HÍRHATÁR ONLINE - Botrány: a "hollywood-i sztárinterjús" Návai Anikó egész „amerikás” életműve hazugságokon alapulhat

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.27.
 Hétfő
Ma Adalbert napja van.
Holnap Vencel napja lesz.
   EUR árfolyam
   356,68 Ft
   CHF árfolyam
   328,88 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 07. 31. 18:54     


Botrány: a "hollywood-i sztárinterjús" Návai Anikó egész „amerikás” életműve hazugságokon alapulhat
A Nők Lapja meghamisított interjút közölt Scarlett Johansson világhírű filmsztárral, ezért kirúgják Návai Anikó sztárriportert – értesült a media1.hu.

„Exkluzív” interjút közölt a Nők Lapja Scarlett Johansson filmsztárral, csakhogy kiderült: az interjú szerzőjeként feltüntetett Návai Anikó újságíró valójában plagizált és csak összeollózott máshol megjelent idézetekből egy anyagot a forrás említése nélkül, tehát nem is került sor interjúra közte és a színész között – számol be a portál a botrányos történetről.

 

Elsőként a TheWrap.com számolt be az ügyről nem sokkal ezelőtt, de máris olvashatunk róla az Imdb.com-on és a Yahoo.com-on is. Azt írják, hogy a Hollywood Foreign Press Association (HFPA), azaz a Hollywoodban élő külföldi újságírókat tömörítő szövetség magyar tagja, Návai Anikó beismerte, hogy újrahasznosított idézeteket használt fel jogosulatlanul a Scarlett Johansson színművésszel a Nők Lapja című hetilapban június 15-én közölt interjúban.

 

Vagyis valójában Návai és a Nők Lapja nem kapott interjút, hanem a ScreenRant egyik anyagából használt fel részleteket sajátjaként az újságíró és a lap.

 

A TheWrap érdeklődésére Vass Virág, a Central Médiacsoport hetilapjának főszerkesztője közölte: a Nők Lapja azonnal megszakítja együttműködését Návai Anikóval, ugyanis a vizsgálatok megerősítették, hogy munkatársuk más forrásokból származó idézeteket hasznosított újra. Vass Virág azt is mondta, az ügyről tájékoztatják az olvasókat és minden érintettől elnézést kérnek a kellemetlenségekért.

 

A főszerkesztő kijelentette: Návai Anikó korábban számos minőségi anyagot szolgáltatott a Nők Lapjának, de ezúttal nyilvánvalóan súlyos hibát követett el.

 

Návai elismerte, hogy más munkáját használta fel, de szerinte ehhez neki joga van.

 

Návai Anikó egyébként a TheWrap beszámolója szerint Scarlett Johansson menedzserének elismerte a történteket, vagyis azt, hogy a ScreenRant 2020 novemberi, a Fekete Özvegy (Black Widow) budapesti forgatása kapcsán közölt írásából származó idézeteket használt fel sajátjaként a forrás feltüntetése nélkül. Návai azzal védekezett, hogy joga van újrahasználni máshol megjelent szövegeket, és hogy az olvasó számára egyértelmű volt, hogy ezt megteszi. Csakhogy az írása épp az ellenkező hatást keltette, az írás végére feltüntette a létre nem jött beszélgetés hamis időpontját és helyszínét: Los Angeles, június 15. A közösségi médiában pedig közös fotót posztolt Johanssonnal az interjú promójaként. Csakhogy mint kiderült, a közös fotó régi volt.

 

Návai a plagizált interjúban amúgy azt írta, hogy már többször is interjúzott Johanssonnal, és ez a mostani egy újabb ezek sorában.

 

Vass Virág, a Nők Lapja főszerkesztője kijelentette: nekik Návai friss interjúként adta el az anyagot, nem volt tudomásuk arról, hogy újrahasznosított szövegből áll a beszélgetés.

 

A filmsztár menedzsere egyébként megerősítette, hogy Johansson nem adott interjút.

 

A Hollywood Foreign Press Association (HFPA), mely a Golden Globe Díjakról is dönt, és amelynek Návai régóta tagja, azt jelezte, hogy az ügyet Návai és a lap belügyének tekinti. Egyelőre tehát nem indul etikai eljárás a történtek miatt.

 

A világhírű színésznőnek nem a mostani ügy az első szokatlan esete a magyar sajtóval: miután a budapesti forgatása kapcsán a kormányközeli lapok közül több is propaganda jellegű anyagot írt abból 2019-ben, hogy a színésznő találkozott Tarlós István akkori budapesti főpolgármesterrel és azt állították, hogy a színésznő támogatását fejezte ki Tarlósnak az önkormányzati választásokra, Scarlett Johansson közleményben jelezte, hogy ez nem igaz: „Nyilvánvalóvá szeretném tenni: a különféle médiabeszámolók ellenére nem fejeztem ki támogatásomat Tarlós István polgármesternek a közelgő önkormányzati választásokra. Ezzel szemben mindössze egy magánbeszélgetésben osztottam meg vele őszinte elismerésemet, ami Budapest vendégszeretetének, szépségének és bájának szólt. Kizárólag Budapest polgárai választhatják meg a következő főpolgármestert, és ez egy nagyon fontos választás. A szavazás egy hősi tett mindenhol, ahol veszélyben van a demokrácia. Arra biztatok minden budapesti polgárt, hogy legyen bátor, viselkedjen hősként, és szavazzon a lelkiismerete szerint.”


(további részletek a media1.hu oldalán)


További hírek

  Hatalmas az érdeklődés az előválasztáson – rekordszavazat érkezett eddig, folyamatos az érdeklődés
2021. 09. 26. 21:08 hirhatar.hu
  Nemzeti bukta – vadászati világkiállítás helyett
2021. 09. 26. 21:08 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel és Tiborcz István a spanyol maffiaparadicsomba költözik – gyerekük iskoláztatása kijön az éves minimálbérből
2021. 09. 26. 21:07 hirhatar.hu
  Közös magyar-horvát művészeti program
2021. 09. 26. 02:24 pecsi-hirhatar.hu
  Tanuló Város Fesztivál Pécsen, immár ötödször
2021. 09. 25. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét minden korosztályt vár a Nagy Táncválasztó
2021. 09. 25. 02:33 pecsi-hirhatar.hu
  Jubilál az Európai Bordalfesztivál
2021. 09. 24. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Indulnak a budapesti nosztalgia villamosok
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu
  Náci karlendítése miatt sem az MSZP, sem Momentum nem támogatja a továbbiakban Ózd alpolgármesterét
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu
  Aranyláz a Börzsönyben – elindult a kormány koncessziós lavinája
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport