HÍRHATÁR ONLINE - Egy hallgató a CEU-ról – „Nem egy intellektuális rezervátum”

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.11.19.
 Hétfő
Ma Erzsébet napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   321,62 Ft
   CHF árfolyam
   281,59 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 29. 18:05     


Egy hallgató a CEU-ról – „Nem egy intellektuális rezervátum”
Kedves Ismerőseim - remélem ez az üzenet túljut azon a falon, amit a tőlem eltérő politikai véleményen álló emberek és közém húz egyrészről az eldurvult politikai párbeszéd, másrészről a konfliktuskerülés, harmadrészt a Facebook algoritmusai.

Most végzem a második évemet a CEU politikatudomány mester szakán olyan inspiráló nemzetközi közegben, olyan kiváló magyar és külföldi tanároktól tanulva és olyan magas leterheltségi szinten, ami más magyar egyetemen ezen a szakterületen elképzelhetetlen lenne.

 

Heti néhány száz oldal szakszöveget olvasok, prezentációkat készítek, beadandókat írok, sokszor éjszakákba nyúlva. Cserébe részletes visszajelzéseket kapok a munkáimra, odafigyelnek rám, és bármikor kérhetek segítséget a tanáraimtól, az adminisztratív személyzettől, az akadémiai írás központtól, karriertanácsadóktól, pszichológusoktól és persze a többi diáktól - legyenek románok, indiaiak, amerikaiak vagy éppen magyarok. Mert elég sokan vagyunk magyarok, akiknek ez az egyetlen hazai alternatíva a nyugati egyetemekkel szemben.

 

Az egyetemnek van egy egyértelmű liberális, progresszív ideológiai karaktere. Ez viszont nem jelent véleményterrort, voltak Trump-szavazó szaktársaim, ahogyan megfordulnak radikális feministák is közöttünk. Ha valamilyen ideológiára nevelnek minket itt, akkor az a kritikus szemlélet és a kölcsönös tisztelet. Az órákon vagy épp a könyvtárban tanulva elvárás, hogy megkérdőjelezzem a tananyagot, a tanáraimat, a diáktársaimat és a saját érveimet, meggyőződésemet is. Ennek a módja, hogy tiszteletben tartjuk a tőlünk különböző gondolatokat, de nem egy "intellektuális rezervátumba" zárjuk őket, vitázunk és néha meggyőzzük egymást.

 

Az egyetemet Soros György alapította, akit lehet kritizálni az üzleti tevékenységei miatt, de nem a két lábon járó ördög, még ha közpénzből ezzel is plakátolták tele az országot az elmúlt években. Soros György az egyetem boardjának (vezető testületének) a tagja, de nem ő irányítja az intézményt. Ennek a boardnak többek között tagja a Stanford Egyetem volt elnöke, az Oxfordi Egyetem kancellár-helyettese, George Pataki, New York állam volt republikánus kormányzója és Chikán Attila is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere. Ez a testület döntött a bécsi költözésről - amennyiben december 1-ig nem írja alá a megállapodást a CEU-ról a magyar kormány. Azt a megállapodást, amit a CEU és a magyar kormány delegáltjai együtt megszövegeztek, amikor megbizonyosodtak, hogy az egyetem teljesítette a törvény előírásait. Mivel magyar oldalról jelezték, hogy ez továbbra sem áll szándékukban, az egyetem vezetése reagált.

 

A kormánymédia "Soros zsarolásáról" fog beszélni és beszél már most is.

 

Valójában az a helyzet, hogy egy amerikai egyetemnek nem biztosított az amerikai egyetemként való működése Budapesten, ezért áthelyezi a képzéseit pár száz kilométerre nyugatra, ahol tárt karokkal várják. A CEU tényleg amerikai, amerikai típusú tananyaggal, szervezeti kultúrával, követelményrendszerrel és most már egy amerikai campusszal is. A hallgatók a világ minden részéről az amerikai, nem a magyar diplomáért jönnek ide. Egyébként van más amerikai egyetem is Budapesten, a McDaniel College egyetemmel még júliusban aláírta a kormány a szükséges megállapodást.

 

Akik elkezdték még befejezik Budapesten a képzésüket, valamilyen formában valószínűleg tanulhatnak Budapesten a következő évfolyamok diákjai is, viszont beiratkozni már Bécsben fognak, ahova várhatóan szépen lassan átteszi a központját a CEU. Addig is lesz sok-sok ingázás, oktatói és kutatói munka helyett felesleges felfordulás és sokkal kevesebb magyar diák.


További hírek

  A Veres1 Színház közleménye
2018. 11. 18. 20:33 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Mészáros rádiós lesz: Megkapja a megszűnő Music FM és a Sláger rádiókat
2018. 11. 18. 19:00 hirhatar.hu
  Tarlósítás: Ezermilliárdért elvállalja Budapestet Tarlós
2018. 11. 18. 18:31 hirhatar.hu
  Németh Szilárd elintézte: rákerült az ötvenforintosra
2018. 11. 18. 18:00 hirhatar.hu
  Gyurcsány adakozást kér a tegnap leégett DK-s pártiroda felújításhoz
2018. 11. 18. 15:00 hirhatar.hu
  Szijjártó lemondását követelik
2018. 11. 18. 14:30 hirhatar.hu
  Amit még nem tudhattunk a ma is közlekedő legidősebb HÉV-szerelvényről
2018. 11. 18. 14:00 hirhatar.hu
  Nemzetközi díjat nyert az MSZP-s EP-képviselő ingyenbérlet kezdeményezése
2018. 11. 18. 12:32 hirhatar.hu
  Theresa May pozíciója is inog az egyre kínosabb Brexit-ügy miatt
2018. 11. 18. 12:32 hirhatar.hu
  Állítólag elfogták a máltai újságírónő meggyilkolását szervezőket
2018. 11. 18. 12:32 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport