HÍRHATÁR ONLINE - Nagy dobás a „kisdologból” a francia utcákon

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   317,51 Ft
   CHF árfolyam
   279,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 08. 31. 18:00     


Nagy dobás a „kisdologból” a francia utcákon
Hogyan kerül a „kis dolog” az utcára? Ugye, kedves Olvasó, sok a kérdőjel? Remélem, az írás végére tisztába kerülnek a dolgok, vagyis sikerül a témát a „helyes mederbe” terelni.

 

Hogy oszoljon a köd, javaslom, azonnal vágjunk is bele az „in medias res” közepébe. Vagy, ha úgy tetszik, tsapjunk bele üstöllést a letsóba.

 

Történt ugyanis idén, hogy a párizsi városatyák (ebben a városanyák bizonnyal nem vettek részt) úgy döntöttek: új típusú utcai illemhelyeket helyeznek ki szerte a Cité-ben – a gyors enyhülés ígéretét és lehetőségét nyújtva a szükségben szenvedőknek. Ne gondoljunk itt „nagy dolgokra”!

 

Ha visszatekintünk a „cseppfolyós” ügy történelmére, láthatjuk: a franciák mindig is élen jártak e kényes téma kezelésében. Ezen állítás igazát mi sem igazolja jobban, mint, hogy az angol „loo” (wc) kifejezés is a frankofon kultúrából származik. Oly módon, hogy a középkori szolgálók a „regardez l’eau” (vigyázat, víz!) kifejezést kiabálták, amint az éjjeliedények nem szenteltvíz tartalmát – az emeleti ablakokon át – az utcára öntötték. Ennek angolosított változata volt a „gardyloo”.

 

Volt, ahogy volt, a fejlődésben nincs megállás. Az igényeket ki kell elégíteni! Ezért kerültek utcára a „közösségi dolga-végzésnek” eme új kegyhelyei, hogy ne kelljen a templomai kifejezést használnom.

 

A nevük: „uritrottoir”. Egy mozaikszó, ami a járdán való „vizelés” verbális sugalmazása. Roppant kifejező, szuggesztív – kétséget sem hagyva az eszköz rendeltetését illetően. Ezek az utcai készségek tulajdonképpen három részből álló dobozok. Alul egy szénát-szalmát tartalmazó alom, középen (piros szín) a tulajdonképpeni ” tetthely”, felül pedig virágláda. Tervezői szerint az alomban található szén-vegyület a vizelettel kiváló komposzt-anyagot képez, hogy a készség tetejére ültetett virágoknak megfelelő tápanyagul szolgáljon. A delikvens tsak odaáll és... felvirágoztat!

 

Ugye, nem kismiska? Erre nem is gondoltunk volna. Hogy miközben „gyors folyást” engednek bizonyos szükségleteknek, aközben a városképnek is oly kellemes környezetet varázsolnak. Új típusú ökológiai világkép rajzolódik ki szemeink előtt. Hiába, Párizs, az Párizs.

 

Az már más kérdés, hogy miközben a dolog igazi avantgárd, egyszersmind diszkriminatív is. Mert tsak a férfiúi kínok gyors enyhítésére szolgál. Nem törődve a gyengébb, ám szebbik nem hasonló gondjaival. A férfi sovinizmus egy újfajta megnyilvánulásával lenne dolgunk?

 

Ám nem félek! Nem valószínű, hogy a megrögzött „sufragettek”-nél ez a téma verné ki a biztosítékot, és pont e tárgyban emelnék újfent zászlajukra az „égalité” jelszavát.

 

Gondolom, a gáláns frankok majd erre is találnak megoldást. Mert a Gloire nem múlhat "kis dolgok"-on!

 

- rigi –

 


További hírek

  Új kukásautókra cserélik a régieket
2019. 02. 20. 23:45 pecsi-hirhatar.hu
  Életutak a diktatúrában
2019. 02. 20. 13:00 hirhatar.hu
  Jóvanazna
2019. 02. 20. 12:30 hirhatar.hu
  Nem csitul a „bulinegyed” szórakozóhelyeinek rasszizmusa
2019. 02. 20. 12:00 hirhatar.hu
  Megfigyelőket kér az EP-választásokra az ellenzék
2019. 02. 20. 09:03 hirhatar.hu
  Megbukott Schmidt Mária lapja a gimnazista Nagy Blankával szemben
2019. 02. 20. 09:03 hirhatar.hu
  Inkább börtönbe megy, de „ezeknek” nem fizet az MSZP-alelnök
2019. 02. 20. 09:03 hirhatar.hu
  Február végére újra miénk a Liget
2019. 02. 19. 20:18 szegedi-hirhatar.hu
  Február végére újra miénk a Liget
2019. 02. 19. 20:18 szegedi-hirhatar.hu
  Szerdán kezdődik a Belvárosi Mozi felújítása
2019. 02. 19. 19:57 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport