HÍRHATÁR ONLINE - Tippek a hatékony olvasáshoz

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.04.17.
 Szerda
Ma Rudolf napja van.
Holnap Andrea napja lesz.
   EUR árfolyam
   394,88 Ft
   CHF árfolyam
   407,19 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 04. 19. 12:07     


Tippek a hatékony olvasáshoz
Mutatunk egy módszert, amellyel hatékonyan lehet olvasni. Hosszú távon is lehet emlékezni a könyvekből szerzett információkra, ami fontos a szakmai fejlődéshez és ahhoz, hogy a tanultak felhasználhatóak legyenek a mindennapokban.

A sikeres vállalkozók folyamatosan tanulnak, olvasnak, hiszen a fejlődéshez mindez elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatott módszert érdemes alkalmazni a szakmai kiadványok, például a social media könyv olvasásakor annak érdekében, hogy az új információk valóban rögzüljenek, és alkalmazhatóak legyenek a mindennapok során.

 

Érdemes kérdéseket megfogalmazni a könyv olvasását megelőzően

 

Első lépésként a kiválasztásra kell kiemelt figyelmet fordítani, hiszen elengedhetetlen, hogy valóban érdekeljen téged a könyv. Ha nem tartozik az érdeklődési körödbe, akkor teljesen mindegy, hogy mennyien ajánlották, nem fog lekötni. Nem fogod megjegyezni a tartalmát, vagy nem tudod végigolvasni.

 

Nem érdemes azonnal elkezdeni olvasni a könyvet, először célszerű megismerkedni vele. Megnézni a borítóját, és megismerni a felépítését, illetve átfutni a fejezetcímeket. Ezt követően már magabiztosabban fogod elkezdeni az első fejezetet és tájékozódni a sűrű sorokban. A megismerés során érdemes kérdéseket is megfogalmazni, amelyekre mindenképpen szeretnénk választ kapni a későbbiekben. Például miért pont ez a mű címe, miért ajánlotta ezt a könyvet számomra az ismerősöm?

 

Érdemes visszaemlékezni az olvasottakra, és felidézni a fontosabb gondolatokat

 

A kiválasztás és a megismerés után kezdődhet az olvasás élvezete. Nem kell rohanni, hiszen nem a mennyiség a lényeg, hanem az olvasás élménye és az információk megszerzése. Kényelmes tempóban, figyelmesen kell olvasni. Célszerű a fontosabb részeket kiemelni szövegkiemelővel. Ha nem szeretnél írni a könyvbe vagy a szöveget kiemelni, akkor a telefonoddal képet is készíthetsz az adott szövegrészletről.

 

Akár jegyzet is készíthető egy külön füzetbe vagy lapra, amelyben összegezhető az adott fejezet lényege, valamint leírhatók az új információk és az idegen kifejezések. A fejezet elkezdése előtt mindenképpen érdemes visszaemlékezni a már olvasottakra, és újra felidézni a legfontosabb gondolatokat. Ez legalább annyira fontos, mint maga az olvasás.

 

Az ismétlés a tudás anyja

 

Amikor a könyv végére értél, célszerű újra elolvasni, hiszen az ismétlés a tudás anyja. A második olvasás során rengeteg olyan információt fogsz találni, amelyek az első nekifutás során elkerülték a figyelmed. Ennek a módszernek köszönhetően még több kérdésre tudsz majd választ kapni, és még több hasznos információval leszel gazdagabb.

 

A könyved többszöri elolvasását követően javasolt írásban összefoglalni a tartalmát, továbbá azt is felvázolni, hogy a tanultak hogyan alkalmazhatóak a mindennapokban. Célszerű kézírást alkalmazni, hiszen így az új információk sokkal biztosabban rögzülnek az agyunkban.


További hírek

  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  A mosogatógépek innovatív fejlődésen mentek át
2024. 04. 16. 14:26 pestmegyei-hirhatar.hu
  Hogyan érdemes a vakolt falat festeni?
2024. 04. 16. 09:42 hirhatar.hu
  Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
2024. 04. 15. 15:34 gyomroi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A falpanelek használatának 3 előnye
2024. 04. 11. 17:14 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport