HÍRHATÁR ONLINE - Óriási botrány a köztévénél – képviselőket bántalmaznak, jelenleg is bent tartózkodnak

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.05.30.
 Szombat
Ma Zsanett, Janka napja van.
Holnap Angéla napja lesz.
   EUR árfolyam
   348,35 Ft
   CHF árfolyam
   325,83 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 12. 17. 11:47     


Óriási botrány a köztévénél – képviselőket bántalmaznak, jelenleg is bent tartózkodnak
Az utóbbi idők legnagyobb létszámú és talán legelkeseredettebb összellenzéki tüntetése zajlott vasárnap délutántól hétfő hajnalig. A tömeg, országgyűlési képviselőkkel az élen, a Magyar Televízió és Rádió székházához vonult, hogy a közmédiába beolvassa az 5 pontos követelését.

Nem sikerült az ellenzéki képviselőknek a Magyar Televízió és Rádió (MTVA) székházában beolvasni a vasárnapi (és hétfő hajnali) demonstrálók öt pontból álló petícióját.

 

A Hősök tere – Andrássy út – Oktogon – Teréz körút – Nyugati tér – Alkotmány utca útvonalon vonuló, mintegy 11 ezer ember elsősorban a Rabszolga törvényként elhíresült – a törvényesen elrendelhető túlórák jelentős megemelését lehetővé tevő paragrafus ellen demonstrált.

 

 

Másik oka a vonulásnak, bár ez kevésbé tűnik hangsúlyosnak, viszont mérföldköve a még maradéknyi jogállam lebontásának – a közigazgatási különbíróságok felállítása. A tüntetést a szakszervezetek szervezték de a „Mi hazánk mozgalmon” kívül az összes parlamenti ellenzéki párt és a Momentum is részt vett rajta. Például a menetben, az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt és a szocialista Tüttő Kata is beszélgettek egymással.

 

A menetet női politikusok, fehér sapkában vezették fel, Az LMP, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik országgyűlési képviselői mellett, a független Szél Bernadett vezette. Ők később mindannyian fel is szólaltak az Alkotmány utca végében felállított színpadon, ekkor már 15 ezresre duzzadt a tömeg, mert más irányokból is érkeztek az eseményre. Bár minden felszólaló hatalmas tapsot kapott, nem is akarunk kiemelni egyet se, de Szél Bernadettet már a bemutatkozásakor mindent elsöprő hatalmas taps fogadta. Szintén jó szervezési ötlet volt, hogy Donáth Anna Júlia, a Momentum alelnöke zárta a beszédek sorát, akit csütörtök este letepert és lefújt a rendőrség, majd egész éjszaka a kőbányai kapitányságon tartottak fogva. A bűne az volt, hogy egy füstfáklyát tartott a magasba. Most is meggyújtott egyet a beszéde végén.

 

 

Ezen a tüntetésen a diákok és a munkások érdekazonosságát hangsúlyozták, maguk a diákok is. Hatalmas látvány volt, amikor a Nyugati Téren a körút teljes szélességében, igen tömött sorokban megjelentek, ekkor a rendőrök már-már azt hitték, hogy vége a demonstrálók menetének.

 

Az ellenzéki országgyűlési képviselők vezetésével az óbudai Kunigunda utcába, a Magyar Televízió és Rádió (MTVA) székházához vonult a tüntetők egy jelentős része.

 

A terv az volt, hogy beolvassák a közmédiában az ellenzék öt pontos követelését. Az első pont a Rabszolgatörvény visszavonása, az utolsó meg Papp Dániel, az MTVA vezetőjének leváltása volt.

 

 

Az akkor megjelent kilenc országgyűlési képviselőt nagy nehezen beengedték, de azok csak a biztonsági főnökig jutottak, aki egy – valószínűleg étkezésre használt helyiségbe letáboroztatta őket. Ezek után hiába kérték, egyetlen szerkesztővel, döntési helyzetben lévő emberrel sem találkozhattak. Bár egyre fagyosabbá vált az idő, odakint ezrek tüntettek hajnalig, hogy külső erőt adjanak az egész éjszaka bent maradó képviselőknek, akiknek a száma időközben 13-ra emelkedett. Szél Bernadett az est illetve az éjszaka folyamán, valamint reggel, élő közvetítést nyújtott, hogy mi történik odabent. Tulajdon képen az történt, ami várható volt, hogy nem engedik semmilyen körülmények között az ellenzéki petíciót beolvasni. Az éjszaka folyamán többször kimentek a képviselők informálni és nyugtatni a tömeget amely elszántan kitartott.

 

Reggel fordult válságosra a helyzet, mármint a magyar demokráciára nézve, amikor Hadházy Ákost és Szél Bernadettet több biztonsági őr körbefogta és szó szerint, dulakodással kidobta az épületből.  A két országgyűlési képviselő a rendőrségtől kért segítséget, de a körzetből kiérkező járőröket sem engedték be az épületbe, és, mint akik nem tehetnek semmit – elmentek.

 

A HÍRHATÁR Online jogi segítője is megerősítette, hogy az országgyűlési képviselőknek joguk van bármely magyar közintézménybe belépni és ott tartózkodni. Bár a közintézmények működését nem zavarhatják meg, de nem csak ott tartózkodhatnak, hanem ha törvénytelenséget tapasztalnak azt szóvá is tehetik. Hiába mutogatta a biztonsági szolgálat vezetője a belső szabályzatot, amiben súlyos, akár 5-8 éves börtönbüntetést is kilátásba helyeztek a „rend megzavarása” esetére, az nem vonatkozhat országgyűlési képviselőkre, nem írhatja felül a jóval magasabb rendű jogszabályt.

 

 

A jogalkotónak pont azért volt szándéka mentelmi jogot adni a képviselőknek, hogy egyfajta ellenőrzést is gyakorolhassanak a közintézmények felett. Az pedig, hogy az ellenzéki honanyák és honatyák által képviselt több, mint két és fél millió ember akaratát néhány biztonsági őr felrúgja, lényegében már a jogállam látszatának sem felel meg. Szintén kifejezetten bosszantó, hogy a rendőrség elfogadja, hogy egy közintézménybe, a munkájukkal kapcsolatban nem engedik be munkatársaikat, ez már a nyílt diktatúrák szokása. Magyarul, egy közpénzből fenntartott közintézménybe, azért kell beengedni az ellenzéki országgyűlési képviselőket, és azért is van mentelmi joguk, hogy az éppen regnáló hatalomnak ne legyen kizárólagos lehetősége az információk közlésére. Ma reggel két és fél millió embert és a jogállam maradékát sértették meg az MTVA székházánál, amikor országgyűlési képviselőiket szó szerint kidobták az utcára és a rendőrök nem intézkedtek semmit.

 

A képviselőre irányadó egyéb szabályok:

 

9. § (1) Az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni.

 

(2) A képviselői igazolvány az államigazgatás valamennyi szervéhez, továbbá a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő - a hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon - jogosult a fegyveres erők, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a rendőrség és a rendészeti szervek működésére szolgáló területre is belépni.

 

Kertész Z István

 


További hírek

  Schmitt Pál nem helyesírást tanít az új, Orbán Ráchel-közeli diplomataakadémián – havi 250 ezret fizetnek a diákoknak
2020. 05. 29. 20:25 hirhatar.hu
  Élőben közvetítette a CNN, amint letartóztatják a stábját Minnesotában
2020. 05. 29. 20:25 hirhatar.hu
  Engedély nélküli rasszista tüntetést tartottak a Deák téren – a rendőrség csak állt és nézett
2020. 05. 29. 20:25 hirhatar.hu
  Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont
2020. 05. 29. 20:12 pecsi-hirhatar.hu
  Tudta...?; 400 000 forint az átlagfizetése
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Hajdú Péter lekapcsolja Mészárosné tévéjében Szulák Andreát és Várkonyi Andreát
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Hiába nyitnak a vendéglátóhelyek, ha nem lesz friss levegő a beltérben
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Rács mögött a visszaeső szójás áfa-csalók
2020. 05. 28. 11:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
2020. 05. 27. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Mi lesz akkor, ha ez a kormányzás sosem érhet véget...?
2020. 05. 27. 19:42 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport