egy túrót volt “fehér csávó”.

 

Nagy ennek az irodalma, s ha Orbán úr hülyeségek és ócska hazugságok helyett olvasgatna, avagy beülne valamelyik nyugati egyetem Szent Ágoston-kurzusára, talán még ragadna is rá valami.

 

Nyelvek ismerete nem hátrány..!


További hírek

  Sűrűsödnek a felhők a Fidesz felett: Komlón is egy emberként indul az ellenzék
2019. 03. 23. 11:51 hirhatar.hu
  Nézőpontos médiastróman kerül az áruló fideszes médiastróman helyére
2019. 03. 23. 11:51 hirhatar.hu
  Áder mint Leonyid Iljics Brezsnyev
2019. 03. 23. 11:51 hirhatar.hu
  Megújult a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ
2019. 03. 23. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Teljesen megújul a szennyvíztelep
2019. 03. 22. 23:12 pecsi-hirhatar.hu
  Médiacézárok: Rogán Cecília és Sarka Kata felvásárolta Kasza Tibi bulvárlapját
2019. 03. 22. 15:01 hirhatar.hu
  A polgármester mindösze egy bábfigura - a NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen
2019. 03. 22. 15:01 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc méltó helyére került egy feketelistás kelet-(balkán)európai rangsorban is
2019. 03. 22. 15:00 hirhatar.hu
  Önkénteseket keresnek a szegedi világbajnokságra
2019. 03. 21. 19:22 szegedi-hirhatar.hu
  Újra magyar állampolgár lett a százegy éves Békési Ilona
2019. 03. 21. 19:15 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport