HÍRHATÁR ONLINE - Négy ellenzéki képviselőnő sürgette az Isztambuli Egyezmény jogrendbe állítását

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.04.23.
 Hétfő
Ma Béla napja van.
Holnap György napja lesz.
   EUR árfolyam
   311,18 Ft
   CHF árfolyam
   260,15 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 11. 02. 12:00     


Négy ellenzéki képviselőnő sürgette az Isztambuli Egyezmény jogrendbe állítását
Kedden a Parlament épületében a nők elleni és a családon belüli erőszak megfékezéséért emelte fel szavát négy ellenzéki képviselőnő. Az ehhez vezető utat az Isztambuli Egyezménynek a hazai jogrendbe állításával képzelik el.

A négy ellenzéki illetve független képviselőnő egységesen állt ki az Isztambuli Szerződésnek a hazai jogrendbe való állítása mellett, de egymástól eltérő érveket soroltak fel a Parlamentben megtartott sajtótájékoztatójukon.

 

Szelényi Zsuzsanna független képviselő a napokban ismét napvilágot látott szexuális botrányokkal indokolta, hogy a sajtó figyelmét kérik. Külön kiemelte a jelenlévő újságíróknak, hogy a médiának is óriási felelőssége van abban, hogy az emberek ráeszméljenek arra, tűrhetetlen a helyzet. Kiemelte, hogy nem kell a rivaldafényben állni ahhoz, hogy szexuális zaklatás érjen valakit, iskolás lányok, hivatali dolgozók kerülhetnek ilyesmitől nehéz helyzetbe. Ki kell állni a szexuális, a fizikai és a verbális zaklatás ellen, amelyeket férfiak is elszenvedhetnek, de az esetek több, mint kilencven százalékában lányok és nők az áldozatok. A képviselőnő arról is beszélt, hogy a hatalmi helyzetből könnyen adódhat érzelmi, fizikai kiszolgáltatottság, ami sokszor átfordulhat a zaklatás különféle formáivá.

 

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint tűrhetetlen, hogy Magyarországon hetente egy nő és havonta egy gyermek hal meg családon- vagy kapcsolaton belüli bántalmazásban, és minden ötödik nő van kitéve szexuális zaklatásnak. Szintén kiemelte a média felelősségét, és a közmédia Marton László rendező zaklatási ügyeinek elhallgatását külön felháborítónak tartotta. Továbbá szólt arról is, hogy a KDNP szerint a nők a hibásak azért, hogy nem születik elég gyermek, miközben egy felháborító tartalmú plakát fénymásolatát mutatta fel a jelenlevőknek.

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a nők elleni erőszak nem a fizikai bántalmazással kezdődik, hanem azzal, ha egy társadalom megengedi a lányokat nyíltan prostitúcióra buzdító egyik internetes oldal hirdetéseinek a közzétételét. Ebben az esetben a reklámok elhelyezésére még uniós pénzeket is felhasználtak, ami arra utal, hogy a hatalomban lévők szerint akár tárgyiasítani is lehet a nőket.

 

A Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese, Schmuck Erzsébet szintén utalt rá, hogy az elmúlt hetekben napvilágra került szexuális zaklatási botrányai is sürgetik az Isztambuli Szerződésnek a hazai jogrendbe állítását. A politikus-asszony arra is felhívta a figyelmet, hogy a dokumentumot a kormány már három éve aláírta. A tényleges működtetéshez nyolc milliárd forintra lenne szükség, amely forrás rengeteg érintett védelmét segítené elő. Továbbá a kormány-kabinet egyik tagja tavasszal még arról beszélt, hogy az őszi parlamenti ülésszakon napirendre veszik az ügyet.

 

Kertész Z István

 


További hírek

  Most, hogy nyertek, további hatmilliárd zakatol a felcsúti Versailles-ba
2018. 04. 23. 17:01 hirhatar.hu
  Polt marad a garancia a további lopásokhoz
2018. 04. 23. 14:20 hirhatar.hu
  Ennyi volt: 180 fellebbezés érkezett, egyetlen újraszámolás sem történik
2018. 04. 23. 14:20 hirhatar.hu
  Meghalt az űrhajós, aki nem járt az űrben
2018. 04. 23. 14:20 hirhatar.hu
  Már ma elkezdik az országos szúnyogirtást
2018. 04. 23. 07:28 gyomroi-hirhatar.hu
  Egy nap, két helyszín, két jelentős esemény
2018. 04. 23. 02:24 pecsi-hirhatar.hu
  Jó Ember Díj Szasónak
2018. 04. 22. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  Hit és tudomány
2018. 04. 22. 18:04 maglodi-hirhatar.hu
  Csapadékosabb, de továbbra is meleg idő várható a jövő héten
2018. 04. 22. 15:50 gyomroi-hirhatar.hu
  Botrány 40 év után: Orbán milliárdokkal tömött kedvenc lieblingje állítólag csak tátogott a „legendás” videóban
2018. 04. 22. 15:30 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport