HÍRHATÁR ONLINE - Modern városok egyetlen ember kegyéből

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.02.20.
 Kedd
Ma Álmos napja van.
Holnap Eleonóra napja lesz.
   EUR árfolyam
   311,86 Ft
   CHF árfolyam
   270,49 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 11. 23. 15:01     


Modern városok egyetlen ember kegyéből
A napokban vetette fel, hogy a megyei jogú városok fejlődése nem függhet egyetlen ember kegyétől, még akkor se, ha az éppen a miniszterelnök - interjú Gerstmár Ferenccel, az LMP belügyi kabinetvezetőjével.

Kijelenthetjük, hogy a vidéki városok sorsa - is - Orbán Viktor kegyétől függnek?

 

Úgy kezdeném, hogy az ország 18 megyeszékhelye és még öt megyei jogú városa a Modern Városok Program keretében 3400 milliárd forintot kap fejlesztésekre. A miniszterelnök leült két-három órára egy-egy adott város polgármesterével, és ott dőlt el, hogy az integrált településfejlesztési stratégiában megfogalmazott elképzelések közül mi megy át a rostáján.

 

Úgy értsem, hogy ketten megbeszélik és néhány óra alatt el is dől, hogy mire lesz forrás és mire nem?

 

A tárgyalások forgatókönyve körülbelül az volt, hogy a polgármester bemutatta a terveket, talán még az is előfordulhatott, hogy valamit jobban propagált vagy ajánlott a miniszterelnök figyelmébe, de aztán maga Orbán Viktor mondta meg, hogy mi legyen, választott az elé tárt kínálatból.

 

Ezt csak így megteheti?

 

Függetlenül a helyi fontossági sorrendtől, az ország miniszterelnöke egy személyben dönt. Meghallgatja a városvezetőt, de ő alakítja ki a végső álláspontot.

 

Tehát nincs bizottság meg közgyűlés, lényegében azonnal megvan a döntés?

 

Valahogy így. Még annyit szokott felhozni Orbán, hogy amire lehet EU-s pénzt kapni, az feltétlenül abból valósuljon meg.

 

 

Ennyire ért mindenhez a miniszterelnök? Várostervezéshez, közgazdasághoz, stb: ez olyan, mint amikor a Szovjetunióban mindenben Sztálin volt a legokosabb, az ő véleményét kérték ki a tervezők.

 

A hasonlat túlzás, de tény, hogy így egy ember akaratától függ a városok jövője. Orbán nyilván úgy gondolja, mivel az önkormányzatoknak nem kell fizetniük a projektek keretében megvalósuló létesítményekért, hiszen azokat az állam adja, ezért örüljenek, hogy most kapnak a város életét jobbá tévő beruházásokat.

 

De az állam által kifizetett pénz is a miénk, nem a miniszterelnöké?

 

Igen, az lenne a természetes, hogy a közpénzt úgy használják fel, hogy ne egyvalaki döntsön róla, és ne lehessen a közös vagyonunkkal úgy bánni, mintha azzal kegyet gyakorolnának.

 

Konkrétan?

 

 

Az utóbbi hetekben több nyilatkozat is elhangzott fideszes politikusok részéről, amelyek városaink fejlesztését kézivezérelt, személyi kultuszra épülő kormányzati program részeként láttatják.

 

Miből következtet erre?

 

Ez már nem következtetés, hanem teljesen nyilvánvaló! A fideszes hűbéri rendszer odáig jutott, hogy a szombathelyi polgármester, Puskás Tivadar a 15 milliárdba került stadion átadóján már azt nyilatkozza, „rendesen kell viselkedni”, és akkor kap a város ilyen ajándékot. De ide sorolható a veszprémi polgármesternek, Porga Gyulának a városi közgyűlésen megfogalmazott gondolata is, miszerint a Modern Városok Programban beígért fejlesztések megvalósulására Orbán Viktor személye a garancia. Porga Gyula szerint a jövő tavaszi országgyűlési választásokon nagyon sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy a Modern Városok Programban Veszprémnek megígért 73 milliárd forintos tervek megvalósuljanak.

 

Ez eléggé úgy hangzik, mintha azt mondta volna a polgármester, ha nem a pártomra szavaznak, nincs garancia a fejlesztésre. Akkor vehetnénk úgy, hogy a Veszprémnek nyújtandó 73 milliárdos állami pénz tulajdonképpen és egyértelműen kampánycélokat is szolgál?

 

Igen, legalábbis a polgármester kijelentésével már mindenképpen, persze remélhetőleg valós fejlesztések is lesznek.

 

De akkor a kormánypártok óriási politikai előnyre tehetnek szert, hiszen a szombathelyi példából is kiderül, hogy a jelenlegi ellenzék ilyen nagyságrendű anyagi forrásokat nem tudna kilátásba helyezni.

 

Az ilyen kézi vezérlésű akciók is megmutatják, hogy a pártok közötti politikai verseny mennyire egyenlőtlen. Ugyanis ilyenformán csak a hatalomban lévők tudnak ígérni. Ezzel is próbálják bebetonozni a helyzetüket.

 

Van a Modern Városok Programnak valamilyen menete?

 

Orbán Viktor már járt mind a 23 érintett városban, ahol kiválasztotta a polgármesterek által elé tárt „kívánságlistákból” azt, amit ő is jónak látott, és amelyekre a javaslata alapján a kormány ad pénzt. Helyben köttetett egy megállapodás a polgármesterek és a miniszterelnök között, hogy milyen fejlesztések kerülnek be a Modern Városok Programba. Ezt követően kormányhatározat született arról, hogy a kiválasztott fejlesztéseknek mi az ütemezése és mekkora forrást rendel hozzá a kormány.

 

Ez is mintha a központosításon kívül a kormánypártok politikai túlhatalmát erősítené.

 

Ezért is mondom azt, hogy ne egy embertől, még ha az a miniszterelnök is, függjön a városaink sorsa. Az ott élők pedig ne legyenek azzal zsarolhatók, hogy elmaradnak a fejlesztések, ha nem a jelenlegi kormánypártok nyernek a választásokon.

 

Akkor az egész program rossz vagy csak a végrehajtása?

 

Az LMP szerint ahhoz, hogy városaink valóban minél modernebbek legyenek, nagyobb arányban kell megjelennie az energiahatékonysági felújításoknak, a bérlakásépítéseknek, és a közösségi közlekedés jobbátételének. A fejlesztések alapja a magyar emberek adóbefizetése, az LMP ezért először a dolgozói szegénységet fogja felszámolni 2018-tól. Azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy a költségvetésből települési fejlesztésekre fordítható pénzek felhasználását elsősorban a helyben élők határozhassák meg a közjó érdekében.

 

Kertész Z István


További hírek

  Európát védi Orbán kerítése: 53 menekült próbálkozott az elmúlt héten átjutni
2018. 02. 20. 16:00 hirhatar.hu
  Teletál: Több mint öt tonna szennyezett termék egy étel-futárszolgálatnál
2018. 02. 20. 14:53 hirhatar.hu
  Már csak három hónap…
2018. 02. 20. 13:59 pecsi-hirhatar.hu
  Gyurcsány egyelőre egymilliót nyert Deutschtól
2018. 02. 20. 13:04 hirhatar.hu
  A tomboló télben négy gyermekkel raknának utcára egy családot Kunszentmiklóson
2018. 02. 20. 12:48 hirhatar.hu
  Gyertyagyújtással emlékeznek a tűzijáték áldozataira Gyömrőn
2018. 02. 20. 12:05 gyomroi-hirhatar.hu
  Uniós oltalmat kapott a monori bor
2018. 02. 19. 20:33 gyomroi-hirhatar.hu
  Újabb üzemanyagár-csökkenés következik szerdán
2018. 02. 19. 20:30 gyomroi-hirhatar.hu
  Zugló segít a nyugdíjasoknak
2018. 02. 19. 19:23 14keruleti-hirhatar.hu
  Hiába dobálja a százmilliárdokat a szavazatokért, Orbán leváltható - lenne
2018. 02. 19. 18:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport