HÍRHATÁR ONLINE - A hagyományos csikós viselet nem megy ki a divatból

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.18.
 Szombat
Ma Diána napja van.
Holnap Vilhelmina napja lesz.
   EUR árfolyam
   351,42 Ft
   CHF árfolyam
   321,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 04. 15. 12:32     


A hagyományos csikós viselet nem megy ki a divatból
A Hortobágyon járva lépten-nyomon jó kiállású, magabiztos, kék és fekete színekbe öltözött férfiakkal találkozunk. A lovasbemutatókon ügyességük mellett a viseletükön is megakad a szemünk. Ők a magyar csikósok hagyományos viseletben, akik messze földön híresek nem csak a történelmünkben, hanem napjainkban is.

A csikósok és a magyar hagyományok 

 

A magyar történelem során egykor a csikós nagyrabecsült lovasember volt, a társadalom megbecsült tagja. A leghűségesebb társa a hátaslova volt, melynek rengeteg mindent megtanított. A csikósok jellegzetes mutatványa például a lófektetés, melynek egy legendája is van.

 

Állítólag egy német úr fogadást kötött egy alföldi csikóssal, miszerint az ő kutyája okosabb, mint a csikós lova, mert az parancsszóra ülni, feküdni tud. A fogadást állva a magyar csikós bebizonyította, hogy mindezekre az ő lova is képes. A mai lovasbemutatók egyik népszerű elemei ezért ezek a látványos, ügyességi feladatok.

 

A csikósok munkája volt a ménes védelme a rablóktól, vadállatoktól, és nem lévén más fegyverük, maguk készítették karikás ostorukat, amivel az idők során - állandó felszerelésük részeként - mesterien megtanultak bánni.

 

A hagyományos csikós viselet 

 

A hortobágyi hagyományos csikós viselet a sötétkék színű ing és gatya, a fekete csizma és a fekete pásztorkalap. Érdekesség, hogy ez a sötétkék szín a történelmünk eseményeire utal, a 19. század második felétől terjedt el, és a szabadságharc egyes lovas csapatainak színét vette át. A pásztorkalapot - az állandó zsinórozás következtében nehezedő súlya miatt - a ló fegyelmezésére is használták.

 

Ma már több változatban kapható a csikós viselet kiegészítőkkel együtt, így lehet bő ujjal vagy gombos ujjal, fűzős nyakkal vagy galléros, gombos nyakkal választani, ha hagyományos öltözéket vásárolunk. A hortobágyi csikós viselet a magyar hagyományok szerves része, izgalmas történeteivel együtt mesél a magyarságról.

 

Visszatérés a gyökerekhez az öltözködésben is

 

Megfigyelhető a divat az öltözködés területén is, hogy időről időre visszatérnek régebbi korok stílusjegyei, sokan fordulunk a hagyományok felé. Nem puszta frázis a visszatérés a gyökerekhez a divattörténetben sem. Fontos a történelmi, kulturális ismereteink fenntartása, küldetésünk, hogy a hagyományainkat tovább kell adjuk, és ezt a törekvést a divattörténet terén is képviselnünk kell.

 

Amint látjuk, tapasztaljuk, a hagyományőrzés szerencsére nem megy ki a divatból, és sokan szívesen viselünk egy-egy alkalomra magyar hagyományokat felelevenítő ruhákat, kiegészítőket. 

 

Érdekesség végül a csikós viselet sötétkék színe, amely alapvetően a mai napig a férfias magabiztosságot, az eleganciát és az előkelőséget sugallja, mivel a ruha kék színre való festése, az indigó nem volt olcsó, így kiváltságos társadalmi helyzetük ebben is megmutatkozott. Viseljük ennek megfelelően büszkén a csikós viseletet!

 

(x)


További hírek

  Az akkumulátoros vibrátorok előnyei
2021. 09. 17. 23:08 gyomroi-hirhatar.hu
  Mire ügyelj, ha sokáig a magadénak szeretnéd tudni a karikagyűrűdet?
2021. 09. 17. 23:02 dunakeszi-hirhatar.hu
  Állólámpa kültérre? Igen! Próbáld ki te is a világítás ezen formáját!
2021. 09. 17. 22:58 pestmegyei-hirhatar.hu
  Maximális kényelem a cipők terén
2021. 09. 17. 22:51 14keruleti-hirhatar.hu
  Mi alapján célszerű autós oktatót választanod?
2021. 09. 17. 22:47 14keruleti-hirhatar.hu
  Vajon a leghíresebb kalózok melyik rum fogyasztása mellett döntenének?
2021. 09. 17. 22:42 14keruleti-hirhatar.hu
  Mit csinál egy urológus?
2021. 09. 17. 22:34 11keruleti-hirhatar.hu
  Milyen kiegészítők jöhetnek jól a kertben?
2021. 09. 17. 22:28 kecskemeti-hirhatar.hu
  4 tipp a refluxos tünetek enyhítésére
2021. 09. 17. 22:10 hirhatar.hu
  Védelem és komfortérzet a kertben - az árnyékolóháló több szerepben
2021. 09. 17. 22:04 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport