HÍRHATÁR ONLINE - Semjén szerint nemzetbiztonsági okból nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.11.30.
 Csütörtök
Ma András, Andor napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   379,51 Ft
   CHF árfolyam
   397,05 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 04. 10. 12:58     


Semjén szerint nemzetbiztonsági okból nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat
Semjén Zsoltot a Karmelitánál Szili Katalinról is kérdezték: azt mondta, attól, hogy valaki harmincvalahány éve MSZMP-tag volt, még lehet kereszténydemokrata.

 

A Magyar Hang megkérdezte Semjén Zsolttól, hogy a kormány miért nem hozza nyilvánosságra az ügynökaktákat. A miniszterelnök-helyettes szerint – bár ez nem a szakterülete – a kormánypárti képviselők a titkosszolgálatok javaslatára nem tennék publikussá az aktákat. Ha egy ország ügynökhálózata nyilvánosságra kerülne, az megrendítené az ország nemzetbiztonságát – tette hozzá, ugyanakkor azt is mondta, a régi ügynökök nagy része már koránál fogva sem lehet aktív most.

 

Semjén Zsolt kissé belezavarodott a Karmelita lezárásával kapcsolatos érvelésébe – előbb azt monda, hogy ott mindenki szabadon járhat, majd azt hogy az egy építési terület, és neki senki sem szólt hogy sisakot kellene viselnie. Ám ezután mégis rögtönzött sajtótájékoztatót tartott – írja a Magyar Hang.

 

Azt szerették volna tudni, hogy a kormány miért nem hozza nyilvánosságra az ügynökaktákat. Emlékezetes, hogy az LMP februárban 27. alkalommal is benyújtotta az akták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot, amit a parlament igazságügyi bizottsága ezúttal is indoklás nélkül elutasított. A fideszes és KDNP-s politikusok eddig tehát nem magyarázták meg, miért mondanak nemet az ellenzéki felvetésre.

 

Semjén Zsolt most végre megtette, bár hangsúlyozta, hogy ez nem a szakterülete. A miniszterelnök-helyettes szerint a kormánypárti képviselők a titkosszolgálatok javaslatára nem tennék publikussá az aktákat: "Ha nyilvánosságra hoznánk az ügynökaktákat, olyan embereket is lebuktathatnánk az (egykori szovjet – a szerk.) utódállamok felé, ami Magyarországnak nemzetbiztonsági kárt okozna."

 

"Ha egy ország ügynökhálózata nyilvánosságra kerülne, az megrendítené az ország nemzetbiztonságát" – fogalmazott a politikus. A kérdésre, hogy az utódállamok felől milyen kockázatot jelentene a volt titkosszolgák leleplezése, Semjén Zsolt annyit mondott: „a fantáziájára bízom”. Ezzel együtt szerinte a régi ügynökök már koruknál fogva sem lehetnek aktívak most, legfeljebb kis részük az.

 

A politikus a Magyar Hangnak azt is mondta, nem gondolja, hogy a titkosszolgálatoknak jelezniük kellene, hogy a Fideszben vagy a KDNP-ben hány egykori ügynök volt, sőt megkockáztatja, azt sem biztos, hogy nekik, a kormánypártok vezetésének ezt tudniuk kellene. Arra a kérdésre, hogy a kormánypárti országgyűlési képviselők vagy a kormánypártok között tudnak-e egykori ügynökökről, már nem válaszolt.


További hírek

  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Önindítók robogókhoz, hogy gyorsabb legyen a start!
2023. 11. 29. 10:03 pestmegyei-hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk producere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Nintendo Switch vs PS5: a Nintendo vagy a Sony konzolja éri meg jobban?
2023. 11. 28. 16:38 hirhatar.hu
  PS5 karácsonyra: még mindig az egyik legjobb ajándék
2023. 11. 28. 16:32 fovarosi-hirhatar.hu
  Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése
2023. 11. 28. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsen a Szabaduló-kamion
2023. 11. 27. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Még nem érzed elég biztonságosnak a fürdőszobádat?
2023. 11. 27. 17:11 kecskemeti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport