HÍRHATÁR ONLINE - Mikor kell tudni igazolni a kötelező biztosítás meglétét?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.02.03.
 Péntek
Ma Balázs napja van.
Holnap Ráhel napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,95 Ft
   CHF árfolyam
   385,8& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 08. 10. 13:07     


Mikor kell tudni igazolni a kötelező biztosítás meglétét?
Az elmúlt évek során nagyban átalakultak a fizetési szokásaink az élet minden területén. Ma már egyre kevesebb készpénzt használunk, többször választjuk az online fizetési lehetőséget a csekkes megoldás helyett. Ez viszont egyes esetekben megnehezíti a kötelező biztosítás meglétének az igazolását is.

A következő bejegyzésben összeszedtünk 3 olyan esetet, amikor szükséged lehet rá, hogy igazold, hogy rendelkezel biztosítással, és megmutatjuk, befizetési szelvény hiányában hogyan tudod ezt megtenni. 

 

Forgalmi átiratás

 

A gépjármű tulajdonosának változásakor vagy az üzembentartó cseréje esetén szükség van arra, hogy a forgalmi engedélybe kerülő új szereplőnek legyen érvényes biztosítása az adott járműre. Ezt az ügyintézés során igazolni szükséges egy csekkel, átutalási igazolással vagy befizetési bizonylattal. Ennek megkötéséhez pedig kell az adásvételi szerződés. 

 

Te rendelkezel már mindennel, ami a gépjármű üzembentartásához vagy forgalomba helyezéséhez szükséges? Köss online kgfb-t, hogy minden helyzetben biztonságban érezhesd magad, és kerüld el a sorban állást az ügyintézés során!

 

Műszaki vizsgáztatás

 

Az autó korától függően bizonyos időszakonként ellenőriztetni kell, hogy a gépjármű megfelel-e az aktuális jogszabályi előírásoknak és környezetvédelmi elvárásoknak és a KRESZ szabályainak. Egyik ilyen ellenőrzési pont a műszaki vizsga, aminek során igazolni kell azt is, hogy a gépjármű rendelkezik érvényes kötelező felelősségbiztosítással. Ezt bizonyíthatod befizetett csekkel, a biztosító társaság által kiállított fedezetigazoló szelvénnyel vagy egy érvényes zöldkártyával.

 

Nemzetközi zöldkártya külföldi utazásokhoz

 

Korábban bevett szokás volt, hogy bármilyen országba is indultunk, a zöld kártyát automatikusan bekészítettük. Mostanra egyre több ország csatlakozott a nemzetközi rendszámegyezményhez, így nem szükséges már az országba belépéskor igazolni a kötelező biztosítás meglétét. Azonban ha az úti cél nem ezek közül az országok közül kerül ki (hanem pl.: Azerbajdzsán, Fehérorosz Köztársaság, Irán, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna), akkor szükséged lesz erre az igazolásra. 

 

Ennek a beszerzése is sokkal egyszerűbb lett a korábbiakhoz képest, ugyanis már nem kötelező zöld lapon szerepelnie az adatoknak. Elegendő csupán egy fehér lapra akár házilag kinyomtatni az illetékes biztosító társaság által megküldött, elektronikusan kiállított igazolást.

 

Ahol már nem kell bizonyítani: közúti igazoltatás

 

Magyarországon a rendőrség már 2009 óta hozzáfér az elektronikus rendszeren keresztül a biztosítottak adatbázisához, így a közúti igazoltatások során nincs szükség arra, hogy szelvénnyel igazoljuk a kötelező biztosítás meglétét.


További hírek

  Mégsem lesz ingyenes a nyilvános vécé a felújított Blaha Lujza téren
2023. 02. 03. 10:24 hirhatar.hu
  Gyurcsány Ferenc népszerűtlen, Dobrev Klára kevésbé
2023. 02. 03. 10:24 hirhatar.hu
  Félmilliárdért taxiznak az MTVA munkatársai a katásnak megtartott személyszállítókkal
2023. 02. 03. 10:24 hirhatar.hu
  Mi a szerepe az auditoknak az energiahatékonysági projektekkel kapcsolatban?
2023. 02. 03. 09:52 hirhatar.hu
  Az Energiahatósági Társasági Adókedvezménnyel kapcsolatos tudnivalók
2023. 02. 03. 09:43 pestmegyei-hirhatar.hu
  Üzletszerűen, bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak
2023. 02. 03. 09:05 pecsi-hirhatar.hu
  Februári forgatag a Zsolnay Negyedben
2023. 02. 02. 09:19 pecsi-hirhatar.hu
  Az év madara a barkóscinege
2023. 01. 31. 21:02 pecsi-hirhatar.hu
  Kicsinál az egyetem?
2023. 01. 31. 19:14 fovarosi-hirhatar.hu
  Vidd magaddal a kedvenc gyógynövényeidet!
2023. 01. 31. 10:25 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport