HÍRHATÁR ONLINE - Változatlanul mocskosak a villamosmegállók peronjai

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.04.09.
 Csütörtök
Ma Erhard napja van.
Holnap Zsolt napja lesz.
   EUR árfolyam
   355,66 Ft
   CHF árfolyam
   336,96 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 01. 26. 13:23     


Változatlanul mocskosak a villamosmegállók peronjai
Talán még mindig ott kerülgetnék az utasok a villamosok járdaszigetén a két-három hetes szennyeződéseket, ha nem szólunk telefonon a Budapesti Közlekedési Vállalatnak.

A budapesti 4-es és 6-os villamos talán egész Európa legforgalmasabb vonalai, napi szinten több tízezernyien veszik igénybe. Azonban ritkán esik arról szó, hogy viszonylag gyakran piszkítják össze a peronok járdáit felelőtlen, trehány emberek. Ezen kirívóan közösségellenes magatartás mérséklésére alig van remény, sokan a takarítást hiányolják – jogosan, de van itt más nézőpont is.

 

Felhívtuk a BKV üzemeltetési főosztályvezetőjét, Tóth Pétert (már nem először) a problémával. Tóth úr azonnal intézkedett, az egyik – csak példaként megadott helyszínen, a Petőfi híd budai hídfőjében, a Goldmann György téri megállóban végre eltüntették a két-három hete ott lévő szennyeződéseket. Azonban az intézkedést ténylegesen levezénylő BKV dolgozó, kétségbe vonta a szennyeződés ilyen régi voltát, egy-két napról beszélt, de ez nem volt igaz.

 

Sajnos akármilyen sokan is fordulnak meg ezeken a járdaszigeteken, alig-alig jelzik az ilyen problémákat. Továbbá számtalanszor előfordul, hogy a takarítók szépen összeseprik a szemetet, de az emberi ürülékekhez nem nyúlnak, azt gondosan kikerülik.

 

Ugye nem kell mondani, hogy amikor nagyobb a tömeg és véletlenül valaki a cipőtalpával beviszi a járművek belsejébe a szennyeződést, az milyen veszélyekkel jár. Sokan le se merik tenni a villamosok padlózatára a csomagjukat, de az is gyakran előfordul, hogy onnan, ha keletkezik ülőhely, arra helyezik fel a pakkjaikat. Ennek egészségkockázati okain túl természetesen esztétikaiak is vannak.

 

A nagy körúti villamosok esetében az is baj, hogy az éjjel-nappal közlekedő szerelvények Budapest fő bulizóhelyeit kötik össze, így talán ezért is koszosabbak az itteni járdaszigetek.

 

A Budapesti közlekedési Központot is kérdeztük az ügyben, ahol villámgyorsan továbbították az ügyben illetékes Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak a felvetéseinket, ők a következő választ küldték.

 

A szennyező cselekménye köztisztasági szabálysértésnek minősül és az erre vonatkozó jogszabály (2012. évi II. tv. 196. §-a) szerint kell eljárni;

 

Eszerint aki a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi vagy a felügyelete alatt lévő állat által az előbb megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el. A közterület-felügyelőnek van jogosultsága intézkedni.

 

Mivel például a járdasziget beszennyezése szabálysértésnek minősül, szankciót csak tettenérés esetén lehet kiszabni. A helyszíni bírság 5 – 50 ezer forintig terjedhet, de szabálysértési feljelentés esetén 150 ezer forintig terjedő pénzbírság is lehetséges. A rendőrség a törvényben meghatározott feltételek esetén bármely szabálysértés miatt kiszabhat helyszíni bírságot.

 

Ezekből látható, hogy a villamosok és más tömegközlekedési eszközök peronjai közterületnek minősülnek.

 

Azonban a fenn említett bírságot, hogy valaha is be tudták volna szedni, nem tudunk, pedig jó lenne, ha az ebből származó pénzt a megállóhelyek rendszeres és alaposabb takarítására fordíthatná a BKV. A 4-es és 6-os villamosok vonalára tulajdonképpen állandóan kellene egy külön takarító brigád. A leggyakrabban összepiszkított megállóhelyek: a Margit híd budai hídfő, a Nyugati tér, az Oktogon, a Wesselényi utca, a Blaha Lujza tér és a Goldmann György tér, bár utóbbi esetében ez csökkent a Zöld Pardon szórakozóhely arrébb költöztetésével.

 

Kertész Z István (kép: illusztráció)

 

 

 


További hírek

  Határidő nélkül meghosszabbítják a kijárási korlátozást
2020. 04. 09. 17:15 hirhatar.hu
  Törvényjavaslat a Mészáros Lőrinc-féle oligarchaadóról
2020. 04. 09. 12:33 hirhatar.hu
  41 település polgármestere tiltakozik a forráselvonás miatt
2020. 04. 09. 12:33 hirhatar.hu
  Tévesen számolt fel egy 27 ezres kacsaállományt a Nébih
2020. 04. 09. 12:33 hirhatar.hu
  Háromnegyed évszázad - Fogaskerék és Csepel
2020. 04. 09. 00:06 21keruleti-hirhatar.hu
  Fogaskerék - 75 évvel ezelőtt
2020. 04. 08. 00:02 21keruleti-hirhatar.hu
  Segítség százezer vállalkozásnak
2020. 04. 07. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Akit fizetés nélküli szabadságra küldenek, annak a társadalombiztosítása is szünetel
2020. 04. 07. 13:44 hirhatar.hu
  Bedőlőben a fogászati rendszer, csak ügyeleteket tartanak
2020. 04. 07. 13:44 hirhatar.hu
  175-en fagytak meg a mögöttünk hagyott télen
2020. 04. 07. 13:44 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport