HÍRHATÁR ONLINE - Visszafordultak az Auróra ágyúi, de megmagyarázzuk

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.06.21.
 Péntek
Ma Alajos napja van.
Holnap Paulina napja lesz.
   EUR árfolyam
   324,29 Ft
   CHF árfolyam
   290,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 12. 10. 14:43     


Visszafordultak az Auróra ágyúi, de megmagyarázzuk
Tegnap többen szembekerültek velem, amiért azt írtam, hogy nemcsak nevetséges hőzöngésnek, hanem még kifejezetten károsnak is tartom a Kossuth tér „visszafoglalását” – Lévai Míra Júlia jegyzete.

Hiszen akik ezt végrehajtották, azok bedőltek a kormány provokációjának, és lehetőséget adtak Orbánnak arra, hogy ismét az ellenzéket tüntesse föl olyan agresszornak, akinek a követeléseivel épp ezért nem érdemes foglalkozni, hiszen az csak indulatból politizál. Ezért ez az esemény a nyilvánosság előtt el fogja terelni a témát a lényegről. Azt jósoltam, hogy a jövőben többször lesz szó a Kossuth téri hirigről, mint arról, hogy mi történt a tüntetésen és hogy annak mi volt a haszna, konklúziója.

 

Ebben a szembenállásban kétféle nézőpont ütközik: az egyik szerint az esemény HARCI-TÉRFOGLALÁSI (tehát a témától teljesen független) dimenziója a fontos, a másik (az enyém) szerint viszont az, hogy mi lesz majd az esemény TÁRSADALMI ÜZENETE („mit tud meg a törvény ügyében tartott tüntetésről a nép”).

 

A HARCI-TÉRFOGLALÁSI dimenzióban igen, győzelem született: a tüntetés után a tömeg egy része némi dulakodás árán bement a térre, „elfoglalta a dombot”, és ott egy ideig triumfált.

 

Természetesen ezt lehet szimbolikusan is értelmezni: a hatalom (ugyancsak nevetséges módon, nevetséges ürüggyel) hivatalosan lezárta a teret, amelyet most az ellenzék egy része (törvényt szegve) visszafoglalt: tíz percre övé lett a tér. Ezt a győzelmét viszont a meghirdetett témában már semmire sem használta: nem tartott senki szónoklatot arról, hogy mit tegyen majd a kormány a törvénnyel, és petíciót sem akartak átnyújtani mondjuk a Házban a lengyel vendéggel állítólag tárgyaló házelnöknek. (Pedig ha valaminek, ennek lett volna bevilágító ereje, az ötlet hatásáról már nem is beszélve.)

 

 

A TÁRSADALMI ÜZENET dimenziójában azonban annak van nagyobb esélye, hogy senki sem fog nyerni, vagyis az csak nehezen vagy kerülő utakon fog eljutni az emberekhez, hogy mi is volt ennek a tüntetésnek a lényege és a haszna. Ha mégis szó esik majd a tüntetésről, akkor az kizárólag a Kossuth tér elfoglalásának interpretációját fogja jelenteni, vagyis a témát KRIMINALIZÁLNI fogják.

 

Jóslatomnak ezt a részét tegnap groteszk módon egyedül a demokratikus oldalon álló Klubrádió hírei igazolták vissza. Miután a rádió a tényleges tüntetés idején szakszerű tudósítást adott, élő bejelentkezésekkel, a térvisszafoglalás lezajlása után egészen éjfélig már kizárólag az volt a téma, hogy a tüntetők elfoglalták a teret és hogy az erre őket felbujtó MSZP-s alelnök kórházba került a sérülései miatt. (A rendőrség tiltakozott az ellen, hogy ők okozták volna a sérülését.) És bár ezt a (sokaknak tetsző, szerintem gyerekes) heroizmus feldicsérésének szándékával tette, a lényeg, hogy kriminalizálta a témát, és csak vasárnap reggel jelent meg itt az első olyan hír, amelyben elmondták a tényleges tüntetés eseményeit és a szakszervezetek ígéreteit is, a folytatást illetően.

 

Jóslatom másik felét – hogy ugyanis Orbán és kormánya az ellenzék elleni uszításra fogja felhasználni a témát – eddig még valóban nem igazolta vissza semmi, mert a hatalomból még nem szólaltak meg ez ügyben.

 

A hatalom legnagyobb hatású médiája – tehát a vizuális része – pedig egy harmadik megoldást választott: vagy egyáltalán nem tudósított, vagy ha igen, akkor bagatellizálva és a kormány álláspontját kiemelve tette.

 

A „sehogyan sem” módszerét az M1 híradója alkalmazta, aki tehát a hivatalos állami csatornák adásait nézte, az semmiféle hírt sem kapott az eseményről. Ez pedig azt jelenti, hogy a nézők a Kossuth tér visszafoglalásáról sem értesültek, így tehát erről se pro, se kontra nem alkothattak véleményt: a visszafoglalás heroizmusa ugyanúgy elveszett információ a számukra, mint az ellenszenves volta.

 

A HÍR TV-ben viszont a manipulált híradás módszerét láthattuk: ott ugyan tudósítottak az esemény létéről, ám ezt egyrészt egy tíz perces, részletes és élő interjúkkal gazdagított blokk előzte meg az ukrajnai haditengerészeti ügyről, és csak ez után jött egy olyan összefoglalás a hazai tüntetésről, amelyben viszont erről semmiféle élő kép nem volt. A tüntetőket kimerevített fotón az egyik szakszervezeti vezető képviselte, aki telefonon beszélt a kifogások lényegéről, amit viszont Szijjártó külügyminiszter élő beszéde követett. Ezt egy előző napi sajtótájékoztatóról tették be, azt a hatást keltve, mintha már a tüntetésre válaszolna. A „válasza” természetesen az volt, hogy a kormány ezzel a törvénnyel csak a helyzet demokratizmusát akarja erősíteni, hiszen önkéntessé akarja tenni a túlóravállalást.

 

Ezután az írott sajtójukból is az derül ki, hogy a központi utasítás a sajtó számára egyértelműen ez: a kormány dolgozóbarát hozzáállását kell kiemelni.

 

 

A Magyar idők pl. Kudarc volt a baloldali tüntetés címmel írt az eseményről, anélkül, hogy az írásban a tudósításnak egy árva eleme is megjelenne. A lényeg: „totális kudarccal zárult az esemény, pár ezren jelentek csak meg, s kizárólag baloldali pártokat, valamint baloldali szakszervezeteket lehetett látni.”.

 

Továbbá:

„Leginkább politikai hisztériakeltésnek lehet minősíteni az akciót, mivel a törvénymódosítást célzó javaslat kimondja: egyetlen munkavállalót sem kötelezhetnek túlórára, csak az önkéntes túlmunkát engedi a jogalkotó. Gyakran olvashattuk az ellenzéki sajtóban azt a vádat, hogy a túlórát csak háromévente kell majd kifizetnie a munkáltatónak. Ez nem fedi a valóságot, továbbra is minden hónap végén ki kell majd fizetni a túlórát a törvény szerint, ahogyan az eddig is volt.” Ezután jön a vastaggal kiemelt alcím: „Önként vállalható csak a több túlóra”, majd ennek részletezése után ez kapja a legnagyobb hangsúlyt: „HOLLIK ISTVÁN: A FIDESZ-KDNP KORMÁNY MINDIG IS A MUNKAHELYTEREMTÉS KORMÁNYA VOLT”. (Ezt csupa nagy betűvel írták.)

 

A Mandiner cikke ugyanezt teszi, azzal a különbséggel, hogy ott azért engem is visszaigazolnak: a cím utáni, kiemelt mondat rögtön a téma kriminalizálását hozza:

 

„Így tüntetnek a szakszervezetek

A szakszervezetek szombati budapesti tüntetésén a tüntetők bejutottak a Kossuth térre.”

 

Majd a cikk első mondata is ez: „A Magyar Szakszervezeti Szövetség szombati demonstrációján tüntetők a rendőrsorfalat áttörve bejutottak a Kossuth térre délután. ”

 

Ezután a lényeget ebben a két mondatban foglalják össze: „A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott.” Majd hat, kétségtelenül a tüntetést mutató fotó következik. De hogy például az ellenzéki pártok és több civil szervezet is együtt volt jelen a szakszervezetekkel – hogy tehát itt egy meglehetősen széles front alakult ki a kormánnyal szemben –, arról egy árva szó nem esik.

 

Mára tehát az valóban nem jelent meg, hogy a kormány lecsapna a térfoglalók akciójára és azt arra használná fel, hogy az ellenzéket teljes egészében agresszornak minősítse – ebben a pillanatban ennek a másik oldala kap hangsúlyt: a kormány végtelen jósága, gondoskodó, atyai-anyai természete. Amiben persze indirekt módon az is ott van, amiről én beszélek, de kétségtelenül nincs részletesen kifejtve, sőt, az ellenzéknek még a létét is igyekeznek kitakarni a képből. A sugalmazás a médiában most az, hogy egyedül a kormány létezik, az a mérvadó, semmi egyéb nem számít, nincs is jelen.

 

Vagyis az ellenzéknek most nem azt kell bizonygatnia, hogy a Kossuth tér visszafoglalása törvényszegés volt-e, vagy polgári engedetlenség, hanem hogy igenis létezik és igenis tényező, sőt, a foglalkoztatottak ügyében egy platformon áll a szakszervezetekkel, mert ezt így kívánja meg a méltányosság, mint érték.

 

És azután majd a hét vége felé, a kormányszóvivő meg a miniszterelnök szokásos megszólalásaiból kiderül, hogy egyébként mire akarják még felhasználni a szombati eseményeket.

 

A magam részéről figyelni fogom, rajta leszek.

 

(nyitókép: B. Molnár Béla)

 


További hírek

  Összefogtak hazánk vadvilágának népszerűsítéséért
2019. 06. 20. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Egy nagyon tiszta lélek egy olyan világban, amelyik ezt nem tudja elfogadni – Erika és Eszter története, 2. rész
2019. 06. 20. 20:52 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Életfogytiglanok a 71 áldozatot követelő halálkamion embercsempészeire
2019. 06. 20. 17:33 hirhatar.hu
  Hatalmas sor állt már az előválasztási aláírásgyűjtés megkezdése előtt a kijelölt sátraknál
2019. 06. 20. 17:33 hirhatar.hu
  Nemzeti csótányok – Orbán művészcselédekkel vetette körbe magát és még dalra is fakadt
2019. 06. 20. 17:33 hirhatar.hu
  Tervezz egyedi tokot, és válassz mellé ajándékot!
2019. 06. 20. 16:00 pestmegyei-hirhatar.hu
  Hogyan tudunk egyedi tokot tervezni igazán egyszerűen?
2019. 06. 20. 14:57 fovarosi-hirhatar.hu
  Gyerek a munkahelyre...?
2019. 06. 20. 14:51 kecskemeti-hirhatar.hu
  Milyen az ideális iskolatáska nagylányoknak?
2019. 06. 20. 14:47 kecskemeti-hirhatar.hu
  Hétköznapjaink kiegészítői
2019. 06. 20. 14:43 kecskemeti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport