HÍRHATÁR ONLINE - Új kilátótorony a Királyrét felett

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.07.16.
 Kedd
Ma Valter napja van.
Holnap Endre, Elek napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,30 Ft
   CHF árfolyam
   401,22 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 11. 10. 18:08     


Új kilátótorony a Királyrét felett
Új látványossággal bővült a Börzsöny, azon belül is Királyrét. A Szokolyához tartozó kis pihenő-település feletti Vár-hegyen elkészült az új kilátótorony, az elmúlt vasárnap felkerestük.

Nicsak, ott egy sorompó, behajtani tilos táblával, őrbodegával, de a menetrendszerinti autóbuszunkat beengedik minden teketória nélkül. Nem is lehetne másképp, mert olyan szűk a hely, hogy így se tud megfordulni a jármű, tolatással áll be a királyréti végállomásra. Azonban ez alkalommal ez sem olyan egyszerű, mert vagy tizenöt biciklis tivornyázik a busznak kijelölt helyen, sofőrünk türelmes, úgyis van több, mint félórája a visszaindulásig.

 

Az említett őrbodegában két fiatal lány és egy fiú ügyel éppen a „rendre”miközben egyikük egy kutyát próbál magához édesgetni. Aki ezen a sorompón gépjárművel túl akar jutni, a távolságtól függően ezer illetve kétezer forintot kénytelen leperkálni. A pénzt az utak tulajdonosa, az Ipoly Erdő Zrt megbízásából szedik. Itt a Börzsönyben az erdészeti utak használatáért több helyen is fizetni kell, ám rengeteg az ellentmondás, mert van ahol vendéglői fogyasztáshoz kötik máshol meg egy teljesen szabályos behajtási engedély 47 ezer forintba kerül, amit szinte senki nem kérvényez, inkább behajt anélkül. De maradjunk most Királyréten és induljunk el az új kilátóhoz!

 

 

Aki figyelmes, a Szénpataki völgybe vezető erdészeti műút bal oldalán hihetetlenül keskeny vasúti sínpárt fedezhet fel. Királyrét központjától az erdei játszótérig vezet, ott hurokban megfordul, talán 400 méter hosszú lehet az egész, és két elektromos  kis kocsi, amelyeken csak lovaglóülésben lehet helyet foglalni, szállítja az érdeklődőket. A kilátóhoz elviekben három féle jelzés vezetne fel, de ezek nem a megszokott formátumú turistajelek, hanem kilátót formázó: piros, sárga és zöld alakzatok. A hagyományos piros háromszög jelzés még itt – ott fellelhető. 

 

Mi először jobbra térünk az aszfaltcsíkról és a Szén patakon fahídon kelünk át, majd jobbra a hegyoldalban két pincebejáratot is látunk. A továbbiakban meredeken kapaszkodunk a hegyoldalban, egy valamikori szélesebb úton, amit a lezúduló víz egyharmadára szűkített és a meredek partfalon óvatosan araszolunk fel. Később már kényelmesebb úton és talán kevésbé meredeken küzdjük fel magunkat a kilátótoronyhoz. Útközben még becsatlakozik hozzánk a sárga majd a zöld kilátójel is. A háromszög alaprajzú és három emeletes torony eléggé impozáns benyomást kelt. A legfelsőbb szinten éppen felérkezésünkkor szerelik le az állványaikról egy középkorú és egy fiatalabb nő a fényképezőgépeiket. Elbüszkélkednek vele, hogy aznap (még csak reggel fél tíz volt) már másodszor mászták meg a hegyet és a kilátótornyot, hogy minél szebb képeket készíthessenek. Itt nem ritka, hogy késő-délelőttig megülje a köd az egyes völgyeket, de ma éppen viszonylag meleg napos az idő.

 

 

Korábban jártunk már itt, de egy kilátás nélküli hegytetőre küzdötte fel magát az ember, most viszont szokatlan szemszögből, teljes körpanorámát élvezhet a látogató. Látszanak a Börzsöny legmagasabb hegyei köztük a Csóványos is, most éppen ki felhősipkát húzott a fejére. A másik irányban a Cserhát kulmináló hegye, a 652 méteres Naszály bontakozik ki. Alattunk Királyrét épületei mutatják meg honnan jöttünk. Éppen indul vissza a busz és a kisvasút is Kismaros felé, mintha egy terepasztalt néznénk úgy látszik az egész. Visszaereszkedve, nagyjából a piros kilátó jeleket követjük, már amikor látszanak. Az egyik szakaszon egy idősebb turistanő jön velünk szemben, de a következő kanyarban még 25 nő, bottal, hátizsákkal kapaszkodik felfelé. Azért egy férfi is van velük, lehet, hogy ő a túravezető. A Fatornyosnak hívott fogadónál érünk vissza az erdészeti műútra, valamikor az épület és a telek az Expressz- Diák utazási iroda tábora és pihenőháza volt. A park szélén meg is találjuk Braun Éva emlékoszlopát – a körülményekhez képest jó állapotban.

 

 

Braun Éva (1917 - 1945) több éven át agitált a II. világháborúból való kilépésért, 1944-től fegyverrel is küzdött a nyilasok és a nácik ellen, 1945- január elsején a nyilasok elfogták és több hetes kínvallatás után január 16-án több társával együtt kivégezték.

 

Visszatérve Királyrét központjába számtalan helyre lehet még tovább gyalogolni, érdemes is összekapcsolni a kilátó megtekintését egy nagyobb kirándulással. Azonban, akik nem kívánnak nagyon hosszú erdei bolyongásba kezdeni, azoknak a zöld sáv jelzésen a Kisinóci turistaházhoz való átsétálást javasoljuk, ahonnan újabban szombat, vasár- és ünnepnap délután a korábbi egy helyett két autóbusz is megy le Kismarosra.

 

Kertész Z István; kép: Székely Ildikó

 

 


További hírek

  Összefogás a helyi közösségek fejlődéséért
2024. 07. 15. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Érezd jól magad, válassz aromaterápiás illóolajakat!
2024. 07. 15. 10:10 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Negyedszázada rendezik meg
2024. 07. 13. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi virológusok segítségével jön létre
2024. 07. 12. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Milyen kerítést építsünk, ami megakadályozza a kutya szökését?
2024. 07. 12. 14:20 13keruleti-hirhatar.hu
  Varázslat és fények ünnepe
2024. 07. 09. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében
2024. 07. 09. 20:40 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport