HÍRHATÁR ONLINE - Teljes a káosz a Fideszben - nem találnak embert, akinek lenne esélye Botka ellen

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.10.18.
 Hétfő
Ma Lukács napja van.
Holnap Nándor napja lesz.
   EUR árfolyam
   359,76 Ft
   CHF árfolyam
   335,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 11. 10:04     


Teljes a káosz a Fideszben - nem találnak embert, akinek lenne esélye Botka ellen
Csak vadássza a Fidesz a polgármesterjelöltjét Szegeden, de nem találja Botka László kihívóját. A Budapestről és Pécsről Szegedre telepített Kubatov-legények vették át az irányítást, akiknek egyetlen célja Botka lejáratása hazugságokkal és rágalmakkal. Helyzetjelentésünk első része Szegedről.

 

Romokban a szegedi Fidesz. A terv az volt, hogy még az ősszel megnevezik a polgármesterjelöltjüket, de alig 9 hónappal az önkormányzati választás előtt még mindig nincs ellenfele Botka Lászlónak. Legalább 13 jelöltről készítettek kutatást, de egyiküknek sem lenne esélye leváltani a polgármestert. Lázár is elismeri, „kétségtelen, hogy nem tetszik a szegedieknek a szegedi Fidesz”.

 

A városi Fidesz elnöke, B. Nagy László a kormány félhivatalos lapjának augusztusban azt mondta:

„Szegeden kizárólag úgy lehet önkormányzati választásokat nyerni, ha időben megtaláljuk a jelöltünket, azt, akit a legalkalmasabbnak tartunk a város élére. Azért is tartanám előremutatónak, ha őszre kiderülne, kit indítunk jövőre polgármesternek, mert akkor az adott személy választhatná ki, kikkel szeretne dolgozni a szegedi közgyűlésben, azaz már egy évvel a választás előtt megnevezheti a képviselőjelölteket is.”

 

Ehhez képest nemcsak az ősz múlt el, de már az óév is, és nemcsak képviselőjelöltjei, de még polgármester-aspiránsa sincs a szegedi Fidesznek. (Mi több, november óta már B. Nagy se elnök.)

 

Szabó Bálint, a kalandor ügyvéd is szóba került

 

Pedig mindent megpróbáltak, gőzerővel keresték a jelöltet, mindenkit megmértek, több fordulóban készítettek kutatásokat. A Magyar Idők szerint szóba került:


-B. Nagy László országgyűlési képviselő,

-Kothencz János korábbi polgármesterjelölt,

-Biernacki Karol levéltári igazgató,

-Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés fideszes elnöke,

-Vadász János, a Szegedi Ifjúsági Egyesület vezetője,

-Bartók Csaba volt kézilabdázó, november óta a városi Fidesz elnöke,

-Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég kuratóriumi elnöke,

-Dux László volt helyettes államtitkár,

-Molnár Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó,

-és Szabó Bálint, a kalandos múltú ügyvéd,

 

de a felmérések szerint mindegyikük simán és nagyon kikapna Botkától.

 

Még a kormánypropaganda „biztonságpolitikai szakértőjét”, Georg Spöttlét (jobboldali kép) is mérték (mint szegedi polgármesterjelöltet!), sőt, információink szerint Kiss-Rigó László jelöltségére is rákérdeztek. Azonban a püspököt is simán megverné Botka, ha indulna ellene polgármesterjelöltként.

 

Látva a jelöltkeresés reménytelen állását, az egykor szebb napokat megért, akkor még Schmidt Mária, most már a fideszes propagandaholding birtokában lévő Figyelő júliusban arról írt, a hódmezővásárhelyi kastélyába visszavonult Lázár János lehetne a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje.

 

A kormányból áprilisban kirúgott miniszter ezt visszautasította, pedig különösen érdekes lett volna, ha vásárhelyi kötődéssel Szegeden indul a városvezetésért. A valóság amúgy alighanem az, hogy Lázárt is megmérték, de – országos ismertsége ellenére, vagy éppen amiatt – neki sem lenne semmi esélye megszorítani Botkát.

 

Lázár megnevezése amúgy nem légből kapott: fideszes körökből származó értesüléseink szerint Orbán Viktor azt szabta az országos politikába való visszatérése feltételéül, hogy szerezze meg (vissza) a kormányoldalnak Hódmezővásárhelyt és Szegedet.

 

Kiss-Rigó püspök Mága árnyékában

 

A két csongrádi nagyváros közül az előző kézenfekvőnek tűnik, hiszen Lázár maga is vásárhelyi, a körzet országgyűlési képviselője, a város korábbi polgármestere. A másik feltétel azonban egyfelől meglepőnek, másrészt nehezen kivitelezhetőnek tűnik. Vagy inkább lehetetlennek.

 

Úgy tűnik, erre maga Lázár is rájött időközben. Nyilatkozataiból jól nyomon követhető a fideszes jelöltvadászat aktuális állása.

 

Július elején még ambiciózusan nyilatkozott:


Végre kellene egy olyan polgármester Szegeden, aki nem akadálya a fejlődésnek, hanem a megoldást jelenti.”

 

Ezzel gyakorlatilag azt jelentette be, jogot formál arra is, hogy kiválassza Botka László kihívóját. Ekkor még optimistán vélekedett az esélyeikről, de ez őszre megváltozott. Novemberben már azt mondta: „a korábbiakhoz képest jóval körültekintőbben kell polgármester-jelöltet állítanunk (…) a szegediek bizalmát kell a Fidesznek visszaszereznie, erre alkalmas és méltó jelöltet kell felmutatni.”

 

Szóval semmi kapkodás. Alaposnak kell lenni. Ami finom körülírása annak, hogy nem találják a megfelelő jelöltet.

 

Decemberben már lemondó volt abban a tekintetben, hogy talál-e alkalmas embert a szegedi Fideszben:

 

„Szegeden egy köztiszteletben álló lokálpatriótára van szükség, aki nemcsak a városházán, hanem a helyi polgári oldalnak is új gondolatokat és új lendületet hoz.”

 

Ami voltaképpen burkolt beismerése annak, hogy bár legalább fél éve keresik Botka kihívóját, de egyáltalán nem találtak senkit a Fideszben és környékén, akinek bármilyen esélye is lenne a polgármester leváltására. Ezért már nem is fideszest keresnek, hanem egy kívülállót.

 

December legvégén pedig saját rádiójában Rákay Philipnek adott interjút, ahol elismerte: nem tetszik a szegedieknek a szegedi Fidesz. Ez kétségtelenül így van.”

 

 

A megoldást a jó jelöltekben látta. De éppen ezek nincsenek. Se képviselőjelöltek, se polgármesterjelölt.

 

Háromnegyed évvel a választás előtt a kampánycsapatot már felállították. A szegedi Fidesz állapotára jellemző, hogy azt Pestről (Kubatov pártigazgató-alelnök) és Vásárhelyről (Lázár) irányítják, a fővárosból (Kobza Miklós, Orbán volt fotósa) és Pécsről (Kapitány Gergely, a pécsi fideszes polgármester embere) kellett bele tagokat importálni.

 

Csak éppen polgármesterjelöltje nincs a Fidesznek. Ami, ha igaza van B. Nagy képviselő fentebb idézett véleményének (miszerint Szegeden kizárólag akkor tud a Fidesz választást nyerni, ha időben megtalálják a jelöltjüket), sok mindent elmond arról, milyen esélyekkel vág neki a Fidesz az önkormányzati választásnak a városban.

 

Ha meg hozzávesszük, hogy miért nem találnak jelöltet (ti. Botka minden szóba jöhetőt legyőzne), akkor az is világos, hogy a kormánypártok helyzete eleve reménytelen: a szegediek nem kérnek a Fideszből.

 

Tényleg nem tetszik nekik.

 

Harkai Péter


További hírek

  Középpontban az egészség és a kultúra
2021. 10. 18. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  A tánc a pillanat művészete
2021. 10. 17. 19:59 pecsi-hirhatar.hu
  A Fidesz költötte a legtöbb pénzt az előválasztáson, pedig nem is indultak
2021. 10. 17. 11:19 hirhatar.hu
  Meghalt Kandech Evelyne, az első Megasztár egykori énekese
2021. 10. 17. 11:19 hirhatar.hu
  Elkezdték az előválasztás szavazatszámlálását, többszörös rekord volt a részvétel
2021. 10. 17. 11:19 hirhatar.hu
  Rotaristának lenni egyfajta életforma
2021. 10. 16. 20:47 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap a játék, a kaland és a kirándulás jegyében
2021. 10. 16. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Ősbemutató a Pécsi Nemzeti Színházban.
2021. 10. 15. 02:40 pecsi-hirhatar.hu
  Szembesítés a múlt és jelen párhuzamaival
2021. 10. 14. 14:57 pecsi-hirhatar.hu
  Karácsony szerint Gyurcsány sms-ben szokta zsarolni – Gyurcsány visszaüzent
2021. 10. 14. 11:40 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport