HÍRHATÁR ONLINE - Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.11.30.
 Csütörtök
Ma András, Andor napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   378,16 Ft
   CHF árfolyam
   393,02 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 05. 22. 19:16     


Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak
Ha szeretnéd látni a panorámát – ebédelj meg! Az Esztergom feletti Vaskapu hegycsúcsáról csak akkor nézhető meg a városra és a környékre nyíló nagyszerű panoráma, ha a korábbi turistaházból átalakított luxusvendéglőben fogyasztanak az emberek.

 

A korábban Király Albert menedékháznak nevezett épületben már hosszú évek óta nem az egyszerű kirándulókat várják, hanem a fizetőképesebb vendégeket. Kizárva tudomásunk szerint senki nincsen, de az ottani árak egy átlagembernek kissé magasak. Mostanra az egész épület előtti térséget elfoglalja a vendéglő terasza, így hiába mássza meg valaki a 404 méteres hegyet, a panorámából nem élvezhet szinte semmit. Különösen most nem, mert a Pilisi Parkerdő Zrt sárga kordonnal elzárta még a szikla tetejére kiképzett, korláttal ellátott kilátóteraszt is. Lehet, hogy itt javítgat valamit, de a környéken több ennél jóval veszélyesebb hely is van, de ott még sem korrigál a turistautak állapotán, a ténylegesen meglévő komoly baleseti kockázat ellenére sem.

 

A jelzett turistautak közül kettő úgy ér fel a hegyre, hogy két oldalról közvetlenül bevezet a vendéglő teraszába. A harmadik irányból, ahol az autóparkoló van, tábla jelzi, hogy a vendégeknek várakozniuk kell, míg a pincérek helyet, üres asztalt találnak nekik. Viszont a turistaösvényen érkezők nem mennek el a tábla előtt így furcsán néz egymásra felszolgáló és kiránduló.

 

Lényegében a vendéglősök nem kalkulálnak a gyalog felérkezőkkel, akik tényleg jóval kevesebben vannak, mint a hegyet autóval megmászók. Sőt annyi a gépjármű, hogy még parkolni sem tudnak és egymásra dudálnak, a beláthatatlan kanyarokkal tűzdelt keskeny és meredek hegyi úton. Évekkel ezelőtt az út utolsó nyolcszáz méteres szakasza le volt zárva és csak az ott lévő parkolóig jöhettek fel az autók. Persze a Pilisi Parkerdő Zrt, aki a ház tulajdonjogát bírja, azt nézi, hogy a nagyobb bevétel esetén magasabb bérleti díjat kérhet. Más szempontot nem kíván érvényesíteni.

 

Megkérdeztünk egy természetvédőt, aki elmondta:

 

„A Vaskapu Dobogókőhöz hasonlóan szabadidős (nem turista, nem mozgásra épülő) célponttá vált, minden bizonnyal szándékosan, főleg azért, mert adott volt az út. Az ilyen utak ma  már valószínűleg nem épülhetnének meg, de itt volt, hát lehetővé tették, hogy ide azok is eljussanak, akik amúgy egy métert sem mennek autó nélkül. Nem biztos, hogy ez összességében jó ötlet. Az viszont tény, hogy az autózás nincs jó hatással a védett természeti értékekre, és az út hozzásegít a környék túl-használatához. Ha legalább lenne egy kilométer, amit gyalogolni kellene, valószínű, nem lenne ekkora a tömeg odafenn. Így viszont nyereséges a vállalkozás.  Persze lehet azt is mondani, a hátizsákos turistáknak marad más hely, ahova ezek az autósok nem jutnak fel. A Parkerdő ezen a helyszínen azoknak  kedvez, akik bármilyen okból nem használják  a lábukat. Az egésznek annyi értelme van, hogy szép környezetben, csodás kilátás mellett lehet jót enni és  van egy réteg, akinek ez megéri és szereti, de semmi pénzért nem mászna fel egy kaptatón egy szendviccsel a zsebében.”

 

 Megmértük: az autóval a legelsőnek felérkezőknek mindössze 12 métert kell gyalogolniuk a szélső asztalokig.

 

 A teljes körű tájékoztatáshoz az is hozzátartozik, hogy a kiszolgálás korrekt és viszonylag gyors. Az ételek és az italok jó minőségűek és az árak ahhoz képest magasak, hogy sokan turistaházként emlékeznek a helyre és az új térképeken is még így tüntetik fel.

 

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó

 

 


További hírek

  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Önindítók robogókhoz, hogy gyorsabb legyen a start!
2023. 11. 29. 10:03 pestmegyei-hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk producere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Nintendo Switch vs PS5: a Nintendo vagy a Sony konzolja éri meg jobban?
2023. 11. 28. 16:38 hirhatar.hu
  PS5 karácsonyra: még mindig az egyik legjobb ajándék
2023. 11. 28. 16:32 fovarosi-hirhatar.hu
  Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése
2023. 11. 28. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsen a Szabaduló-kamion
2023. 11. 27. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Még nem érzed elég biztonságosnak a fürdőszobádat?
2023. 11. 27. 17:11 kecskemeti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport