HÍRHATÁR ONLINE - Négy ellenzéki képviselőnő sürgette az Isztambuli Egyezmény jogrendbe állítását

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.10.19.
 Péntek
Ma Nándor napja van.
Holnap Vendel napja lesz.
   EUR árfolyam
   323,51 Ft
   CHF árfolyam
   283,6& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 11. 02. 12:00     


Négy ellenzéki képviselőnő sürgette az Isztambuli Egyezmény jogrendbe állítását
Kedden a Parlament épületében a nők elleni és a családon belüli erőszak megfékezéséért emelte fel szavát négy ellenzéki képviselőnő. Az ehhez vezető utat az Isztambuli Egyezménynek a hazai jogrendbe állításával képzelik el.

A négy ellenzéki illetve független képviselőnő egységesen állt ki az Isztambuli Szerződésnek a hazai jogrendbe való állítása mellett, de egymástól eltérő érveket soroltak fel a Parlamentben megtartott sajtótájékoztatójukon.

 

Szelényi Zsuzsanna független képviselő a napokban ismét napvilágot látott szexuális botrányokkal indokolta, hogy a sajtó figyelmét kérik. Külön kiemelte a jelenlévő újságíróknak, hogy a médiának is óriási felelőssége van abban, hogy az emberek ráeszméljenek arra, tűrhetetlen a helyzet. Kiemelte, hogy nem kell a rivaldafényben állni ahhoz, hogy szexuális zaklatás érjen valakit, iskolás lányok, hivatali dolgozók kerülhetnek ilyesmitől nehéz helyzetbe. Ki kell állni a szexuális, a fizikai és a verbális zaklatás ellen, amelyeket férfiak is elszenvedhetnek, de az esetek több, mint kilencven százalékában lányok és nők az áldozatok. A képviselőnő arról is beszélt, hogy a hatalmi helyzetből könnyen adódhat érzelmi, fizikai kiszolgáltatottság, ami sokszor átfordulhat a zaklatás különféle formáivá.

 

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint tűrhetetlen, hogy Magyarországon hetente egy nő és havonta egy gyermek hal meg családon- vagy kapcsolaton belüli bántalmazásban, és minden ötödik nő van kitéve szexuális zaklatásnak. Szintén kiemelte a média felelősségét, és a közmédia Marton László rendező zaklatási ügyeinek elhallgatását külön felháborítónak tartotta. Továbbá szólt arról is, hogy a KDNP szerint a nők a hibásak azért, hogy nem születik elég gyermek, miközben egy felháborító tartalmú plakát fénymásolatát mutatta fel a jelenlevőknek.

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a nők elleni erőszak nem a fizikai bántalmazással kezdődik, hanem azzal, ha egy társadalom megengedi a lányokat nyíltan prostitúcióra buzdító egyik internetes oldal hirdetéseinek a közzétételét. Ebben az esetben a reklámok elhelyezésére még uniós pénzeket is felhasználtak, ami arra utal, hogy a hatalomban lévők szerint akár tárgyiasítani is lehet a nőket.

 

A Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese, Schmuck Erzsébet szintén utalt rá, hogy az elmúlt hetekben napvilágra került szexuális zaklatási botrányai is sürgetik az Isztambuli Szerződésnek a hazai jogrendbe állítását. A politikus-asszony arra is felhívta a figyelmet, hogy a dokumentumot a kormány már három éve aláírta. A tényleges működtetéshez nyolc milliárd forintra lenne szükség, amely forrás rengeteg érintett védelmét segítené elő. Továbbá a kormány-kabinet egyik tagja tavasszal még arról beszélt, hogy az őszi parlamenti ülésszakon napirendre veszik az ügyet.

 

Kertész Z István

 


További hírek

  Ungár: Hatalmas ziccert hagy ki az LMP, ha nem áll be Puzsér mögé
2018. 10. 19. 19:00 hirhatar.hu
  Nem talál albérletet a kutyájával a látássérült fiú
2018. 10. 19. 18:30 hirhatar.hu
  Gyurcsány: "A menekültkérdésnél is van nagyobb kihívás"
2018. 10. 19. 18:00 hirhatar.hu
  A DK szerint a Jobbik akadályozza a kormányfő utazásainak parlamenti vizsgálatát
2018. 10. 19. 15:00 hirhatar.hu
  Felszólították Demeter Mártát, hogy azonnal távozzon a parlamentből
2018. 10. 19. 14:30 hirhatar.hu
  Hétszázezres megtakarításból egymilliós zakóra futotta Orbánnak
2018. 10. 19. 14:00 hirhatar.hu
  Halálba kergették..?; Öngyilkos lett a Kuciak-ügyben korábban őrizetbe vett férfi
2018. 10. 19. 11:38 hirhatar.hu
  ENSZ-vizsgálatot sürgetnek az állítólag a szaudi konzulátuson véres körülmények között eltűnt újságíró ügyében
2018. 10. 19. 11:38 hirhatar.hu
  Tiltólistára kerülnek a cigarettacsikkek is – óriási a tiltakozás a multiknál
2018. 10. 19. 11:38 hirhatar.hu
  Baukó Éva oda nézett, ahova kevesen látnak be(..?)
2018. 10. 19. 11:07 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport