HÍRHATÁR ONLINE - Semjén Zsolt, a csípőből tüzelő lángoló géniusz

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.05.27.
 Hétfő
Ma Hella napja van.
Holnap Emil, Csanád napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,19 Ft
   CHF árfolyam
   290,77 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 04. 18. 17:00     


Semjén Zsolt, a csípőből tüzelő lángoló géniusz
Sosem tagadtam, mindig nagy tisztelője voltam Semjén Zsoltnak, a keresztény egyetemesség lángelméjének és a magyar kereszténydemokrácia géniuszának – Gábor György jegyzete.

Most például az alábbi szárnyas szavak hagyták el fogának léckerítését, hogy aszongya: „A Notre-Dame leégésében a francia szekularista egyházellenes politika vastagon benne van.” És ha ez még nem lenne elegendő a tisztánlátásunkhoz, okulásunkra és épülésünkre a szellemóriás hozzátette: „Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk.”

 

Namármost, egy hívő embernek természetesen joga minden földi-evilági történést transzcendens okkal magyarázni és értelmezni. Joga van ahhoz, hogy Isten büntetését vagy rejtett üzenetét lássa a Notre-Dame lángoló tetőszerkezetében, az odakozmált ebédjében, avagy abban, ha az anyósa rátenyerel a forró sparheltre. Elvégre Isten nem ver bottal.

 

Csakhogy!

 

Ha valaki transzcendens okokat keres, s minden esetben magasabb értelmet ad a történteknek, hiszen – Maimonidész szavai szerint – „együgyű halandóként” (Semjénre a halandó maximálisan igaz, az együgyű pedig egyszerűen telitalálat) értelmezi a halhatatlan és rejtőzködő Isten cselekedeteit, számíthat arra, hogy más „együgyű halandó” tőle eltérő értelmezést fog találni a sok lehetőség között. Az ilyen értelmezések – mint mindig a vallások történetében – épp ellenkező értelmezéseket is világra segíthetnek. (Neves példázata mindennek Szent Ágoston és a pogány bölcselők híres vitája, amelyről Szent Ágostonnak a De civitate Dei c. munkájában olvashatunk: miért pusztíthatták el Alaric gótjai az Örök Várost?)

 

A pogány bölcsek a mitológiai istenek bosszújának tekintették a történteket, mindenért a kereszténységet okolva, akik elhagyták ősi isteneiket. Szent Ágoston viszont az egy Istennek a pogányokat sújtó büntetését látta az eseményekben, amiért a pogány világ nem ismerte fel az egy Istent, s amiért bálványokat, hamis istenségeket imádott.

 

Mindez csak azért fontos, mert Semjén ezek után ne csodálkozzon, ha szembetalálkozik egy olyan, ugyancsak a transzcendenst megidéző magyarázattal, amely szerint Isten ezzel a cselekedetével ítélkezett a romlott papság manapság egyre láthatóbbá váló szexuális visszaélései és bűnei fölött. Annál is inkább, mert maga Szent Ágoston volt az, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy az egyház corpus mixtum, amelyben együtt vannak és egymással keverednek a jók és a gonoszok, az igazak és a vétkesek.

 

Ágoston megkülönbözteti a jelenben lévő egyházat (ecclesia quae nunc est) és a jövőbeli egyházat (ecclesia qualis futura est), s a jelenben lévő egyházat nem monolitikus tömbként írja le, hanem olyanként, amelyben vannak bűnösök is, a donatistákkal szemben azt hangsúlyozva, hogy az egyház nem áll csupa érintetlen (integri) emberből, hanem olyanokból is, akik testileg, fizikailag az egyházban vannak ugyan, de valójában idegenek az egyháztól. Ágoston szerint az ítélet napjáig a bűnös Babilon és az igaz Jeruzsálem nem különül el egymástól, s amíg az egyház, a civitas terrena, a földi világ része, addig bűnös emberek is találhatók Isten államának földi zarándokai között. Csak az örök lakhelyen fog majd eltűnni minden, ami romlott: "Architectus aedificat per machinas transitorias domum mansuram” (Az építész maradandó házat épít mulandó eszközökkel).

 

Szóval a semjéni lángelmét óvnám a hirtelen, zsigeri és csupán a politikai megfelelés magasztos céljait szolgáló értelmezésektől.


További hírek

  Európa parlamenti választás 2019
2019. 05. 26. 23:13 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Többen járulnak az urnákhoz, mint öt éve
2019. 05. 26. 13:57 pecsi-hirhatar.hu
  Voks populi: Hallgass a szívedre - szavazz
2019. 05. 26. 10:27 hirhatar.hu
  325 millióból erdélyi stúdiószínház épül – az Átriumtól elvettek 160 milliót, bezárhat
2019. 05. 25. 11:01 hirhatar.hu
  Pintér lemondását követelik a tatárszentgyörgyi neonáci cirkusz miatt
2019. 05. 25. 10:31 hirhatar.hu
  Bruck András: Miért fogok szavazni?
2019. 05. 25. 10:01 hirhatar.hu
  Bozsik Yvett Csipkerózsikája
2019. 05. 25. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Gamerek irány a Zsolnay Negyed
2019. 05. 25. 01:59 pecsi-hirhatar.hu
  Garantáltan jó buli lesz a városi gyereknap
2019. 05. 24. 21:45 pecsi-hirhatar.hu
  A náciknak nincs helyük az utcákon
2019. 05. 24. 14:57 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport