HÍRHATÁR ONLINE - Több villamos lesz Budapesten

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.06.18.
 Kedd
Ma Levente napja van.
Holnap Gyárfás napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,85 Ft
   CHF árfolyam
   415,37 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 05. 24. 11:06     


Több villamos lesz Budapesten
A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) még több villamost szeretne Budapesten. Ez a vonalhálózat bővítésén, új járművek beszerzésén túl az infrastruktúra javítását is eredményezné.

Nemrég az éjszakai üzemszünetben az összes jelenleg a fővárosban található villamost futtatták a Szabadság-hídon, hogy kiderüljön melyeket bírja el a hídszerkezet. Felmerült, hogy a jelenleg a 47-es, 48-as és 49-es vonalak járművein az Ipari csuklóson kívül a többivel vagy súly, vagy méretbeli, esetleg mind a kettő problémát okozhat. Ezért felmerült teljesen új szerelvények beszerzése is, hogy létrejöhessen a tervezett Újbuda – Újpest villamos-tengely, amely Budafokot és Rákospalotát is magába foglalná. Azonban nem csak itt terveznek villamos-hálózatot fejleszteni, hanem a város más pontjain is. A Szabadság hídhoz földrajzilag a legközelebb a Gellért tértől a Műegyetem rakparton át a Budapark (Budafoki út) vonal kiépítése esik a legközelebb és talán a megvalósulására is legnagyobb az esély.

 

A pesti külvárosokban is komoly hálózati bővítés van tervben, a Pesterzsébeti Topánka utcában vágányokat fektetnének le, hogy a városrész központját is érinthesse a villamos, továbbá a Török Flóris utcában második vágányt is lefektetnek. Új végállomást alakítanak ki a Topánka utca és a Helsinki út sarkához közel és a Belváros gyorsabb elérése érdekében új összekötő síneket építenek a Közvágóhídnál a 2-es villamos végállomásához, hogy a hatalmas kerülőt ne kelljen megtenni a szerelvényeknek. A későbbiekben a 3-as villamost is elvezetnék a Topánka úti csomópontba. Azonban ennek a vonalnak a másik végpontján is jelentős fejlesztés várható. (Aggasztó viszont, hogy mi lenne így a Mester utca villamosforgalmával?)

 

Amennyiben megépülne a Szegedi úti felüljáró a vasút fölött, akkor a 3-as járatok Angyalföldre is átmennének és létre jönne egy újabb villamos körgyűrű Pesterzsébet központja és mondjuk az Árpád híd pesti hídfője között. Nagy távlatban, ha elkészülne az újabb Duna-híd, akkor ez a villamos a Csepel szigetet érintve Budafok felé vezetne tovább.

 

Szintén jelentős vonalhosszabbítás előtt áll az amúgy rövid 42-es villamos, amely a jelenlegi kispesti végállomásától a Havanna, a Szentlőrinci és a Glóriett lakótelepet is érintené.

 

A vonalhosszabbítások mellett új villamos-járművek beszerzése is folyamatban van, továbbá a tervek szerint 2026-ra megújul az Angyalföld kocsiszín, amely alkalmas lesz a CAF-villamosok tárolására és karbantartására is, 2030-ig pedig Ferencváros kocsiszín.

Az Újpest – Újbuda villamostengely létrehozásával visszaépítik a Bajcsy-Zsilinszky úti és a Váci út déli szakaszán a villamosvágányokat

A jelenlegi projektek nem tartalmazzák de további villamosvonal fejlesztésekre is szűkség lenne, és ezeket időről-időre előveszik. Ilyen lenne Óbudán a másik villamos-ág a Pacsirtamező és a Szentendrei útra való visszaépítése, ezt most Vitézi Dávid is szorgalmazza. Szintén tervezték és indokolt lenne, Kőbányán a volt 36-os villamos visszaépítése a Kápolna térig és jelentős meghosszabbítása a lakótelep területére. Sokak régi vágya ás álma lehet, hogy csak álom marad, a zugligeti villamos visszaépítése, akár egyvágányú kivitelezésben.

 

Kertész Z István/kép: Pataki Lilla


További hírek

  Rónai Egon elismerte, hogy hibázott a Magyar Péter interjúval
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Magyar Péter: a Tisza Párt készen áll az előrehozott választásokra is
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  A női sneaker kényelmes és praktikus viselet, ráadásul nagyon mutatós
2024. 06. 18. 13:11 hirhatar.hu
  Hogyan lehet összehasonlítani a költöztetés árakat?
2024. 06. 18. 13:11 hirhatar.hu
  Tudta, hogy költözéskor a bútorokat is szét kell szerelni?
2024. 06. 18. 12:43 kecskemeti-hirhatar.hu
  Fejezze ki egyéniségét egy cruiser bringával!
2024. 06. 18. 12:39 pestmegyei-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Hogyan tehetsz a környezetvédelemért akkor is, ha műanyag evőeszközt használsz?
2024. 06. 13. 15:58 fovarosi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport