HÍRHATÁR ONLINE - Senki sem lát Orbán fejébe, talán jobb is így – de képes kiuralkodni Petőfi 24 évét is

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.03.26.
 Kedd
Ma Irén napja van.
Holnap Emánuel napja lesz.
   EUR árfolyam
   316,85 Ft
   CHF árfolyam
   281,48 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 21. 14:32     


Senki sem lát Orbán fejébe, talán jobb is így – de képes kiuralkodni Petőfi 24 évét is
Van már új kormánya az országnak. A negyedik Orbán-kormány. Mondhatnánk, jóból is megárt a sok, de úgy tetszik, korai még azon töprengeni, 12 év után újabb 4 év sok, vagy kevés.

A vezér az utóbbi napokban többször is elmondta, ő nem ciklusokban számol. Helyette folyamatokban gondolkodik, s jövőt kutató pillantása jelenleg 2030-ig lát előre.

 

Ha tetszik, ha nem, ha ciklus, ha folyamat, a most felállón túl ez még testvérek között is újabb két kormány. 2022 után újabb nyolc év. Belegondolni is borzalom. Ha összejön neki, az bizony 24 év az ország első embereként. Petőfi alig két évvel élt többet ennél.

 

Senki nem lát Orbán fejébe. Talán jobb is így. De 24 év Magyarországon abszolút rekord. Sőt, már az is, ha ezt a mostani ciklust végig kitölti. Lazán megelőzheti a jelenlegi rekordert, Tisza Kálmánt, aki 1875 és 1890 között 15 éven keresztül volt az ország miniszterelnöke. De ne fussunk ennyire előre, nem lóverseny ez kérem. Álmodni én is tudok, csak az én álmaim többnyire nem valósulnak meg. Mint teszem azt az sem, amit április 7-ről 8-ra virradó éjjel álmodtam.

 

Könyörgöm, senki ne figyelmeztessen a sorszámnevek toldalékolására. Egyszerűen nem vagyok hajlandó arra a sok sületlenségre figyelni, amit a Helyesírási Szabályzat tartalmaz. Inkább hallgatok Faludy Györgyre. Akit érdekel a véleménye, az olvassa el a Jegyzetek az esőerdőből című, Eric Johnsonnal együtt jegyzett munkáját.

 

 

Térjünk azonban vissza a kormányra. Aki elment, elment. Legyünk hálásak, hogy távozott. Nem fogunk visszasírni senkit. Még akkor sem, ha a régiek, s az újak a tízparancsolattal, szervilis mosollyal, határon elszórt szendvicsekkel, szépen gyarapodó társasházi szomszédokkal, pénzügyi rátermettségükkel, hogy a megbékélés jegyében másról szót se ejtsünk, már eddig is letették nem túl bíztató névjegyüket. Orbán környezetében most mindenki optimista. Legyünk hát mi is azok. Engedjük meg magunknak ezt a luxust, csak nehogy nagy pofára esés legyen belőle.

 

Az első jóhírek az új innovációs és technológiai miniszter (győzzem megjegyezni ezeket az idióta elnevezéseket) meghallgatásáról származnak. Megmondom őszintén, rossz alvó vagyok. Elalvás előtt gyakran hosszú órákon keresztül forgolódom. Ilyenkor rendre hülye gondolataim támadnak. A minap például azon rágódtam, hogy nemcsak Európa, de Magyarország is elöregedni látszik. Mára azonban már tudom, hogy felesleges ez a buta aggodalom. Palkovics László szerint ugyanis a társadalom elöregedése több lehetőséget jelent, mint kihívást. Jó, persze korábban még nem tudtam, hogy elég betartanom a tízparancsolatot, s én is aktív szépkorúvá válhatok.

 

Megnyugtató volt hallani azt is, hogy az állam legfontosabb dolga az Eu-s források koordinálása. Félre ne értse senki! Ez nem a korrupció új definíciója! A lényeg, hogy a kormány számít ezekre a forrásokra. A miniszter által elmondottak alapján úgy tűnik, maradunk tehát az Unióban, s ez mindenképpen jó hír. Oké, járjuk persze közben a sajátos kötéltáncunkat, időről-időre megmondjuk a frankót, köpünk az Eu alapvető értékrendjére, vétózgatunk, ha úgy tartja a kedvünk, kijelentjük, hogy mi, s a környezetünk lesz a húzórégió, legyintünk csak a figyelmeztetésekre, aztán sértődötten tartjuk a markunkat, az állam pedig majd jól koordinálja az Eu-s forrásokat. A valóság és a realitások maradjanak csak továbbra is másodlagosak.

 

 

Ha nagyon őszinte vagyok, be kell vallanom azt is, engem hosszabb ideje nyugtalanít, hogy egybehangzó adatok szerint meghaladja a 610 ezret a Magyarországon kívül élő honfitársaink száma. Nem sok ez egy kicsit? Palkovics László azonban ebben a tekintetben is megnyugtató válasszal szolgált. Szerinte ugyanis ez nem kirívó adat, s igazából a környező országokból is hasonló mértékben vándorolnak el az emberek.

 

Ez a kormány azonban, ahogy Orbán eddigi kormányai is, stratégiai feladatának tekinti a lakosság fogyásának megállítását. Halottakat feltámasztani valószínűleg még a vezér sem tud. Sőt, ahogy a hazai egészségügy alakulását néztem, s tapasztalom a saját bőrömön is, a halálozási ráta sem fog sokat javulni a közeli jövőben. Akkor hogy is fog itt csökkenni a lakosság fogyása?

 

Ráadásul az elvándorlók jellemzően az aktív népességből kerülnek ki, ezzel is generálva a társadalom elöregedését. Mi fog kisülni ebből? Ez a 610 ezer ember a 4.6 milliós gazdaságilag aktív népesség (a KSH adatok itt érhetők el) több mint 13 %-a! Nem hiányzik itthon senkinek ez a tömeg?

 

Nem kirívó adat. Meglehet. Nekem azért soknak tűnik. Egy bársonyszék várományosától pedig elég rossz akusztikája van, ha bagatellizálunk egy ekkora számot. A magam részéről nyugodtabb lennék, ha arról hallottam volna valamit, hogyan fogják csökkenteni ezt a számot.

 

(forrás – bloggerbob.blog)

 


További hírek

  Autókölcsönzés kellemetlen meglepetések nélkül
2019. 03. 25. 22:28 pecsi-hirhatar.hu
  Köves Slomó és G. Fodor Gábor találkozása Yehudi Menuhin asztalán
2019. 03. 25. 09:29 hirhatar.hu
  Felcsúton elintézték, hogy tengerparttá nyilvánítsák a falut
2019. 03. 25. 09:29 hirhatar.hu
  Akkora a jólét, hogy húsvétra már 60 forintért is vehetünk tojást
2019. 03. 25. 09:29 hirhatar.hu
  Fogynak a vadmacskák a Gemencben
2019. 03. 24. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Egyeztetés kell a bankokkal
2019. 03. 24. 18:54 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Tudta...?; - Orbán akadályozta meg a 3. világháborút, tuti, ő maga beszélt erről
2019. 03. 24. 09:13 hirhatar.hu
  Túlcsordult a botrányfaktor vagy újraosztják a területet - 120 rendőr zúdul a bulinegyedre
2019. 03. 24. 09:13 hirhatar.hu
  Czeglédy váratlanul szembefordul az őt eddig védő Gyurcsánnyal...?
2019. 03. 24. 09:13 hirhatar.hu
  Sűrűsödnek a felhők a Fidesz felett: Komlón is egy emberként indul az ellenzék
2019. 03. 23. 11:51 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport