HÍRHATÁR ONLINE - Minden, amit a subázásról tudni érdemes

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.06.18.
 Kedd
Ma Levente napja van.
Holnap Gyárfás napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,85 Ft
   CHF árfolyam
   415,37 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 05. 29. 10:29     


Minden, amit a subázásról tudni érdemes
A gyermekkorodban te is biztosan láttad a nagymamádat vagy akár az édesanyádat, hogy több kicsi csomóból alkot meg egy falvédőt vagy egy szőnyeget. Nos, ez a subázás, ami a hetvenes évek közepén vált igazán elterjedté, de az utána következő évtizedekben sokat vesztett a népszerűségéből. Az elmúlt néhány évben viszont ez a kézműves hobbi ismét előtérbe került, főként a világjárvány hatására.

A Kreactivity Webáruházban kapható subázó szettek ráadásul már sokkal színesebbek és fantáziadúsabbak, mint az 50 évvel ezelőttiek. Anno ugyanis a pálmafát, az álló vagy guggoló néger kisfiút, a nőt vagy a csésze kávét ábrázoló mintákon túl nem nagyon lehetett másból válogatni.

 

Mit tartalmaz egy subázó szett?

 

A szettek tartalma változó, de a legtöbbjükben a többféle szélességben illetve többféle méretű lyukakkal készülő nyomott suba alap, és a felvágott fonal alapkellékként szolgál. De jócskán akadnak olyanok is, amelyekben subatű vagy horgolótű (mivel régen ezzel csinálták), a párna hátsó felének anyaga, illetve cipzár is megtalálható. 

 

Hogyan zajlik maga a subázás?

 

A tévhitekkel ellentétben ez a kézműves tevékenység nem igényel különösebb kézügyességet, de azért a türelmedet és a kitartásodat garantáltan próbára teszi majd. Ha tehát még csak most ismerkedsz a subázás rejtelmeivel, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy valamilyen kisebb projekttel kezdj - mondjuk egy kispárnával vagy egy pici szőnyeggel. 

 

Első lépésként terítsd ki a szetthez mellékelt vásznat, és kezdd el a csomózást valamelyik sarkában! Ezt úgy tudod megvalósítani, hogy a fonal két végét a hüvelyk- és mutatóujjad közé rakod, majd az így keletkezett hurkot a tűre teszed, és átbújtatod a tűt a retesz alatti részig a vászon szála alá, amit vissza is húzol úgy, hogy a tű retesze a fonal tetején legyen.

 

Következő lépésként hajtsd rá a fonal összefogott végét a tű végére, és ezt húzd vissza, hogy annak a retesze záródjon a fonal felett! Miután ezzel megvagy, engedd el a fonal végét, és ezzel együtt húzd vissza a subatűt! Voilá, kész is a csomó. Abban az esetben pedig, ha azt szeretnéd, hogy ennek erős legyen a tartása, akkor érdemes még kézzel is meghúznod.

 

Hogy a csomózást melyik sarokban kezded, csak attól függ, hogy melyik esik jobban a kezedre. A lényeg, hogy először vízszintesen haladj, majd felfelé, és alapnak mindig ugyanazon oldalára csomózz!

 

Végső gondolatok

 

Lehet, hogy a csomózást kezdetben nehéznek találod majd, de hidd el, ahogy haladsz előre, a kialakuló kép látvány garantáltan arra fog majd inspirálni, hogy ne állj meg, hanem folytasd tovább. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a hobbi szabályosan függővé tesz.

 

Ha pedig végre tele lesz a suba alap, akkor már csak annyi dolgod maradt, hogy rávarrod a párnahuzat hátulját és a cipzárt. De ezt a műveletet egyébként rábízhatod akár egy varrónőre is.


További hírek

  A női sneaker kényelmes és praktikus viselet, ráadásul nagyon mutatós
2024. 06. 18. 13:11 hirhatar.hu
  Hogyan lehet összehasonlítani a költöztetés árakat?
2024. 06. 18. 13:11 hirhatar.hu
  Tudta, hogy költözéskor a bútorokat is szét kell szerelni?
2024. 06. 18. 12:43 kecskemeti-hirhatar.hu
  Fejezze ki egyéniségét egy cruiser bringával!
2024. 06. 18. 12:39 pestmegyei-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Hogyan tehetsz a környezetvédelemért akkor is, ha műanyag evőeszközt használsz?
2024. 06. 13. 15:58 fovarosi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Ezekben a cipőkben bátran útnak indulhatsz kirándulni
2024. 06. 12. 10:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport