HÍRHATÁR ONLINE - Olyan levelet kapott a Horthy-misét erőltető plébános, hogy még Krisztus is leszedi róla a keresztvizet

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.08.17.
 Péntek
Ma Jácint napja van.
Holnap Ilona napja lesz.
   EUR árfolyam
   323,81 Ft
   CHF árfolyam
   286,47 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 01. 29. 11:32     


Olyan levelet kapott a Horthy-misét erőltető plébános, hogy még Krisztus is leszedi róla a keresztvizet
Nem kérek elnézést azért, ha netán megzavarom levelemmel. Nem kérek elnézést – mert zavarni akarom. Nem az én dolgom lenne, hogy zavarjam, a lelkiismeretének kellett volna megszólalni és nem most, hanem már jóval korábban – Láng Balázs írása.

Annak, hogy a lelkiismerete hallgatott, két oka is lehet, de egyik sem örömteli: ön vagy aljas és akkor nem csoda, ha e belső hang nem zaklatja, vagy végtelenül ostoba és tényleg nem érti milyen ízléstelen, kegyeletsértő, és megalázó volt minden megnyilvánulása az elmúlt napokban./.../
 
Az, hogy ön hogy ítéli meg Horthy Miklós szerepét a magyar történelemben, nem tartozik rám, nehéz is lenne egyértelműen, határozottan és objektíven nyilatkozni róla, hisz nálam okosabb, avatottabb emberek között is csak egyetlen dolog egyértelmű vele kapcsolatban: megosztó személyiség, akinek tettei, jellemvonásai a mai napig vita tárgyát képezik. Évek óta, hagyományt teremtve, mise keretében emlékeznek meg róla a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban. Akinek az ízlésével ez nem ütközik, az ott lehet, aki nem akar, nem megy oda.
 
Csakhogy bekövetkezett a vis maior. Alapvetően jóindulattal feltételezem, hogy valóban csupán figyelmetlenség történt és ezért nem tűnt fel, hogy a kiválasztott dátum, éppen az auschwitzi láger felszabadításának napja, a holokauszt nemzetközi emléknapja. Elfogadom az ön magyarázatát – hisz ilyesmi bárkivel előfordulhat, ha nem is szerencsés – elfogadom, hogy csupán figyelmetlenség volt.
 
Először. Csakhogy aztán kiderült. Szóba került, beszéltek róla. És ettől kezdve válik érdekessé az ön szerepe. 
 
 
Észbe kapott és felmérte, hogy hibás döntést hozott/.../, eszébe jutott, hogy nem lesz ez így jó? Amikor erről kérdezték a rádióban, akkor ezt válaszolta: „Hát, minden napra esik valami fontos esemény, ha ahhoz igazodnánk, akkor soha nem mozdulnánk”.
 
Igen.Igen, ezt mondta. Szó szerint.
 
Nem azt, hogy: „Elnézést, figyelmetlenek voltunk, keresünk valami megoldást, ami nem sért senkit.” Nem, nem ezt.
 
Amikor mindenki felkapta a fejét, hogy itt valami nem kerek, arra ön így reagált: „Ez a hisztériakeltés, ez itten megtörtént.”
 
Igen, ön a kegyeletsértést kellemetlenségnek érzi, azt pedig, hogy az ízléstelen kegyeletsértés a legtöbb embernek nem tetszik „hisztériakeltésnek” tartja.
 
De ön is tudja, hogy tényleg nem szerencsés Horthyt dicsőíteni azon a napon, amikor a világ az áldozatokra emlékezik. De hát mit is tehetett volna, hisz hirtelen, a semmiből, erre a dátumra esett egy nemzetközi emléknap. Ez csak most derült ki, hogy ez van. Szinte direkt azért, hogy elrontsa az ön miséjét, csak úgy lett. Ahogy elmondta: „Persze, engem is zavar, félreértés ne essék, és ha ez időben kiderült volna, akkor természetesen, én is ezt az érzékenységet nagyon szívesen figyelembe vettem volna. És meg is értem egy bizonyos szempontból, hogy vannak olyanok, akiket ez ilyen érzékenyen érint.”
 
Tudja plébános úr, engem az zavar, ha valakit az ilyesmi nem érint érzékenyen..!
 
Sértett felháborodással kérdezte: „Ki az, aki ilyen rosszindulattal azt feltételezheti rólunk, hogy a két eseményt szembe állítjuk egymással? Ez olyan rosszindulatú feltételezés!”
Senki. A két dolog „szemben áll egymással”. Maximum ön tesz úgy, mintha ez nem így lenne. Mégegyszer elmondom: a Shoá áldozatainak emléknapján, Horthyért misézni, kegyeletsértő. Nincs rá mentség, nem lehet kimagyarázni. Ez nem feltételezés. Ez nem rosszindulat. Ez egyszerű ténymegállapítás./.../
 
Plébános úr, ön nem csak az áldozatok emlékét, nem csak a leszármazottak lelkét sértette meg, hanem minden hívő és nem hívő embert, amikor több alkalommal úgy védekezett, hogy közben vádaskodott és istentelennek titulálta azokat, akik nem értenek önnel egyet. Nem ezt a szót használta – még mielőtt belém kötnek, hogy kiforgatom a szavait – hanem azt mondta „akinek nincs istene”, és ezt nehéz lenne másképp értelmezni.
 
Aztán egy hátborzongató pillanat, ami tipikus tankönyvi példája az antiszemita gondolkodásnak és az antiszemita ember védekezésének. Nem állítom, hogy ön az lenne, csak azt, hogy ösztönösen a szokásos sztereotípiával válaszol – én nem vagyok antiszemita, van egy zsidó barátom…
 
„Én nem vagyok antiszemita. Választott népnek ismerem el a zsidó népet, nem gyűlölködöm a zsidókkal szemben. Az egyik hívőnk, akivel sokszor beszélgetünk, megöleljük egymást, nagyon tiszteljük egymást, zsidó származású ember.”
 
Mint mondtam, mindenki döntse el maga, hogy mit gondol az elmúlt napokról, Horthyról, az áldozatokról és hogyan vélekedik önről.
 
Egy dolog biztos: több napja is volt rá, de az egész történet folyamán, egyetlen egyszer sem jutott eszébe bocsánatot kérni. Árokásó gyűlölködőknek titulálta kiabálva azokat, akiket ön sértett meg és fel sem merült önben, hogy azt mondja: hibáztam, elnézést kérek, oldjuk meg valahogy.
 
Hát ennyi, plébános úr.
 
(Az írást teljes terjedelmében itt olvashatják el)

További hírek

  Leégették a fővárost: Schwarzenegger nemkívánatos személy a budapesti Gucci-ban
2018. 08. 17. 11:12 hirhatar.hu
  5 hírhedt film, amiben élesben ment a szex
2018. 08. 17. 11:12 hirhatar.hu
  A Jolie-Pitt botrányt is képes fokozni Johnny Depp
2018. 08. 17. 11:12 hirhatar.hu
  Az idősebb Messi két és félévet kapott illegális fegyvertartásért
2018. 08. 17. 10:25 hirhatar.hu
  Thomas Doll tagadja a Vidi elleni kémkedést
2018. 08. 17. 10:25 hirhatar.hu
  A genovai tragédia miatt elmaradhat az első forduló a Serie A-ban
2018. 08. 17. 10:25 hirhatar.hu
  Óriási felháborodást váltott ki, hogy félájultan raktak utcára a rendőrök egy 11. kerületi nőt
2018. 08. 16. 14:21 hirhatar.hu
  Kegyeleti visszaélés miatt elítélték a Magyar Szociális Fórum vezetőjét
2018. 08. 16. 14:00 hirhatar.hu
  Bíztató összefogás: Az ellenzék egy jelöltet indít a kőbányai időközi választáson
2018. 08. 16. 13:00 hirhatar.hu
  Pánik Ferihegyen: Külföldről érkezett túlforrósodott izotópot találtak a raktérben
2018. 08. 16. 11:07 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport