HÍRHATÁR ONLINE - A hagyományos csikós viselet nem megy ki a divatból

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.05.07.
 Péntek
Ma Gizella napja van.
Holnap Mihály napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,72 Ft
   CHF árfolyam
   327,23 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 04. 15. 12:32     


A hagyományos csikós viselet nem megy ki a divatból
A Hortobágyon járva lépten-nyomon jó kiállású, magabiztos, kék és fekete színekbe öltözött férfiakkal találkozunk. A lovasbemutatókon ügyességük mellett a viseletükön is megakad a szemünk. Ők a magyar csikósok hagyományos viseletben, akik messze földön híresek nem csak a történelmünkben, hanem napjainkban is.

A csikósok és a magyar hagyományok 

 

A magyar történelem során egykor a csikós nagyrabecsült lovasember volt, a társadalom megbecsült tagja. A leghűségesebb társa a hátaslova volt, melynek rengeteg mindent megtanított. A csikósok jellegzetes mutatványa például a lófektetés, melynek egy legendája is van.

 

Állítólag egy német úr fogadást kötött egy alföldi csikóssal, miszerint az ő kutyája okosabb, mint a csikós lova, mert az parancsszóra ülni, feküdni tud. A fogadást állva a magyar csikós bebizonyította, hogy mindezekre az ő lova is képes. A mai lovasbemutatók egyik népszerű elemei ezért ezek a látványos, ügyességi feladatok.

 

A csikósok munkája volt a ménes védelme a rablóktól, vadállatoktól, és nem lévén más fegyverük, maguk készítették karikás ostorukat, amivel az idők során - állandó felszerelésük részeként - mesterien megtanultak bánni.

 

A hagyományos csikós viselet 

 

A hortobágyi hagyományos csikós viselet a sötétkék színű ing és gatya, a fekete csizma és a fekete pásztorkalap. Érdekesség, hogy ez a sötétkék szín a történelmünk eseményeire utal, a 19. század második felétől terjedt el, és a szabadságharc egyes lovas csapatainak színét vette át. A pásztorkalapot - az állandó zsinórozás következtében nehezedő súlya miatt - a ló fegyelmezésére is használták.

 

Ma már több változatban kapható a csikós viselet kiegészítőkkel együtt, így lehet bő ujjal vagy gombos ujjal, fűzős nyakkal vagy galléros, gombos nyakkal választani, ha hagyományos öltözéket vásárolunk. A hortobágyi csikós viselet a magyar hagyományok szerves része, izgalmas történeteivel együtt mesél a magyarságról.

 

Visszatérés a gyökerekhez az öltözködésben is

 

Megfigyelhető a divat az öltözködés területén is, hogy időről időre visszatérnek régebbi korok stílusjegyei, sokan fordulunk a hagyományok felé. Nem puszta frázis a visszatérés a gyökerekhez a divattörténetben sem. Fontos a történelmi, kulturális ismereteink fenntartása, küldetésünk, hogy a hagyományainkat tovább kell adjuk, és ezt a törekvést a divattörténet terén is képviselnünk kell.

 

Amint látjuk, tapasztaljuk, a hagyományőrzés szerencsére nem megy ki a divatból, és sokan szívesen viselünk egy-egy alkalomra magyar hagyományokat felelevenítő ruhákat, kiegészítőket. 

 

Érdekesség végül a csikós viselet sötétkék színe, amely alapvetően a mai napig a férfias magabiztosságot, az eleganciát és az előkelőséget sugallja, mivel a ruha kék színre való festése, az indigó nem volt olcsó, így kiváltságos társadalmi helyzetük ebben is megmutatkozott. Viseljük ennek megfelelően büszkén a csikós viseletet!

 

(x)


További hírek

  Átalakuló pécsi albérletpiac
2021. 05. 06. 19:28 pecsi-hirhatar.hu
  „Hibrid” koncertekre számíthatnak a zenerajongók
2021. 05. 06. 19:08 pecsi-hirhatar.hu
  Zacher: „Az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem”
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Brutális drágulás jöhet a gyümölcs és a zöldség áraiban idén
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Nem Rákay Philip, de szintén ronda és 47 millió, mi az...?
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Mérföldkő a pécsi nemzetiségek történetében
2021. 05. 05. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Megelevenedik a legenda- a Tejútnak is van árnyéka
2021. 05. 04. 02:20 pecsi-hirhatar.hu
  Kutyabarát munkahely lett a pécsi Körber
2021. 05. 03. 20:27 pecsi-hirhatar.hu
  Tordy Gézának sem tesz jót az öregség – kéretlen kormánydicséretbe fogott
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Hivatalos: Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport