HÍRHATÁR ONLINE - Kétfelé szakadhatnak az ellenzékkel szimpatizáló angyalföldiek

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.09.18.
 Péntek
Ma Diána napja van.
Holnap Vilhelmina napja lesz.
   EUR árfolyam
   360,95 Ft
   CHF árfolyam
   335,03 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 01. 21. 18:08     


Kétfelé szakadhatnak az ellenzékkel szimpatizáló angyalföldiek
Budapest XIII. kerületében március elsején időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak. Angyalföldön választottak a legnagyobb szavazati aránnyal polgármestert, mint hosszú ciklusok óta, ismét Tóth József személyében. Azonban cseppet sem harmonikus az ellenzéken belüli álláspontok kérdése.

A referendum azért vált szükségessé, mert az ellenzéki összefogás jelöltje, aki jelentős többséggel, 2100 szavazattal megnyerte a körzetét, a Momentumos Kerpel-Fronius Gábor időközben főpolgármester-helyettes lett, és így ez összeférhetetlen lenne a helyi képviselői munkájával. Amikor a XIII. kerülettel kapcsolatban ellenzékről beszélünk, akkor az országban szinte egyedülálló módon egy olyan térséget említünk, ahol mindig a baloldal szerezte meg az abszolút többséget, így itt sajátos helyzet alakult ki.

 

Amint az országban sok helyen, a kormányellenes erők itt is az összefogás mellett döntöttek, meg is lett az eredménye, a szinte teljes győzelem. Ebben a helyzetben lángolt fel nem kis vita a Magyar Szocialista Párt és a Momentum között: Kerpel-Fronius Gábor megüresedő helyére ez utóbbi jegyezne képviselőjelöltet.

 

A Momentum úgy gondolja, hogy a jelölés joga a párté lenne, hiszen az ő tagjuk nyerte meg, nem kis fölénnyel, a szavazatok 75.49%-ának megszerzésével a körzetet. Információk szerint az ellenzéki egyeztetésen a szocialisták a maguk 13 helye mellett egyet odaígértek a Momentumnak. Így azt tartanák igazságosnak, hogy továbbra is a Momentum képviselő-aspiránsa legyen a közös ellenzéki jelölt, a helyi önkormányzat testületében legalább egy hely megilleti azt a pártot, amelyik az Európai uniós szavazáson helyben is jelentős 21.37%-os eredményt ért el. Azonban a szocialisták mindezt másként látják, saját jelöltet indítanak a 9-es választókörzetben. Ezzel viszont a helyi összefogás egyik bástyája, a Momentum képviselet nélkül maradna, ha nem jutna be a saját jelöltjük. Most az a helyzet látszik kialakulni, hogy az ellenzéki oldalon, ami viszont Budapest XIII. kerületében egyáltalán nem ellenzék, hanem többség, két fiatal, magasan képzett nő indul el egymással és a kormánypárt jelöltjével szemben.

 

A Momentum jelöltjét, Polyák Krisztinát kérdeztük arról, hogy a baloldal, főleg az MSZP által nagyon beágyazódott körzetet hogyan tudja meghódítani?

 

Tudni kell, hogy a Momentum helyben igen szép eredményt hozott mind az Európai parlamenti, mind az őszi önkormányzati választásokon. A 13. kerületben a Momentum helyi támogatottsága 20% körüli. Számunkra kiemelten fontos a választókkal való párbeszéd, a helyi problémák megértése és ezekre észszerű, élhető megoldások kidolgozása. Személyesen megszólítjuk a választókat, személyesen érdeklődünk a problémáik után.

 

Kíváncsi vagyok, hogy mi van abban a képzeletbeli tarsolyban, ami a választók érdeklődését felkeltheti?

 

Úgy gondolom, a Momentum titka egyszerű: minden tagunk olyan hétköznapi ember, akinek hasonlóan elege van a jelenlegi magyarországi politikai helyzetből. Hatásosan megszólítani a választókat csak őszintén, egyenesen kommunikálva lehet. Fontosnak tartom, hogy egy, a választók valós problémáira megoldást kínáló programmal, elhivatottságomat bizonyítva érjem el, hogy rám voksoljanak.

 

Nem érzed úgy, hogy a kerületben a legnépszerűbb ellenzéki párttal, az MSZP-vel szembeni elindulásoddal lényegében a kormánypárti jelölt esélyeit növeled?

 

Az MSZP támogatottsága tényleg nagyon jelentős a körzetemben, azonban a tavaly tavaszi Európai Parlamenti választási eredmények alapján itt érte el a Momentum országosan a legjobb arányú eredményét. A kerületben tehát a legerősebb ellenzéki párt a Momentum Mozgalom. Természetesen, mint minden választáson, itt is megvan a lehetőség arra, hogy a kormánypárti jelöltnek szavaznak bizalmat a lakosok, bár kerületünk esetében ezt kétlem. Jelenleg egy hárompárti képviselő-testület dolgozik az önkormányzatban, a tizenhárom vagy tizennégy MSZP-s politikus illetve hat vagy hét fideszes képviselő nem fogja a kerületi döntéshozatalt érdemben befolyásolni. A Momentumnak éppen ezért kötelessége a választók képviselete a kerületben és speciálisan a 9-es választókörzetben.

 

Ha esetleg az lesz a végeredmény, hogy a Momentum miatt a kormánypárti jelölt győz a körzetben, hogyan fogjátok magyarázni?

 

Fontos látni, hogy érdemben csak a Momentum képes változtatni az önkormányzat összetételén. Ezért számunkra különösen fontos volt, hogy egy olyan programmal álljunk a választók elé, amely az itt élők életét megkönnyíti. Ez ugyanaz a szemlélet, amit az országgyűlési, az EP és az önkormányzati választásokon is képviseltünk, mi a választók visszajelzései alapján dolgozunk.  Ahogy országosan is, úgy a kerületben is a Momentumos szemlélet képes felkavarni az állóvizet és ismerve a kerületi erőviszonyokat, azt hiszem, erre szükség is van. A programomban megnevezett ügyekben a választások eredményétől függetlenül is változások, megoldások kellenek. Ezekért az március elsejei időközi választás eredményétől függetlenül küzdeni fogunk.

 

Nincs már lehetőség arra, hogy az MSZP vagy a Momentum jelöltje visszalépjen?

 

Mivel a Momentumnak csupán egy képviselői helye volt eddig a kerületi önkormányzatban, ellenben az MSZP tizenhárom képviselői helyével, így a visszalépést nem látom egy vállalható opciónak a pártom oldaláról.

 

Ha nagyon kevés szavazatot kapnál, akkor mondhatnák azt a szocialisták, hogy „na ugye, megmondtuk, hogy nincs igazi támogatás mögöttetek”. Ez is rejt veszélyeket.

 

Egy ilyen eredmény azt üzenné, hogy még többet, még jobban kell dolgoznunk, de ezt a forgatókönyvet nem igazán tartom valószínűnek. Ráadásul éppen a helyi viszonyok miatt ez nem is lenne igazán informatív a Momentum támogatottságára nézve. Az MSZP-nek szerintem sokkal több a veszítenivalója, hiszen tőlük ebben a kerületben mindenki győzelmet vár el, tehát a legjobb esetben a kötelezőt teljesítik. Ha viszont megnyerem a választást, az országosan is átrendezheti az ellenzéki pártok viszonyait.

 

A helyi sajtó ad elég teret a Momentum bemutatkozásának, álláspontjának kifejtésére az időközi választásokkal kapcsolatban?

 

A demokratikus választások egyik legfontosabb feltétele, hogy minden induló jelölt és szervezet a választók lehető legszélesebb rétegéhez eljuthasson és ezt egyenlő feltételek mellett tehesse meg. Ezért nagyon bízom benne, hogy mind a kerületi újság, mind a helyi televízió megfelelő lehetőséget fog biztosítani mindannyiunk számára.

 

Természetesen megkérdeztük a Magyar Szocialista Pártot is: Nyakó István, a párt szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Tóth József a kerület polgármestere igényt tart arra, hogy a 9-es körzetben is induljon MSZP-s jelölt. Az ellenzéket, a sajátos kerületi helyzetre utalva, köztársaság pártiaknak nevezte és az MSZP számára esetlegesen kedvezőtlen választási eredményre azt mondta, hogy szinte semmi jelentősége nincs, mert így is, úgy is a az összefogás marad a kerületben erős fölényben. Magyarul nem lát akkora tétet ebben a választásban.

 

Kertész Z István

 

 


További hírek

  Az Otthoni Szolgáltatás igénylésében rejlő hozzáadott érték
2020. 09. 17. 22:06 gyomroi-hirhatar.hu
  Hogyan programozd az öntözőrendszered?
2020. 09. 17. 21:58 dunakeszi-hirhatar.hu
  A takarítás legfontosabb íratlan szabályai
2020. 09. 17. 21:52 13keruleti-hirhatar.hu
  Hogy zajlik egy kutya örökbefogadása?
2020. 09. 17. 21:42 pestmegyei-hirhatar.hu
  Hazánk legkeresettebb papagájfajtái
2020. 09. 17. 21:40 pestmegyei-hirhatar.hu
  Minőségi gyerekzoknik a hűvösebb napokra
2020. 09. 17. 21:29 14keruleti-hirhatar.hu
  Skechers, a család cipőmárkája
2020. 09. 17. 21:23 21keruleti-hirhatar.hu
  Exkluzív ajánlatok, exkluzív vendégeknek
2020. 09. 17. 21:20 21keruleti-hirhatar.hu
  Korszerű LED meghajtók a zavartalan világítás biztosításához
2020. 09. 17. 21:17 21keruleti-hirhatar.hu
  Megjelenésünk kiegészítője; az öv
2020. 09. 17. 21:07 veresegyhazi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport