HÍRHATÁR ONLINE - Rabszolgatörvény – egységesedik az ellenzék

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.01.20.
 Vasárnap
Ma Sebestyén napja van.
Holnap Ágnes napja lesz.
   EUR árfolyam
   318,92 Ft
   CHF árfolyam
   281,46 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 12. 12. 10:35     


Rabszolgatörvény – egységesedik az ellenzék
A Munka Törvénykönyvének a túlórákról és azok elszámolásáról folyik kiélezett vita a parlamentben. A röviden csak „Rabszolgatörvény”-nek nevezett módosítás szándékát járjuk körbe.

Óriási a társadalmi felháborodás a Munka Törvénykönyvének tervezett módosítása ellen, de még inkább az lenne, ha az országos és helyi média túlsúlya nem lenne a kormánypártok közvetlen befolyása alatt. Így is a munkavállalók, akiket elsősorban sújt a törvény, átlátják a meghozni kívánt paragrafusok rendkívüli hátrányait. És nem csak a munkavállalókat érintik a mostani,  a köznyelvben „Rabszolgának” titulált módosítások rendkívül hátrányosan, hanem a családtagokat, sőt közvetve más társadalmi rétegeket is. Ezért is áll ki szinte egységesen a parlamenti ellenzék a Mi hazánk mozgalmat leszámítva.

 

A Fidesz és a KDNP politikusai, akik nagy része már régen vagy sohasem dolgozott munkáltatónál vagyis munkahelyen, olyan magyarázatokkal állnak elő, amelyet ők maguk sem hisznek el.

 

Ilyen az önkéntesség fogalma. Aki dolgozott már munkahelyen az nagyon jól tudja, hogy az önkéntesség az egy átlag munkahelyen ismeretlen fogalom, ráadásul a munkáltató és a munkavállaló érdekérvényesítő képessége egyáltalán nem egyforma, utóbbié közelít a nullához. Ráadásul az olyan munkahelyeken, ahol még szakszervezet sincsen, különösen kiszolgáltatott a dolgozó. Nem mintha minden szakszervezet valóban a tagjai érdekét védené, vannak megalkuvó, látszattevékenységet végző munkavállalói érdekvédelmi szerveződések is. Ezért sem elégséges a kölcsönös megállapodásokról érdemben beszélni.

 

Szintén problémás az a kormánypárti felvetés, hogy sokan azért mennek külföldre, mert ott többet lehet dolgozni. Valóban többet lehet dolgozni, de azért jóval több bér is jár, nem beszélve arról, hogy ott a túlmunkát a rendes munkaidőhöz képest jobban meg is fizetik. Ezzel el is jutottunk a lényeghez, hogy a túlórakeret elszámolását a jelenlegi egy évről három évesre nyújtaná ki a kormányzat. Már az egy éves időkeret is aránytalanul sok, a három éves meg több szempontból egyszerűen elfogadhatatlan. Már a kettővel ezelőtti rendszerben is elismerték azt a tételt, miszerint a napi nyolc órán felüli munkavégzés megerőltetőbb, mint az addig végzett. És minél több a napi túlmunka ideje, annál nehezebb, a tizedik óra után már extra energia és koncentráció szükséges hozzá. Ezért, ha nagyon sürgős munka akad, akkor annak megfelelően kellene díjazni a dolgozót, ezzel nem csak többet keresnének az érintettek, de a munkáltató is erősen elgondolkodna, hogy mikor és miért érdemes elrendelnie a túlóráztatást. Azonban hiába a munkáltató érdeke, ha dolgozó nem akarja vagy egyszerűen nem bírja a túlmunkát, akkor őt erre – hátrányos megkülönböztetés nélkül – nem lehetne kötelezni.

 

A mostani törvénykezés legalattomosabb része a munkaidőkeret háromévesre való kitolása. Ezzel ugyanis nem lehet majd a túlmunkát és az alapmunkaidőt elkülöníteni egymástól. A tapasztalat szerint az egyenlőtlen idejű munkavégzés esetén a túlmunka erőfeszítéseit egyáltalán nem lehet az emberi szervezet regenerálódási szempontjából ugyanannyi idővel ellensúlyozni. Ez egy biológiai alap. De munkajogi szempontból – a most tervezett módosítások elfogadása esetén – nem lehetne előre tudni, hogy a túlmunka pénzben vagy ugyanannyi óra elengedésével kompenzálódik-e majd. Ezért is elfogadhatatlan a három éves időkeret, mert azt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint, legalább 27 A/3-as lapon lehetne csak nyilvántartani. Márpedig nagyon sok dolgozó nem tölt el ennyit egy munkahelyen.

 

Kertész Z István

 


További hírek

  Megújul a komlói vásárcsarnok
2019. 01. 20. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Hajózási térkép a Dráváról
2019. 01. 19. 22:22 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a tehetséggondozás és az értelmiségivé válás
2019. 01. 19. 21:57 pecsi-hirhatar.hu
  Mentőautó szimulátor segíti az orvosképzést
2019. 01. 19. 18:16 szegedi-hirhatar.hu
  Németh Szilárdot vérereklyével díjazták
2019. 01. 19. 15:01 hirhatar.hu
  Kiskorú lányokat fogdosott – próbára bocsátja az ügyészség
2019. 01. 19. 14:30 hirhatar.hu
  „Útszéli alak” – üzeni az ex-munkásőrködő Bencsiknek Dávid Ferenc
2019. 01. 19. 14:00 hirhatar.hu
  Több szolgáltatásának árát is emeli a Magyar Posta
2019. 01. 19. 11:54 szegedi-hirhatar.hu
  Magyarázkodás és mentegetőzés az alább következő trágárkodásom okán
2019. 01. 19. 11:33 hirhatar.hu
  Országos tiltakozást szerveznek ma a rabszolgatörvény ellen
2019. 01. 19. 11:15 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport