HÍRHATÁR ONLINE - Egy hallgató a CEU-ról – „Nem egy intellektuális rezervátum”

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.08.19.
 Hétfő
Ma Huba napja van.
Holnap István napja lesz.
   EUR árfolyam
   324,96 Ft
   CHF árfolyam
   299,19 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 29. 18:05     


Egy hallgató a CEU-ról – „Nem egy intellektuális rezervátum”
Kedves Ismerőseim - remélem ez az üzenet túljut azon a falon, amit a tőlem eltérő politikai véleményen álló emberek és közém húz egyrészről az eldurvult politikai párbeszéd, másrészről a konfliktuskerülés, harmadrészt a Facebook algoritmusai.

Most végzem a második évemet a CEU politikatudomány mester szakán olyan inspiráló nemzetközi közegben, olyan kiváló magyar és külföldi tanároktól tanulva és olyan magas leterheltségi szinten, ami más magyar egyetemen ezen a szakterületen elképzelhetetlen lenne.

 

Heti néhány száz oldal szakszöveget olvasok, prezentációkat készítek, beadandókat írok, sokszor éjszakákba nyúlva. Cserébe részletes visszajelzéseket kapok a munkáimra, odafigyelnek rám, és bármikor kérhetek segítséget a tanáraimtól, az adminisztratív személyzettől, az akadémiai írás központtól, karriertanácsadóktól, pszichológusoktól és persze a többi diáktól - legyenek románok, indiaiak, amerikaiak vagy éppen magyarok. Mert elég sokan vagyunk magyarok, akiknek ez az egyetlen hazai alternatíva a nyugati egyetemekkel szemben.

 

Az egyetemnek van egy egyértelmű liberális, progresszív ideológiai karaktere. Ez viszont nem jelent véleményterrort, voltak Trump-szavazó szaktársaim, ahogyan megfordulnak radikális feministák is közöttünk. Ha valamilyen ideológiára nevelnek minket itt, akkor az a kritikus szemlélet és a kölcsönös tisztelet. Az órákon vagy épp a könyvtárban tanulva elvárás, hogy megkérdőjelezzem a tananyagot, a tanáraimat, a diáktársaimat és a saját érveimet, meggyőződésemet is. Ennek a módja, hogy tiszteletben tartjuk a tőlünk különböző gondolatokat, de nem egy "intellektuális rezervátumba" zárjuk őket, vitázunk és néha meggyőzzük egymást.

 

Az egyetemet Soros György alapította, akit lehet kritizálni az üzleti tevékenységei miatt, de nem a két lábon járó ördög, még ha közpénzből ezzel is plakátolták tele az országot az elmúlt években. Soros György az egyetem boardjának (vezető testületének) a tagja, de nem ő irányítja az intézményt. Ennek a boardnak többek között tagja a Stanford Egyetem volt elnöke, az Oxfordi Egyetem kancellár-helyettese, George Pataki, New York állam volt republikánus kormányzója és Chikán Attila is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere. Ez a testület döntött a bécsi költözésről - amennyiben december 1-ig nem írja alá a megállapodást a CEU-ról a magyar kormány. Azt a megállapodást, amit a CEU és a magyar kormány delegáltjai együtt megszövegeztek, amikor megbizonyosodtak, hogy az egyetem teljesítette a törvény előírásait. Mivel magyar oldalról jelezték, hogy ez továbbra sem áll szándékukban, az egyetem vezetése reagált.

 

A kormánymédia "Soros zsarolásáról" fog beszélni és beszél már most is.

 

Valójában az a helyzet, hogy egy amerikai egyetemnek nem biztosított az amerikai egyetemként való működése Budapesten, ezért áthelyezi a képzéseit pár száz kilométerre nyugatra, ahol tárt karokkal várják. A CEU tényleg amerikai, amerikai típusú tananyaggal, szervezeti kultúrával, követelményrendszerrel és most már egy amerikai campusszal is. A hallgatók a világ minden részéről az amerikai, nem a magyar diplomáért jönnek ide. Egyébként van más amerikai egyetem is Budapesten, a McDaniel College egyetemmel még júliusban aláírta a kormány a szükséges megállapodást.

 

Akik elkezdték még befejezik Budapesten a képzésüket, valamilyen formában valószínűleg tanulhatnak Budapesten a következő évfolyamok diákjai is, viszont beiratkozni már Bécsben fognak, ahova várhatóan szépen lassan átteszi a központját a CEU. Addig is lesz sok-sok ingázás, oktatói és kutatói munka helyett felesleges felfordulás és sokkal kevesebb magyar diák.


További hírek

  Szent Istvánra emlékezünk – ünnepi programok Gyömrőn
2019. 08. 19. 14:56 gyomroi-hirhatar.hu
  Augusztus 23-án indul a kampány
2019. 08. 19. 12:48 gyomroi-hirhatar.hu
  A Páneurópai Piknik apropóján megtippelhetjük, miért is kell(het) annyi stadion Orbánnak
2019. 08. 19. 11:29 hirhatar.hu
  Jon Bon Jovi nem fánkozót nyitott
2019. 08. 19. 11:29 hirhatar.hu
  Dömsödi legyőzné a Fideszt Pásztón
2019. 08. 19. 11:29 hirhatar.hu
  Újabb polgármesterjelölt-trollt indítanak Pikó ellen a Józsefvárosban
2019. 08. 18. 15:09 hirhatar.hu
  Már a kormánylap sem érti a határkerítés költségvetését
2019. 08. 18. 15:09 hirhatar.hu
  Nagy Blanka szüleit feljelentették miután kiderült, hogy a diáklány indul az őszi választásokon
2019. 08. 18. 15:09 hirhatar.hu
  Hasznos tanácsok az életteret jelentő Föld megóvásáért
2019. 08. 18. 11:51 fovarosi-hirhatar.hu
  Aktuális akciók a LifeStyleShopnál
2019. 08. 18. 11:44 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport