HÍRHATÁR ONLINE - Teljes a káosz a Fideszben - nem találnak embert, akinek lenne esélye Botka ellen

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.04.20.
 Kedd
Ma Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
   EUR árfolyam
   360,97 Ft
   CHF árfolyam
   326,98 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 11. 10:04     


Teljes a káosz a Fideszben - nem találnak embert, akinek lenne esélye Botka ellen
Csak vadássza a Fidesz a polgármesterjelöltjét Szegeden, de nem találja Botka László kihívóját. A Budapestről és Pécsről Szegedre telepített Kubatov-legények vették át az irányítást, akiknek egyetlen célja Botka lejáratása hazugságokkal és rágalmakkal. Helyzetjelentésünk első része Szegedről.

 

Romokban a szegedi Fidesz. A terv az volt, hogy még az ősszel megnevezik a polgármesterjelöltjüket, de alig 9 hónappal az önkormányzati választás előtt még mindig nincs ellenfele Botka Lászlónak. Legalább 13 jelöltről készítettek kutatást, de egyiküknek sem lenne esélye leváltani a polgármestert. Lázár is elismeri, „kétségtelen, hogy nem tetszik a szegedieknek a szegedi Fidesz”.

 

A városi Fidesz elnöke, B. Nagy László a kormány félhivatalos lapjának augusztusban azt mondta:

„Szegeden kizárólag úgy lehet önkormányzati választásokat nyerni, ha időben megtaláljuk a jelöltünket, azt, akit a legalkalmasabbnak tartunk a város élére. Azért is tartanám előremutatónak, ha őszre kiderülne, kit indítunk jövőre polgármesternek, mert akkor az adott személy választhatná ki, kikkel szeretne dolgozni a szegedi közgyűlésben, azaz már egy évvel a választás előtt megnevezheti a képviselőjelölteket is.”

 

Ehhez képest nemcsak az ősz múlt el, de már az óév is, és nemcsak képviselőjelöltjei, de még polgármester-aspiránsa sincs a szegedi Fidesznek. (Mi több, november óta már B. Nagy se elnök.)

 

Szabó Bálint, a kalandor ügyvéd is szóba került

 

Pedig mindent megpróbáltak, gőzerővel keresték a jelöltet, mindenkit megmértek, több fordulóban készítettek kutatásokat. A Magyar Idők szerint szóba került:


-B. Nagy László országgyűlési képviselő,

-Kothencz János korábbi polgármesterjelölt,

-Biernacki Karol levéltári igazgató,

-Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés fideszes elnöke,

-Vadász János, a Szegedi Ifjúsági Egyesület vezetője,

-Bartók Csaba volt kézilabdázó, november óta a városi Fidesz elnöke,

-Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég kuratóriumi elnöke,

-Dux László volt helyettes államtitkár,

-Molnár Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó,

-és Szabó Bálint, a kalandos múltú ügyvéd,

 

de a felmérések szerint mindegyikük simán és nagyon kikapna Botkától.

 

Még a kormánypropaganda „biztonságpolitikai szakértőjét”, Georg Spöttlét (jobboldali kép) is mérték (mint szegedi polgármesterjelöltet!), sőt, információink szerint Kiss-Rigó László jelöltségére is rákérdeztek. Azonban a püspököt is simán megverné Botka, ha indulna ellene polgármesterjelöltként.

 

Látva a jelöltkeresés reménytelen állását, az egykor szebb napokat megért, akkor még Schmidt Mária, most már a fideszes propagandaholding birtokában lévő Figyelő júliusban arról írt, a hódmezővásárhelyi kastélyába visszavonult Lázár János lehetne a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje.

 

A kormányból áprilisban kirúgott miniszter ezt visszautasította, pedig különösen érdekes lett volna, ha vásárhelyi kötődéssel Szegeden indul a városvezetésért. A valóság amúgy alighanem az, hogy Lázárt is megmérték, de – országos ismertsége ellenére, vagy éppen amiatt – neki sem lenne semmi esélye megszorítani Botkát.

 

Lázár megnevezése amúgy nem légből kapott: fideszes körökből származó értesüléseink szerint Orbán Viktor azt szabta az országos politikába való visszatérése feltételéül, hogy szerezze meg (vissza) a kormányoldalnak Hódmezővásárhelyt és Szegedet.

 

Kiss-Rigó püspök Mága árnyékában

 

A két csongrádi nagyváros közül az előző kézenfekvőnek tűnik, hiszen Lázár maga is vásárhelyi, a körzet országgyűlési képviselője, a város korábbi polgármestere. A másik feltétel azonban egyfelől meglepőnek, másrészt nehezen kivitelezhetőnek tűnik. Vagy inkább lehetetlennek.

 

Úgy tűnik, erre maga Lázár is rájött időközben. Nyilatkozataiból jól nyomon követhető a fideszes jelöltvadászat aktuális állása.

 

Július elején még ambiciózusan nyilatkozott:


Végre kellene egy olyan polgármester Szegeden, aki nem akadálya a fejlődésnek, hanem a megoldást jelenti.”

 

Ezzel gyakorlatilag azt jelentette be, jogot formál arra is, hogy kiválassza Botka László kihívóját. Ekkor még optimistán vélekedett az esélyeikről, de ez őszre megváltozott. Novemberben már azt mondta: „a korábbiakhoz képest jóval körültekintőbben kell polgármester-jelöltet állítanunk (…) a szegediek bizalmát kell a Fidesznek visszaszereznie, erre alkalmas és méltó jelöltet kell felmutatni.”

 

Szóval semmi kapkodás. Alaposnak kell lenni. Ami finom körülírása annak, hogy nem találják a megfelelő jelöltet.

 

Decemberben már lemondó volt abban a tekintetben, hogy talál-e alkalmas embert a szegedi Fideszben:

 

„Szegeden egy köztiszteletben álló lokálpatriótára van szükség, aki nemcsak a városházán, hanem a helyi polgári oldalnak is új gondolatokat és új lendületet hoz.”

 

Ami voltaképpen burkolt beismerése annak, hogy bár legalább fél éve keresik Botka kihívóját, de egyáltalán nem találtak senkit a Fideszben és környékén, akinek bármilyen esélye is lenne a polgármester leváltására. Ezért már nem is fideszest keresnek, hanem egy kívülállót.

 

December legvégén pedig saját rádiójában Rákay Philipnek adott interjút, ahol elismerte: nem tetszik a szegedieknek a szegedi Fidesz. Ez kétségtelenül így van.”

 

 

A megoldást a jó jelöltekben látta. De éppen ezek nincsenek. Se képviselőjelöltek, se polgármesterjelölt.

 

Háromnegyed évvel a választás előtt a kampánycsapatot már felállították. A szegedi Fidesz állapotára jellemző, hogy azt Pestről (Kubatov pártigazgató-alelnök) és Vásárhelyről (Lázár) irányítják, a fővárosból (Kobza Miklós, Orbán volt fotósa) és Pécsről (Kapitány Gergely, a pécsi fideszes polgármester embere) kellett bele tagokat importálni.

 

Csak éppen polgármesterjelöltje nincs a Fidesznek. Ami, ha igaza van B. Nagy képviselő fentebb idézett véleményének (miszerint Szegeden kizárólag akkor tud a Fidesz választást nyerni, ha időben megtalálják a jelöltjüket), sok mindent elmond arról, milyen esélyekkel vág neki a Fidesz az önkormányzati választásnak a városban.

 

Ha meg hozzávesszük, hogy miért nem találnak jelöltet (ti. Botka minden szóba jöhetőt legyőzne), akkor az is világos, hogy a kormánypártok helyzete eleve reménytelen: a szegediek nem kérnek a Fideszből.

 

Tényleg nem tetszik nekik.

 

Harkai Péter


További hírek

  Hamis rendszámú autóval követték Czeglédy Csabát
2021. 04. 20. 17:25 hirhatar.hu
  Friderikusz befejezte a tévézést
2021. 04. 20. 17:25 hirhatar.hu
  A rászorulók helyett az autósoknak lesz ingyenes 22-én a BKK-közlekedés
2021. 04. 20. 17:25 hirhatar.hu
  Szinte a valóságossal azonos zenei élmény
2021. 04. 20. 14:58 pecsi-hirhatar.hu
  Mire jó a motoros fűkasza?
2021. 04. 19. 19:42 13keruleti-hirhatar.hu
  Otthonfelújítások: A 3+3-ból több is lehet, mint 6
2021. 04. 19. 14:46 pecsi-hirhatar.hu
  Pár szó az ellenzék pártok védelmében
2021. 04. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Elhunyt Köteles László Komlóska volt polgármestere - 48 évet élt
2021. 04. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Kásler embere támadja Zachert
2021. 04. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Antik íróasztal tűnt el a dunakeszi építési vállalkozónál
2021. 04. 17. 19:44 dunakeszi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport