HÍRHATÁR ONLINE - Érthetetlen: Tarlós képtelen folyamatosan működő villamosokat biztosítani a fővárosnak

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.07.20.
 Szombat
Ma Illés napja van.
Holnap Dániel napja lesz.
   EUR árfolyam
   325,67 Ft
   CHF árfolyam
   294,23 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 06. 21. 09:49     


Érthetetlen: Tarlós képtelen folyamatosan működő villamosokat biztosítani a fővárosnak
Szerda este nem bírta a Pál utcai végállomás a villamosok terhelését, bedugultak a Nagy körúti villamosok. Összeszedtük, hogy mi várható ezzel kapcsolatban a nyáron.

Személyesen győződtünk meg arról, hogy a BKV igyekezett ezt elkerülni de a számításba komoly hiba csúszott. Már a Blaha Lujza téren felszállt arra a szerelvényre egy másik villamosvezető, amelyiken mi utaztunk (volna), és bement az ellenkező irányú vezetőfülkébe, hogy mihamarább visszaindulhasson majd a Pál utcai végállomásról. Azonban több, mint 16 percig tartott a két és fél megállónyi út.

 

A Pál utcánál egy úgynevezett repülővágány segítségével váltanak irányt a villamosok, amelyen csak nagyon lassan haladhatnak át a szerelvények, hiszen ez a szerkezet igazából nincs beágyazva a pályatestek síkjába. Ezért is van a hátsó fülkében járművezető, hogy visszaindulásra azonnal sor kerülhessen az utas cserét követően. Szerdán este munkások valamit hegesztettek ezen a szerkezeten, de még e-nélkül is igen kiszámított a villamosok visszafordítási ideje. Kérdeztük a BKK-t az ügyben, de lapzártánkig semmilyen érdemi választ nem kaptunk erre vonatkozóan.

 

Azt azonban megtudtuk, hogy még csúcsidőben sem indítják 3 percnél gyakrabban a villamosokat, ez a nyári alapmenetrendnek éppen megfelel. Az viszont probléma, hogy ha elcsúszik a menetrend, akkor azt csak a Moszkva téren lehet kiegyenlíteni.

 

 

 

A felújítási tervekből az következik, hogy a teljes nyári iskolai szünet alatt, a Pál utca (Tévesen szerepel a Corvin negyed, mert csak a Pál utcáig van sín) és a Dél-budai végállomások között pótlóbuszok közlekednek. 4-es jelzéssel az Újbuda-központig, míg 6-os jelzéssel a Móricz Zsigmond körtérig. Utóbbi éjjel-nappal, 24 órás közlekedési rendben. A 4-6-os jelzéssel közlekedő villamosok Most a Pál utca és a Moszkva tér között járnak, de a jelenlegi tervek szerint július 6-án üzemkezdettől 5-6 napig csak az Oktogonig, majd ezt követően körülbelül augusztus 20-ig a Margit híd budai hídfőjéig járnak majd. Azt követően ismét néhány napig csak a Pál utca és az Oktogon között lesz a villamosforgalom, majd ismét a Moszkva térig közlekednek.

 

A teljes vonalakon csak a szeptemberi iskolakezdéssel áll helyre a villamosközlekedés. Az északi szakaszon 4-6-os jelzéssel pótlóbuszok járnak majd, tehát a villamossal be nem utazható vonalrészekre is el lehet majd jutni. Ezek a pótlóbuszok éjjel-nappal közlekednek majd. A kétszer néhány napig tartó  oktogoni átszállást azt teszi szükségessé, hogy a Nyugati térnél is van javításra szoruló pályatest, illetve ez idő alatt építik be a Margit híd budai hídfőjénél  lévő repülővágányt, illetve bontják majd el azt.

 

A villamosközlekedés akkor lesz a legzavarérzékenyebb, amikor a Pál utca és a Margit híd budai hídfője között fog közlekedni, mert mind a két végállomásán repülővágányos visszafordítási lehetőség lesz csak. Így, ha valamiért megborul a járatok egyenletes követése, azt szinte sehol sem lehet majd kiegyenlíteni. A kocsiszínhez is csak a Népszínház utcán át marad vágánykapcsolat, így ezen keresztül járnak – ki és be a vonalra a szerelvények. Állandó magas fokú koordinációra lesz szükség, hogy legalább valamennyire fenn tudjon maradni a villamosközlekedés. Felmerül a kérdés, hogy miért nem lehet az egész vonalon pótlóbuszokat közlekedtetni. Ennek több oka is van, de elsősorban nincs elég jármű, és talán sofőr se, mert máshol is lesznek vágányzárak, nem beszélve, hogy a hármas metró déli szakaszát is pótolni kell.

 

Kertész Z István


További hírek

  A Sándor Mária-effektus, avagy Nagy Blanka magánya
2019. 07. 20. 09:46 hirhatar.hu
  Orbán Viktor a nép egyszerű gyermeke a néppel vegyült - állítólag
2019. 07. 20. 09:46 hirhatar.hu
  A kormány hallgat, Budapest saját halottjának tekinti a váratlanul elhunyt Heller Ágnes filozófust
2019. 07. 20. 09:46 hirhatar.hu
  Ezért érdemes kipróbálni a walking meetinget
2019. 07. 20. 08:26 hirhatar.hu
  Hasznos visszajelzések a BIX kimutatások segítségével
2019. 07. 20. 08:26 hirhatar.hu
  Új fogalmak a házi netuniverzumban: Miben rejlik a meta title és a meta description fontossága?
2019. 07. 20. 08:26 hirhatar.hu
  Mivel foglaljuk le kreatívan a gyerekeket a szünetben?
2019. 07. 20. 07:53 fovarosi-hirhatar.hu
  Hol és hogyan készítsünk egyedi telefontokot?
2019. 07. 20. 07:46 13keruleti-hirhatar.hu
  Kádár-kocka újragondolva
2019. 07. 19. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Júliusban véget ért a tavaszi versenyszezon
2019. 07. 19. 18:04 veresegyhazi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport