HÍRHATÁR ONLINE - Mészáros Lőrinc súlyos természetkárosítására figyelmeztet Szél Bernadett

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.04.10.
 Péntek
Ma Zsolt napja van.
Holnap Zsolt, Leó napja lesz.
   EUR árfolyam
   355,66 Ft
   CHF árfolyam
   336,96 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 02. 12. 15:19     


Mészáros Lőrinc súlyos természetkárosítására figyelmeztet Szél Bernadett
Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy Mészáros Lőrinc természetvédelem alatt álló területen akar bányát nyitni, miközben egyszerűen igyekszik kijátszani a vonatkozó jogszabályokat.

„Újabb fejlemények a Mészáros-féle homokbánya-ügyben. A végére jártunk: jogi trükkel próbálja elérni Mészáros Lőrinc, hogy bányát nyithasson Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, most éppen egy stratégiai vízbázis védőterületén” - írja közösségi oldalán Szél Bernadett.

 

Mészáros Lőrinc nem adta fel, nemrég újabb kérelemmel fordult a kormányhivatalhoz, most „sekély, külszíni művelésű bánya” nyitásának engedélyezése végett. Az előzetes vizsgálati anyagban az áll, hogy az újonnan kijelölt területek már nincsenek Natura 2000-es területen és nem számítanak ökológiai magterületnek sem, csak ún. puffer-területnek. Csakhogy az új területek stratégiai ivóvízbázist érintenek és védőterületnek számítanak. Ennek ellenére van esélye Mészárosnak, mert trükk van a dologban. A vizsgálati anyag konkrétan maga demonstrálja, milyen jogi csűréssel lehet bányát nyitni ivóvízbázis védőterületén. Azt tudni kell hozzá, hogy a kormány 2014-ben létrehozott egy külön kategóriát az árvízvédelmi gátak megépítéséhez szükséges nyersanyag 30 km-es körzetben való kitermelésére. A bányatörvény szerint ez ugyanis nem bánya, hanem „anyagnyerő hely”, és jogilag abban különbözik a bányától, hogy jóval egyszerűbb az ügymenet, a bányahatóságon kívül más szakhatóság nem vesz részt az engedélyezési eljárásban.

 

Gátépítésekhez használt nyersanyagok kitermelésére tehát ez a legegyszerűbb eljárás: nem bánya, hanem „anyagnyerő hely” néven fut. A törvény szerint azonban ez nem engedélyezhető vízbázisok védőterületén, mert veszélyezteti a felszín alatti vizeket: de ha bányának hívjuk, minden sokkal egyszerűbb lesz. A törvény ugyanis nem tiltja bánya nyitását vízbázisok területén, ezért Mészáros Lőrinc „sekély, külszíni művelésű bánya” nyitására kért engedélyt. Ez a vizsgálati anyagban feketén-fehéren benne van, hogy hidrogeológiai védőövezeten belül anyagnyerő-hely nem engedélyezhető:

 

„A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény értelmében ugyanakkor hidrogeológiai védőövezeten engedélyezhető külszíni művelésű bánya, hiszen ezt a törvény egyik rendelkezése sem tiltja. Ezt a jogi utat az elmúlt években több töltésfejlesztési beruházáshoz kapcsolódóan sikeresen alkalmazta a beruházó. Tehát az anyagigény sekély, külszíni művelésű bányaként nyilvántartott és engedélyezett területről lett biztosítva, abban az esetben, ha a töltésanyag forrásterülete hidrogeológiai védőövezeten helyezkedett el."

 

A képviselőnő által felvetett visszásságokban való eligazodáshoz jogi segítőnkhöz fordultunk, aki szintén a szavakkal, kifejezésekkel való játszás lehetőségére hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor szerinte a törvény, a jogalkotó eredeti szándéka szerint egyértelmű, vízbázis védőterületén anyagkitermelést nem szabad engedni.

 

„Tavaly év végén kijött az országos területrendezési tervről szóló törvény, lehet, hogy abban tényleg kivették a szóban forgó helyet a magterületből és átsorolták puffer-zónába. Azonban maga a törvény a hivatalos közlönyoldalon nem érhető el csak a Lechner Központ egy speciális felületén.”

 

Megkérdezett jogi szakértőnk szakmai alapon is megerősítette a vonatkozó jogszabályok kijátszásának a gyanúját:

 

„A hidrogeológiai védőövezet esetén téves ez az értelmezés. A védőövezet célja  a vízbázis védelme, ezért tilt, ott bizonyos tevékenységeket a jogszabály. Ezt kimondja általános jelleggel és kimondja részletesen, tevékenységre meghatározva. Szerintem téves az a jogértelmezés, amely ebben az esetben szavakon lovagol, itt magát a veszélyeztetés tényét kell vizsgálni. A veszélyeztetés szempontjából, ha egy lyukat ás ásóval valaki a földbe, már megvalósítja ezt a tényállást. Ehhez képest, ha markolóval kiszednek, mondjuk  tíz köbméternyi anyagot a földből, akkor az előző tevékenységhez képest sok százszoros veszélyeztetés valósul meg, teljesen mindegy, minek hívom, bányának, anyagnyerő helynek vagy egyébnek.”

 

Kertész Z István

 


További hírek

  Semmiből a mindenbe - a Weiss család sikertörténete
2020. 04. 10. 00:01 21keruleti-hirhatar.hu
  Húsvéti szentmisék, liturgiák online
2020. 04. 09. 20:41 pecsi-hirhatar.hu
  Határidő nélkül meghosszabbítják a kijárási korlátozást
2020. 04. 09. 17:15 hirhatar.hu
  Törvényjavaslat a Mészáros Lőrinc-féle oligarchaadóról
2020. 04. 09. 12:33 hirhatar.hu
  41 település polgármestere tiltakozik a forráselvonás miatt
2020. 04. 09. 12:33 hirhatar.hu
  Tévesen számolt fel egy 27 ezres kacsaállományt a Nébih
2020. 04. 09. 12:33 hirhatar.hu
  Háromnegyed évszázad - Fogaskerék és Csepel
2020. 04. 09. 00:06 21keruleti-hirhatar.hu
  Fogaskerék - 75 évvel ezelőtt
2020. 04. 08. 00:02 21keruleti-hirhatar.hu
  Segítség százezer vállalkozásnak
2020. 04. 07. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Akit fizetés nélküli szabadságra küldenek, annak a társadalombiztosítása is szünetel
2020. 04. 07. 13:44 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport